icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Zilvervloot Sparen

Jongeren van 0 tot 18 jaar kunnen sinds 2012 weer Zilvervloot Sparen. Deze populaire spaarvorm van de jaren '90 keerde terug onder de vlag van SNS Bank en RegioBank. Zilvervloot-spaarders ontvangen naast rente een bonus of premie.
rien meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 25 januari 2023

de volksbank

Uiterlijk openen in het 15e levensjaar

Een Zilvervloot-rekening kun je uiterlijk openen in het 15e levensjaar van je kind. Je kunt hiermee elk jaar maximaal €600 storten. Je krijgt een variabele rente van 0,35% per kalenderjaar (peildatum: 25 januari 2023).

Bonus

Naast de variabele basisrente krijgt je kind per volledig spaarjaar een bonus over de inleg. Die bonus bedraagt sinds 1 november 2021 nog maar 0,1% per volledig spaarjaar (dit was voorheen 1%), met een maximum van 10 keer het jaarlijkse percentage. Als je 10 jaar of langer spaart, krijg je dus de maximale bonus van 1%. De effectieve rente op jaarbasis kan zo oplopen tot 0,45% (25 januari 2023). Toch is dit allang niet meer de hoogste rente voor een kinderspaarrekening. Vóór de verlaging was Zilvervloot-sparen met een effectieve rente op jaarbasis van 1,17% nog ruimschoots koploper.

De aangepaste bonus geldt alleen voor rekeningen die zijn afgesloten ná 1 november 2021. Voor spaarders die voor 1 november al een Zilvervloot-rekening hadden, blijven de oude bonuspercentages van kracht tot het kind 18 is. Dat is 1% per jaar, tot een maximum van 10%. 

Stuk minder aantrekkelijk

Voor nieuwe spaarders is Zilvervloot-sparen dus beduidend minder aantrekkelijk geworden. 'Gegeven de aanhoudend historisch lage rente omgeving in de huidige spaarmarkt zien we ons genoodzaakt deze stap te zetten', aldus een woordvoerder van de Volksbank, waar SNS en RegioBank onder vallen. 'De Zilvervloot met 10% bonus kunnen we door dalende rentemarges niet meer rendabel aanbieden, helaas.'

Tussentijds opnemen

Je kunt een Zilvervloot-rekening altijd opheffen, maar dan vervalt de bonus. Tussentijds opnemen kan ook en is gratis. Dit in tegenstelling tot andere interessante kinderspaarrekeningen, zoals het Kinder Toekomst Plan van Triodos Bank en ASN Bank Jeugdsparen. 

Belasting

Een spaarrekening op naam van je minderjarige kind moet je als ouder(s) melden in je belastingaangifte. Dat geldt ook voor de Zilvervloot-rekening. Het voor je kind opgebouwde spaarbedrag tel je op bij je eigen vermogen in box 3 voor de aangifte inkomstenbelasting.

Nieuwste artikelen

Nieuw & interessant

 • jong-stel-huis-kopen
  16 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Canon EOS M zon in bos 259x173
  Nieuws | 1 dec.

  Geen geld meer naar ontbossing

  Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen banken en verzekeraars straks geen leningen of andere financiële diensten meer verlenen die bijdragen aan ontbossing. De Consumentenbond vindt dit een goed plan en pleit ervoor dat Nederland zich achter dit wetsvoorstel schaart.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 9 nov.

  Renault Bank

  Renault Bank biedt sinds de lancering op de Nederlandse markt een relatief hoge spaarrente. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.
 • DHB-bank-spaarrekening
  9 nov.

  DHB CombiSpaarrekening

  De nieuwe DHB CombiSpaarrekening zit ergens tussen een gewone spaarrekening en een korte-termijndeposito in. Omdat je geldopnames 33, 66 of 99 dagen van tevoren aankondigt, krijg je een hogere spaarrente.