icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sparen voor de kleinkinderen

Voor grootouders die willen sparen voor hun kleinkind(eren) zijn er verschillende opties. Spaar je bijvoorbeeld op eigen naam of op die van je kleinkind? Wij zetten de mogelijkheden en de voor- en nadelen op een rij.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2021

geldschenken-kind

Sparen op naam van je kleinkind

Als je wilt sparen op een rekening die op naam staat van je kleinkind, dan moeten de ouders van het kind daar aan meewerken. Het geld op die rekening wordt namelijk bij hun box 3 vermogen opgeteld.

Belasting

Met andere woorden: bezitten de ouders op 1 januari van een bepaald jaar meer dan het heffingsvrije vermogen, dan zijn ze over dat meerdere belastingplichtig. In 2022 is dat €50.650 voor alleenstaanden en €101.300 voor fiscaal partners. Verder geldt in principe 'eens gegeven, blijft gegeven'.

Bekijk het overzicht van spaarproducten voor kinderen

Houd grip op het spaargeld

Wil je grip houden op het spaargeld van je kleinkind, dan kun je een schenkingsakte (laten) opstellen. Dit kan door een notaris of je kunt het zelf. Zorg in dat laatste geval wel dat alle clausules op de juiste manier zijn geformuleerd.

Zo voorkom je ellende achteraf. Bijvoorbeeld als het geld door vervelende omstandigheden in verkeerde handen (zoals die van een ex-schoonzoon of -dochter) terechtkomt.

Schenken onder bewind

Een mooi alternatief is schenken onder bewind. Hier zit een gratis akte inbegrepen. Je stelt een bewindvoerder aan (bijvoorbeeld jezelf) die zelfstandig geld kan opnemen van de rekening. De bewindvoering hoeft niet te eindigen als de rekeninghouder 18 jaar wordt. Dit kan doorlopen tot 23 jaar of langer. Schenken of sparen onder bewind kan bijvoorbeeld met Rabo GeneratieSparenPlus.

Sparen op eigen naam

Het is natuurlijk ook mogelijk om op je eigen naam te sparen voor je kleinkind. Je moet dan het tegoed optellen bij het eigen box 3 vermogen.

Vermogensrendementsheffing

Kwam je vermogen op 1 januari 2022 uit boven de €50.650? Of voor fiscaal partners boven de €101.300? Dan betaal je over het meerdere vermogensrendementsheffing. Dit geef je aan bij de belastingaangifte over 2022, die je doet in 2023. In 2023 wordt het heffingsvrij vermogen verhoogd naar €57.000 per belastingplichtige. Voor fiscaal partners wordt dat dus € 114.000, De aangifte over 2023 dien je in 2024 in.

Let op de schenkingsvrijstelling

Als je geld naar je kleinkind overmaakt, moet je goed op de vrijstellingsgrenzen letten. Denk aan een groot bedrag in 1 keer of wanneer je regelmatig een kleiner bedrag schenkt. 

In 2022 mogen grootouders maximaal €2.274 belastingvrij schenken. Als de (opgetelde) schenkingen aan 1 kleinkind dit jaar boven dat bedrag uitkomen, dan gaat minimaal 18% van het meerdere naar de Belastingdienst.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Artikelen_negatievespaarrente
  3 okt.

  Negatieve spaarrente

  Bij een negatieve spaarrente krijg je geen rente van de bank. Je moet betalen om daar te mogen sparen. Wat kun je doen?
 • jong-stel-huis-kopen
  12 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Oud en nieuw 2022
  Nieuws | 10 jan.

  Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

  Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties via onze Geld Nieuwjaarsquiz. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.