! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sparen voor de kleinkinderen

Voor grootouders die willen sparen voor hun kleinkind(eren) zijn er tal van opties. Spaar je bijvoorbeeld op eigen naam, óf op die van het kleinkind? Wij zetten de mogelijkeden, met hun voor- en nadelen, op een rijtje.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 11 juni 2021

geldschenken-kind

Sparen op naam van je kleinkind

Als je wilt sparen op een rekening die op naam staat van het kleinkind, dan moeten de ouders van het kind daar wel aan meewerken. Het geld op die rekening wordt immers bij hún box 3 vermogen opgeteld. Met andere woorden: bezitten zij op 1 januari van een bepaald jaar meer dan het heffingsvrije vermogen, dan zijn ze over dat meerdere belastingplichtig. In 2021 is dat €50.000 voor alleenstaanden en €100.000 voor fiscaal partners. Verder geldt in principe 'eens gegeven, blijft gegeven'.

Bekijk het overzicht van spaarproducten voor kinderen 

Houd grip op het spaargeld

Wil je toch grip houden op het spaargeld, dan kun je een schenkingsakte (laten) opstellen, door een notaris of zelf. Zorg in dat laatste geval wel dat alle clausules op de juiste wijze zijn geformuleerd, om ellende achteraf te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat het geld door vervelende omstandigheden in verkeerde handen (zoals die van een ex-schoonzoon of -dochter) terechtkomt.

Schenken onder bewind

Een mooi alternatief is schenken onder bewind, met een gratis akte inbegrepen. Hierbij stel je een bewindvoerder aan (bijvoorbeeld jezelf) die zelfstandig geld kan opnemen van de rekening. De bewindvoering hoeft niet te eindigen als de rekeninghouder 18 jaar wordt, maar kan doorlopen tot 23 jaar of langer. Schenken/sparen onder bewind kan bijvoorbeeld met Rabo GeneratieSparenPlus.

Sparen eigen naam

Het is natuurlijk ook mogelijk om op je eigen naam te sparen voor je kleinkind. Je moet dan het tegoed optellen bij het eigen box 3 vermogen. Kwam dat op 1 januari 2021 uit boven de €50.000 (voor fiscaal partners €100.000, dan betaal je bij de belastingaangifte over 2021 (die je doet in 2022) over het meerdere vermogensrendementsheffing. Bij de aangifte over 2020, die je in 2021 indient, ligt die grens op €30.846 voor alleenstaanden en €61.692 voor fiscaal partners.

Let op de schenkingsvrijstelling

Wie geld naar een kleinkind overmaakt moet goed op de vrijstellingsgrenzen letten. Denk aan een groot bedrag in één keer of wanneer je regelmatig een kleiner bedrag schenkt. In 2021 mogen grootouders maximaal €3244 belastingvrij schenken. Als de (opgetelde) schenkingen aan 1 kleinkind dit jaar boven dat bedrag uitkomen, dan gaat minimaal 18% van het meerdere naar de fiscus.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.
 • 2017-of-2018-schenken
  20 okt.

  Uitbetaling levensloop in november 2021

  De levenslooprekening vervalt eind 2021. Op de uitkering wordt direct belasting ingehouden. Welke mogelijkheden zijn er om minder belasting te betalen? Wat ga je doen met het levenslooptegoed? Wij helpen je bij de keuze. 
 • sparen-en-beleggen-hoofdbeeld
  Nieuws | 30 sep.

  Vermogensbelasting in 2022 omlaag

  De omstreden belasting op spaargeld gaat in 2022 voor iedereen omlaag.
 • belastingaangifte-maart
  30 sep.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.