icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaam en groen sparen

Als je groen spaart, kun je gebruikmaken van een aardig belastingvoordeel. Dat is leuk voor je portemonnee en voor het milieu. Helaas staan de spaarproducten lang niet altijd open voor nieuwe spaarders.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 10 mei 2022

Artikelen_duurzaamengroensparen

Fiscaal voordeel

Sommige spaar- en beleggingsproducten leveren fiscaal voordeel op. Voor spaarders met meer dan €50.650 (2022) bedraagt dit voordeel minimaal 1,26%. In 2021 was dit nog vanaf €50.000.

Afhankelijk van de grootte van je vermogen, kan het voordeel oplopen tot 2,41%. Dit voordeel geldt voor 'groene' tegoeden tot €61.215 (2022). Voor partners is dit het dubbele, oftewel €122.430.

Het fiscale voordeel bestaat uit 2 delen:

 • Een besparing van 0,56%, 1,35% of 1,71% vermogensrendementsheffing (2022).
 • Heffingskorting van 0,7%.

Vrijstelling vermogensrendementsheffing

Door te sparen of te beleggen via groenproducten krijg je dus voor maximaal €61.215 vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Ook levert groen sparen een voordeel van 0,7% op over het totale 'duurzame' kapitaal tot €61.215. Dit gaat via de heffingskorting.

Toeslagen

Let op: het vrijgestelde vermogen voor groen sparen en beleggen telt wél mee bij het berekenen van de vermogenstoets voor zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Producten voor groen sparen

ING (Groen Spaardeposito), Rabobank (Rabo GroenDeposito en GroenSparen) en ABN Amro (groendeposito) kennen producten voor groen sparen. Deze producten zijn gratis, behalve Rabo GroenDeposito. Dat kost €200 per jaar aan beheerkosten. Ze vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel dat spaargeld tot €100.000 garandeert.

Dubbele garantie

Omdat de groenbanken van ABN Amro, ING en Rabobank een eigen bankvergunning hebben, krijg je bij die banken een dubbele garantie. Stel: je hebt naast je gewone spaarrekening ook een groenspaarrekening of -deposito lopen bij dezelfde bank, dan geldt voor beide tegoeden een garantie tot €100.000. Je spaargeld is dan in totaal tot €200.000 gegarandeerd.

Vaak gesloten voor nieuwe spaarders

Groensparen kan een interessante optie zijn nu de rente op gewone spaarrekeningen en -deposito's heel laag is. Helaas staan de genoemde producten lang niet altijd open voor nieuwe spaarders of beleggers. Dit komt omdat de banken het 'groene' kapitaal voor minimaal 70% moeten investeren in goedgekeurde duurzame projecten. 

Rabo GroenSparen weer beschikbaar

Rabo GroenSparen was in december 2021 gesloten voor nieuwe spaarders (in verband met de verwerking en fiscale jaarovergang), maar is sinds begin 2022 weer beschikbaar. De rente voor Rabo GroenSparen is sinds de hernieuwde lancering in april 2021 negatief, namelijk -0,50%. Dit betekent in feite dat je een half procent kosten betaalt over je inleg, wat je in veel - maar niet alle - situaties kunt compenseren door het fiscale voordeel.

ABN Amro lanceert eigen groendeposito

Op dit moment (10 mei 2022) staat ook het groendeposito van ABN Amro open voor nieuwe spaarders. De bank lanceerde dit deposito op 16 december 2021. De rente voor het nieuwe Groen Spaar Deposito met een looptijd van 1 jaar is eveneens negatief: -1%. ABN Amro maakte in augustus 2021 bekend te stoppen met dochter Moneyou, die een tijdlang een eigen groendeposito aanbood.

Wij informeren op deze pagina over de mogelijkheden tot groen sparen. Maar houd zelf ook de websites van de genoemde banken in de gaten.

Groen sparen zónder belastingvoordeel

'Gewoon' sparen bij een groene bank (ASN of Triodos Bank) kan natuurlijk ook, maar dan zonder fiscaal voordeel. Triodos verlaagde op 3 april 2017 als eerste Nederlandse bank de spaarrente naar 0%. ASN zit daar met 0,1% rente trouwens nauwelijks boven.

Triodos rekent spaarders boven de 25 jaar sinds 2020 bovendien maandelijks €2 voor het aanhouden van een spaarrekening. Voor het hoogste rendement kies je dus beter voor een 'gewone' bank.

Lees ook

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-maart
  26 jan.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • jong-stel-huis-kopen
  12 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Oud en nieuw 2022
  Nieuws | 10 jan.

  Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

  Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties via onze Geld Nieuwjaarsquiz. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.