icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Sparen voor de kleinkinderen

Voor grootouders die willen sparen voor hun kleinkind(eren) zijn er diverse opties. Spaar je bijvoorbeeld op eigen naam of op die van je kleinkind? Wij zetten de mogelijkheden en de voor- en nadelen op een rij.
rien meijer

Rien Meijer     Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2022

geldschenken-kind

Sparen op naam van je kleinkind

Als je wilt sparen op een rekening die op naam staat van je kleinkind, dan moeten de ouders van het kind daar aan meewerken. Het geld op die rekening wordt namelijk bij hun box 3 vermogen opgeteld.

Belasting

Met andere woorden: bezitten de ouders op 1 januari van een bepaald jaar meer dan het heffingsvrije vermogen, dan zijn ze over dat meerdere belastingplichtig. In 2023 is dat €57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor fiscaal partners. Verder geldt in principe 'eens gegeven, blijft gegeven'.

Bekijk het overzicht van spaarproducten voor kinderen

Houd grip op het spaargeld

Wil je grip houden op het spaargeld van je kleinkind, dan kun je een schenkingsakte (laten) opstellen. Dit kan door een notaris of je kunt het zelf. Zorg in dat laatste geval wel dat alle clausules op de juiste manier zijn geformuleerd.

Zo voorkom je ellende achteraf. Bijvoorbeeld als het geld door vervelende omstandigheden in verkeerde handen (zoals die van een ex-schoonzoon of -dochter) terechtkomt.

Schenken onder bewind

Een mooi alternatief is schenken onder bewind. Je stelt hierbij een bewindvoerder aan - bijvoorbeeld jezelf. De bewindvoering hoeft niet te eindigen als de rekeninghouder 18 jaar wordt. Dit kan doorlopen tot 23 jaar of langer.

Spaar je voor een minderjarige, dan kunnen alleen de ouders zo'n rekening openen. Grootouders kunnen wel geld overmaken en als bewindvoerder optreden. Grootouders kunnen geen geld opnemen zonder toestemming van de ouders van het kind. 

Bij Rabo GeneratieSparen Plus kun je het gespaarde/geschonken geld onder bewind stellen tot een bepaalde datum of gebeurtenis. Bijvoorbeeld als je (klein)kind is afgestudeerd. Dit betekent dat het kind tot dat moment niet bij het geld kan. Dat kan alleen met instemming van alle betrokkenen of na een uitspraak van de rechter.

Sparen en beleggen onder bewind kan ook bij Van Lanschot. Maar deze service staat alleen open voor bestaande relaties van deze bank voor vermogenden.

Verschil met een BEM-clausule

Ook als een (gewone) spaarrekening een BEM-clausule heeft, kan een minderjarige niet tussentijds aan het geld komen. Hiervoor heb je wel een beschikking van de kantonrechter nodig, terwijl je voor GeneratieSparen Plus voldoende hebt aan de akte van bewind. Dit is een gratis, onderhandse akte tussen de bewindvoerder en de bank. Je hoeft er dus niet voor naar de notaris. Je moet wel minimaal €500 inleggen.

Sparen op eigen naam

Het is natuurlijk ook mogelijk om op je eigen naam te sparen voor je kleinkind. Je moet dan het tegoed optellen bij het eigen box 3 vermogen.

Vermogensrendementsheffing

Kwam je vermogen op 1 januari 2023 uit boven de €57.000? Of voor fiscaal partners boven de €114.000? Dan betaal je over het meerdere vermogensrendementsheffing. Dit geef je aan bij de belastingaangifte over 2023, die je doet in 2024.

Let op de schenkingsvrijstelling

Als je geld naar je kleinkind overmaakt, moet je goed op de vrijstellingsgrenzen letten. Denk aan een groot bedrag in 1 keer of wanneer je regelmatig een kleiner bedrag schenkt. 

In 2023 mogen grootouders maximaal €2.418 belastingvrij schenken. Als de (opgetelde) schenkingen aan 1 kleinkind dit jaar boven dat bedrag uitkomen, dan gaat minimaal 18% van het meerdere naar de Belastingdienst.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • jong-stel-huis-kopen
  16 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Canon EOS M zon in bos 259x173
  Nieuws | 1 dec.

  Geen geld meer naar ontbossing

  Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen banken en verzekeraars straks geen leningen of andere financiële diensten meer verlenen die bijdragen aan ontbossing. De Consumentenbond vindt dit een goed plan en pleit ervoor dat Nederland zich achter dit wetsvoorstel schaart.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 9 nov.

  Renault Bank

  Renault Bank biedt sinds de lancering op de Nederlandse markt een relatief hoge spaarrente. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.
 • DHB-bank-spaarrekening
  9 nov.

  DHB CombiSpaarrekening

  De nieuwe DHB CombiSpaarrekening zit ergens tussen een gewone spaarrekening en een korte-termijndeposito in. Omdat je geldopnames 33, 66 of 99 dagen van tevoren aankondigt, krijg je een hogere spaarrente.