icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaam en groen sparen

Als je groen spaart, kun je gebruikmaken van een aardig belastingvoordeel. Dat is leuk voor je portemonnee en voor het milieu. Helaas staan de spaarproducten niet altijd open voor nieuwe spaarders.
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert sparenBijgewerkt op:8 mei 2024

Artikelen_duurzaamengroensparen

Fiscaal voordeel

Sommige spaarproducten en beleggingsproducten leveren fiscaal voordeel op. Voor spaarders met meer dan €57.000 (2024) is dit voordeel 0,732%. Dit voordeel geldt voor 'groene' tegoeden tot €65.072 (2023). Voor fiscale partners is dat het dubbele: €130.144.

Het fiscale voordeel bestaat uit 2 delen:

 • Heffingskorting van 0,7% over het groene vermogen. 
 • Een besparing van 0,032% vermogensrendementsheffing (2023).

Vrijstelling vermogensrendementsheffing

Spaar of beleg je via groenproducten, dan krijg je dus voor maximaal €65.072 vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Dit komt bovenop het 'normale' heffingsvrije vermogen van €57.000 (2024). Ook levert groen sparen een voordeel van 0,7% op over het totale 'duurzame' kapitaal tot €65.072. Dit gaat via de heffingskorting.

Toeslagen

Let op: het vrijgestelde vermogen voor groen sparen en beleggen telt wél mee als je de zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget berekent.

Belastingaangifte 2021

Door een fout in de software van de Belastingdienst heb je mogelijk te veel belasting betaald over je groene spaargeld. 

Lees wanneer dit zo is en hoe je deze belasting terug kunt vragen.

Producten voor groen sparen

ING (Groen Spaardeposito), Rabobank (Rabo GroenDeposito en GroenSparen) en ABN AMRO (Groen Spaar Deposito). Deze producten zijn gratis, behalve Rabo GroenDeposito. Dat kost €200 per jaar aan beheerkosten. Ze vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel dat spaargeld tot €100.000 garandeert.

Dubbele garantie

De groenbanken van ABN AMRO, ING en Rabobank hebben - nu nog - allemaal een eigen bankvergunning. Daarom krijg je bij die banken zelfs een dubbele garantie. Als je naast je gewone spaarrekening ook een groenspaarrekening of -deposito hebt bij dezelfde bank, geldt voor beide tegoeden een garantie tot €100.000. Je spaargeld is dan in totaal tot €200.000 gegarandeerd.

Opheffing groenbanken in 2024

Naar verwachting houdt ABN AMRO Groenbank B.V. per 1 juli 2024 op als zelfstandige bank te bestaan. De groenbank wordt dan onderdeel van ABN AMRO Bank N.V. Dat betekent dat vanaf deze datum tegoeden bij ABN AMRO Groenbank B.V. worden opgeteld bij tegoeden bij ABN AMRO Bank N.V. De dubbele garantie stopt dan. En alle tegoeden bij ABN AMRO vallen opgeteld nog maar tot €100.000 per rekeninghouder onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

ING Groenbank houdt naar verwachting per 1 april 2024 op als juridische entiteit te bestaan. De groenbank wordt dan onderdeel van ING Bank N.V. Dat betekent dat vanaf deze datum tegoeden bij ING Groenbank worden opgeteld bij tegoeden bij ING Bank. Ook deze dubbele garantie stopt dan. 

Hou hier rekening mee als je een ABN AMRO Groen Spaar Deposito of een ING Groen Spaardeposito wilt openen of verlengen.

Een woordvoerder van Rabobank laat ons weten: 'Rabobank doet op dit moment onderzoek naar de toekomst van de bankvergunning van Rabo Groen Bank. Mocht er iets veranderen met impact op onze dienstverlening aan klanten, dan zullen we onze klanten uiteraard tijdig informeren over deze ontwikkelingen en wat dat voor hen betekent.'

Producten voor groen sparen

Groenbank ABN AMRO ING Rabobank Rabobank
Product Groen Spaar Deposito Groen Spaardeposito GroenDeposito GroenSparen
Looptijd 1 jaar 1 jaar 1 jaar min. 1 jaar
Min. inleg €500 €5.000 €20.000 n.v.t.
Max. inleg €950.000 n.v.t. €29.738 €130.144
Kosten €0 €0 €200 per jaar €0
Rente*  2,00%  2,00%  n.v.t.  2,00%

*peildatum: 8 mei 2024

Vaak gesloten voor nieuwe spaarders

Groensparen kan een interessante optie zijn nu de rente op gewone spaarrekeningen en -deposito's heel laag is. Helaas staan de genoemde producten lang niet altijd open voor nieuwe spaarders of beleggers. Dit komt omdat de banken het 'groene' kapitaal voor minimaal 70% moeten investeren in goedgekeurde duurzame projecten. 

Op dit moment (7 november 2023) staan Rabo GroenSparen, het Groen Spaar Deposito van ABN Amro en het Groen Spaardeposito van ING open voor nieuw spaargeld. Wij informeren op deze pagina over de mogelijkheden tot groen sparen. Maar houd zelf ook de websites van de genoemde banken in de gaten.

Groen sparen zónder belastingvoordeel

'Gewoon' sparen bij een groene bank (ASN of Triodos Bank) kan natuurlijk ook, maar dan zonder fiscaal voordeel. Wat betreft spaarrente zijn dit geen hoogvliegers. Bij ASN betaal je, sinds 1 juli 2022, bovendien een vast tarief per maand. De hoogte hangt af van welke producten je gebruikt. Zonder ASN betaalrekening betaal je als volwassen spaarder €2,20 per maand, oftewel €26,40 per jaar. 

Nieuw & interessant

 • Bunq Easy Savings 1200x800
  12 jun.

  Review: Bunq spaarrekening

  De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen?
 • jong-stel-huis-kopen
  30 mei

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Rabo Tijdsslotsparen
  14 sep.

  Review: Rabobank TijdslotSparen

  Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?
 • abn-amro
  26 jun.

  Waarschuwing ABN AMRO Groenbank

  Spaarders met een groen deposito bij ABN Groenbank moeten opletten. Vanaf 1 juli 2024 zijn alleen bedragen tot €100.000 nog beschermd door het depositogarantiestelsel.