icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zilvervloot Sparen

Jongeren van 0 tot 18 jaar kunnen sinds 2012 weer Zilvervloot Sparen. Deze populaire spaarvorm van de jaren '90 keerde terug onder de vlag van SNS Bank en RegioBank. Zilvervloot-spaarders ontvangen naast rente een bonus of premie.
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert sparenBijgewerkt op:9 mei 2023

de volksbank

Zilvervlootrekening openen

Een Zilvervloot-rekening kun je uiterlijk openen in het 15e levensjaar van je kind. Je kunt hiermee elk jaar maximaal €600 storten. Je krijgt een variabele rente van 0,85% per kalenderjaar (peildatum: 15 mei 2023).

Naast rente ook bonus

Naast de variabele basisrente krijgt je kind per volledig spaarjaar een bonus over de inleg. Die bonus bedraagt sinds 1 november 2021 nog maar 0,1% per volledig spaarjaar (dit was voorheen 1%), met een maximum van 10 keer het jaarlijkse percentage. Als je 10 jaar of langer spaart, krijg je dus de maximale bonus van 1%. De effectieve rente op jaarbasis kan zo oplopen tot 0,95% (15 mei 2023). Toch is dit allang niet meer de hoogste rente voor een kinderspaarrekening. Vóór de verlaging was Zilvervloot-sparen met een effectieve rente op jaarbasis van 1,17% nog ruimschoots koploper.

De aangepaste bonus geldt alleen voor rekeningen die zijn afgesloten ná 1 november 2021. Voor spaarders die voor 1 november al een Zilvervloot-rekening hadden, blijven de oude bonuspercentages van kracht tot het kind 18 is. Dat is 1% per jaar, tot een maximum van 10%. 

Minder aantrekkelijk

Voor nieuwe spaarders is Zilvervloot-sparen dus beduidend minder aantrekkelijk geworden. 'Gegeven de aanhoudend historisch lage rente omgeving in de huidige spaarmarkt zien we ons genoodzaakt deze stap te zetten', aldus een woordvoerder van de Volksbank, waar SNS en RegioBank onder vallen. 'De Zilvervloot met 10% bonus kunnen we door dalende rentemarges niet meer rendabel aanbieden, helaas.'

Tussentijds opnemen

Je kunt een Zilvervloot-rekening altijd opheffen, maar dan vervalt de bonus. Tussentijds opnemen kan ook en is gratis. Dit in tegenstelling tot andere interessante kinderspaarrekeningen, zoals het Kinder Toekomst Plan van Triodos Bank en ASN Bank Jeugdsparen. 

Belasting

Een spaarrekening op naam van je minderjarige kind moet je als ouder(s) melden in je belastingaangifte. Dat geldt ook voor de Zilvervloot-rekening. Het voor je kind opgebouwde spaarbedrag tel je op bij je eigen vermogen in box 3 voor de aangifte inkomstenbelasting.

Nieuwste artikelen

Nieuw & interessant

 • Bunq Easy Savings 1200x800
  14 mrt.

  Review: Bunq spaarrekening

  De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen?
 • jong-stel-huis-kopen
  13 feb.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Rabo Tijdsslotsparen
  14 sep.

  Review: Rabobank TijdslotSparen

  Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?
 • abn-amro
  26 jun.

  Waarschuwing ABN AMRO Groenbank

  Spaarders met een groen deposito bij ABN Groenbank moeten opletten. Vanaf 1 juli 2024 zijn alleen bedragen tot €100.000 nog beschermd door het depositogarantiestelsel.