icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sparen voor de kleinkinderen

Voor grootouders die willen sparen voor hun kleinkind(eren) zijn er diverse opties. Spaar je bijvoorbeeld op eigen naam of op die van je kleinkind? Wij zetten de mogelijkheden en de voor- en nadelen op een rij.
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert sparenBijgewerkt op:8 mei 2024

Zo kun je sparen voor kleinkinderen

Sparen op naam van je kleinkind

Als je wilt sparen op een rekening die op naam staat van je kleinkind, dan moeten de ouders van het kind daar aan meewerken. Het geld op die rekening wordt namelijk bij hun box 3 vermogen opgeteld.

Belasting

Met andere woorden: bezitten de ouders op 1 januari van een bepaald jaar meer dan het heffingsvrije vermogen, dan zijn ze over dat meerdere belastingplichtig. In 2024 is dat €57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor fiscaal partners. Verder geldt in principe 'eens gegeven, blijft gegeven'.

Bekijk het overzicht van spaarproducten voor kinderen

Houd grip op het spaargeld

Wil je grip houden op het spaargeld van je kleinkind, dan kun je een schenkingsakte (laten) opstellen. Dit kan door een notaris of je kunt het zelf. Zorg in dat laatste geval wel dat alle clausules op de juiste manier zijn geformuleerd.

Zo voorkom je ellende achteraf. Bijvoorbeeld als het geld door vervelende omstandigheden in verkeerde handen (zoals die van een ex-schoonzoon of -dochter) terechtkomt.

Schenken onder bewind

Een mooi alternatief is schenken onder bewind. Je stelt hierbij een bewindvoerder aan - bijvoorbeeld jezelf. De bewindvoering hoeft niet te eindigen als de rekeninghouder 18 jaar wordt. Dit kan doorlopen tot 23 jaar of langer. Spaar je voor een minderjarige, dan kunnen alleen de ouders zo'n rekening openen. Grootouders kunnen wel geld overmaken en als bewindvoerder optreden. Grootouders kunnen geen geld opnemen zonder toestemming van de ouders van het kind. 

Dit kan bijvoorbeeld met Rabo Beheerd Schenken, sinds eind 2022 de opvolger van Rabo GeneratieSparen Plus. Bij Beheerd Schenken kunnen (groot)ouders schenken én controle houden over wanneer hun (klein)kind over het geld kan beschikken. Het bewind kan maximaal doorlopen tot de ontvanger 30 wordt. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een kosteloze schenkingsakte. Degene die de rekening opent, moet wel klant zijn van de Rabobank, 

Sparen (en beleggen) onder bewind kan trouwens ook bij ABN AMRO.

Verschil met een BEM-clausule

Ook als een (gewone) spaarrekening een BEM-clausule heeft, kan een minderjarige niet tussentijds aan het geld komen. Hiervoor heb je wel een beschikking van de kantonrechter nodig, terwijl je voor Rabo Beheerd Schenken voldoende hebt aan de akte van bewind. Dit is een gratis, onderhandse akte tussen de bewindvoerder en de bank. Je hoeft er dus niet voor naar de notaris. Je moet wel minimaal €500 inleggen.

Sparen op eigen naam

Het is natuurlijk ook mogelijk om op je eigen naam te sparen voor je kleinkind. Je moet dan het tegoed optellen bij het eigen box 3 vermogen.

Vermogensrendementsheffing

Kwam je vermogen op 1 januari 2024 uit boven de €57.000? Of voor fiscaal partners boven de €114.000? Dan betaal je over het meerdere vermogensrendementsheffing. Dit geef je aan bij de belastingaangifte over 2024, die je doet in 2025.

Let op de schenkingsvrijstelling

Als je geld naar je kleinkind overmaakt, moet je goed op de vrijstellingsgrenzen letten. Denk aan een groot bedrag in 1 keer of wanneer je regelmatig een kleiner bedrag schenkt. 

In 2024 mogen grootouders maximaal €2.658 belastingvrij schenken. Als de (opgetelde) schenkingen aan 1 kleinkind dit jaar boven dat bedrag uitkomen, dan gaat minimaal 18% van het meerdere naar de Belastingdienst.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • ABN-AMRO Review-3
  24 jun.

  Review: ABN AMRO Schenken met Beheer Spaarrekening

  In dit artikel lees je de belangrijkste aandachtspunten voor de ABN Amro Beheer spaarrekening en wat wij ervan vinden.
 • Bunq Easy Savings 1200x800
  12 jun.

  Review: Bunq spaarrekening

  De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen?
 • jong-stel-huis-kopen
  30 mei

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Rabo Tijdsslotsparen
  14 sep.

  Review: Rabobank TijdslotSparen

  Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?