icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaam en groen sparen

Als je groen spaart, kun je gebruikmaken van een aardig belastingvoordeel. Dat is leuk voor je portemonnee en voor het milieu. Helaas staan de spaarproducten lang niet altijd open voor nieuwe spaarders.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 28 november 2022

Artikelen_duurzaamengroensparen

Fiscaal voordeel

Sommige spaarproducten en beleggingsproducten leveren fiscaal voordeel op. Voor spaarders met meer dan €50.650 (2022) is dit voordeel minimaal 1,26%. In 2023 wordt dit vanaf €57.000 per belastingplichtige.

Afhankelijk van de grootte van je vermogen, kan het voordeel oplopen tot 2,41%. Dit voordeel geldt voor 'groene' tegoeden tot €61.215 (2022). Voor partners is dit het dubbele: €122.430.

Het fiscale voordeel bestaat uit 2 delen:

 • Een besparing van 0,56%, 1,35% of 1,71% vermogensrendementsheffing (2022).
 • Heffingskorting van 0,7%.

Vrijstelling vermogensrendementsheffing

Door te sparen of te beleggen via groenproducten krijg je dus voor maximaal €61.215 vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Ook levert groen sparen een voordeel van 0,7% op over het totale 'duurzame' kapitaal tot €61.215. Dit gaat via de heffingskorting.

Toeslagen

Let op: het vrijgestelde vermogen voor groen sparen en beleggen telt wél mee bij het berekenen van de vermogenstoets voor zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Belastingaangifte 2021

Door een fout in de software van de Belastingdienst heb je mogelijk te veel belasting betaald over je groene spaargeld. 

Lees wanneer dit zo is en hoe je deze belasting terug kunt vragen.

Producten voor groen sparen

ING (Groen Spaardeposito), Rabobank (Rabo GroenDeposito en GroenSparen) en ABN AMRO (Groen Spaar Deposito). Deze producten zijn gratis, behalve Rabo GroenDeposito. Dat kost €200 per jaar aan beheerkosten. Ze vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel dat spaargeld tot €100.000 garandeert.

Dubbele garantie

Omdat de groenbanken van ABN AMRO, ING en Rabobank een eigen bankvergunning hebben, krijg je bij die banken zelfs een dubbele garantie. Als je naast je gewone spaarrekening ook een groenspaarrekening of -deposito hebt bij dezelfde bank, geldt voor beide tegoeden een garantie tot €100.000. Je spaargeld is dan in totaal tot €200.000 gegarandeerd.

Producten voor groen sparen

Groenbank ABN AMRO ING Rabobank Rabobank
Product Groen Spaar Deposito Groen Spaardeposito GroenDeposito GroenSparen
Looptijd 1 jaar 1 jaar 1 jaar min. 1 jaar
Min. inleg €25.000 €5.000 €20.000 n.v.t.
Max. inleg €61.215 (2022) n.v.t. €29.738 €122.430
Kosten €0 €0 €200 per jaar €0
Rente*  0,85%  0,65%  0,0%  0,25%

*peildatum: 14 november 2022

Vaak gesloten voor nieuwe spaarders

Groensparen kan een interessante optie zijn nu de rente op gewone spaarrekeningen en -deposito's heel laag is. Helaas staan de genoemde producten lang niet altijd open voor nieuwe spaarders of beleggers. Dit komt omdat de banken het 'groene' kapitaal voor minimaal 70% moeten investeren in goedgekeurde duurzame projecten. 

Op dit moment (28 november 2022) staan Rabo GroenSparen, het Groen Spaar Deposito van ABN Amro en het vernieuwde Groen Spaardeposito van ING open voor nieuw spaargeld. Wij informeren op deze pagina over de mogelijkheden tot groen sparen. Maar houd zelf ook de websites van de genoemde banken in de gaten.

Groen sparen zónder belastingvoordeel

'Gewoon' sparen bij een groene bank (ASN of Triodos Bank) kan natuurlijk ook, maar dan zonder fiscaal voordeel. Triodos verlaagde op 3 april 2017 als eerste Nederlandse bank de spaarrente naar 0%. ASN zit daar met 0,1% rente trouwens nauwelijks boven.

Triodos rekent spaarders boven de 25 jaar sinds 2020 bovendien maandelijks €2 voor het aanhouden van een spaarrekening. Ook bij ASN betaal je, sinds 1 juli 2022, een vast tarief per maand. De hoogte hangt af van welke producten je gebruikt. Zonder ASN bankrekening betaal je als volwassen spaarder €2,20 per maand, oftewel €26,40 per jaar. Voor het hoogste rendement kies je al met al dus beter voor een 'gewone' bank.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Canon EOS M zon in bos 259x173
  Nieuws | 1 dec.

  Geen geld meer naar ontbossing

  Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen banken en verzekeraars straks geen leningen of andere financiële diensten meer verlenen die bijdragen aan ontbossing. De Consumentenbond vindt dit een goed plan en pleit ervoor dat Nederland zich achter dit wetsvoorstel schaart.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 9 nov.

  Renault Bank

  Renault Bank biedt sinds de lancering op de Nederlandse markt een relatief hoge spaarrente. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.
 • DHB-bank-spaarrekening
  9 nov.

  DHB CombiSpaarrekening

  De nieuwe DHB CombiSpaarrekening zit ergens tussen een gewone spaarrekening en een korte-termijndeposito in. Omdat je geldopnames 33, 66 of 99 dagen van tevoren aankondigt, krijg je een hogere spaarrente.
 • dela
  Eerste indruk | 9 nov.

  DELA CoöperatiespaarPlan

  Het CoöperatiespaarPlan van coöperatieve verzekeraar DELA is een spaarverzekering met een minimale looptijd van 10 jaar. Vooral bedoeld om te sparen voor je (klein)kind, maar je kunt hem ook voor jezelf afsluiten.