! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaam en groen sparen

Wie groen spaart, komt in aanmerking voor een aardig belastingvoordeel. Dat is leuk voor je portemonnee en voor het milieu. Helaas staan de betreffende spaarproducten lang niet altijd open voor nieuwe spaarders.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:24 december 2020

Artikelen_duurzaamengroensparen

Fiscaal voordeel

Sommige spaar- en beleggingsproducten leveren fiscaal voordeel op. Voor spaarders met meer dan het heffingsvrije vermogen (in 2021 €50.000 per persoon) bedraagt dit voordeel minimaal 1,29%. Maar afhankelijk van de omvang van het vermogen, kan het oplopen tot 2,46%. Dit voordeel geldt voor 'groene' tegoeden tot €60.429 (2021). Voor stellen is dit het dubbele, oftewel €120.858.

Het fiscale voordeel bestaat uit 2 delen:

 • Een besparing van 0,59%, 1,4% of 1,76% vermogensrendementsheffing (2021)
 • 0,7% heffingskorting

Door te sparen of te beleggen via groenproducten krijg je dus voor maximaal €60.429 vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Daarnaast levert groen sparen een voordeel van 0,7% op, over het totale 'duurzame' kapitaal tot €60.429. Dat gaat via de heffingskorting.

Rekenvoorbeeld groen sparen

Isa heeft €50.000 gespaard. Over €30.846 hoeft ze in 2020 geen vermogensbelasting te betalen, over €19.154 wel.

Isa besluit een deel van haar vermogen ‘groen’ te maken. Omdat ze geen risico wil lopen met beleggen, kiest ze voor een Groen Spaardeposito van ING. Ze zet €25.000, de maximale inleg op dit deposito, vast. Zo profiteert ze optimaal van de 'vrijstelling groene beleggingen'. De andere €25.000 houdt zij als buffer aan op een gewone, vrij opneembare spaarrekening bij NIBC Direct tegen een rente van 0,20%. Ze betaalt nu helemaal geen rendementsheffing meer. Haar rendement is nu:

 • 0,7% (heffingskorting) over €25.000 = €175
 • 0,20% (spaarrente NIBC Direct) over €25.000 = €50

Sparen en beleggen levert Isa zodoende €225 op. Dit is een rendement van 0,45%.

Let op: het vrijgestelde vermogen voor groen sparen en beleggen telt wél mee bij het berekenen van de vermogenstoets voor zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Producten voor groen sparen

ING (Groen Spaardeposito), Rabobank (Rabo GroenDeposito en GroenSparen) en ABN Amro kennen producten voor groen sparen. Deze producten zijn gratis, behalve Rabo GroenDeposito. Dat kost €200 per jaar aan beheerkosten. Ze vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, dat spaargeld tot €100.000 garandeert.

Sterker: omdat de groenbanken van ABN Amro, ING en Rabobank een eigen bankvergunning hebben, kun je bij die banken een dubbele garantie genieten. Stel: je hebt naast je gewone spaarrekening ook een groenspaarrekening of -deposito lopen bij dezelfde bank, dan geldt voor beide tegoeden een garantie tot €100.000 en is je spaargeld in totaal tot €200.000 gegarandeerd.

Vaak gesloten voor nieuwe spaarders

Juist nu de rente op gewone spaarrekeningen en -deposito's heel laag is, kan groensparen een interessant alternatief zijn. Helaas staan de genoemde producten lang niet altijd open voor nieuwe spaarders of beleggers. Dit omdat het 'groene' kapitaal door de banken voor minimaal 70% moet worden geïnvesteerd in goedgekeurde duurzame projecten. 

Op dit moment (24 december 2020) staat alleen het Rabo GroenDeposito (inleg: €20.000 tot €29.738) open voor nieuw spaargeld. ABN Amro maakte in augustus bekend te stoppen met dochter MoneYou. Bestaande Groen deposito's lopen gewoon door tot het einde van de looptijd. ABN Amro ontwikkelt nu een eigen groendeposito, dat 'in de loop van 2021 gereed is'.

De Consumentenbond informeert op deze pagina over de mogelijkheden tot groen sparen, maar houd ook de websites van de genoemde banken in de gaten.

Groen sparen zónder belastingvoordeel

'Gewoon' sparen bij een groene bank (ASN of Triodos) kan natuurlijk ook, maar dan zonder fiscaal voordeel. Triodos verlaagde op 3 april 2017 wel als eerste Nederlandse bank de spaarrente naar 0%. ASN zit daar inmiddels nauwelijks boven. Voor de hoogste spaarrente kun je het beste voor een 'gewone' bank kiezen.

Lees ook

Nieuw & interessant

 • Artikelen_negatievespaarrente
  8 jan.

  Negatieve spaarrente

  Bij een negatieve spaarrente krijg je geen rente van de bank, maar moet je betalen om daar te mogen sparen. Wat kun je doen?
 • groenbeleggen-windmolens
  Nieuws | 22 dec.

  Groen sparen tot €60.429 belastingvrij

  De grens voor belastingvrij groen sparen of beleggen gaat in 2021 omhoog naar €60.429.
 • belastingaangifte-maart
  16 sep.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • Digitale Koopzegels sparen
  Eerste indruk | 8 jun.

  Digitale koopzegels AH

  Albert Heijn stapt over op digitale koopzegels met de AH-app en belooft een spaarrente van maar liefst 6%. Er is wel een privacyprobleem: de app communiceert zonder je toestemming met Googles advertentienetwerk.