! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zilvervloot Sparen

Jongeren van 0 tot 18 jaar kunnen sinds 2012 weer Zilvervloot Sparen. Deze populaire spaarvorm van de jaren '90 keerde terug onder de vlag van SNS Bank en RegioBank. Zilvervloot-spaarders ontvangen naast rente een bonus of premie.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2021

de volksbank

Uiterlijk openen in het 15e levensjaar

Een Zilvervloot-rekening kun je uiterlijk openen in het 15e levensjaar van je kind. Je kunt hiermee elk jaar maximaal €600 storten. Je krijgt een variabele rente van 0,10% per kalenderjaar (peildatum: 7 december 2021).

Bonus

Naast de variabele rente krijgt je kind per volledig spaarjaar een bonus over de inleg. Die bonus bedraagt sinds 1 november 2021 nog maar 0,1% per volledig spaarjaar (dit was voorheen 1%), met een maximum van 10 keer het jaarlijkse percentage. Als je 10 jaar of langer spaart, krijg je dus de maximale bonus van 1%. De effectieve rente op jaarbasis kan zo oplopen tot 0,22% (7 december 2021). Dit is redelijk in lijn met de meeste andere kinderspaarrekeningen. Voor de verlaging was Zilvervloot-sparen met een effectieve rente op jaarbasis van 1,17% nog ruimschoots koploper.

De aangepaste bonus geldt alleen voor rekeningen die zijn afgesloten ná 1 november 2021. Voor spaarders die voor 1 november al een Zilvervloot-rekening hadden, blijven de oude bonuspercentages van kracht tot het kind 18 is. Dat is 1% per jaar, tot een maximum van 10%. 

Stuk minder aantrekkelijk

Voor nieuwe spaarders is Zilvervloot-sparen dus beduidend minder aantrekkelijk geworden. 'Gegeven de aanhoudend historisch lage rente omgeving in de huidige spaarmarkt zien we ons genoodzaakt deze stap te zetten', aldus een woordvoerder van de Volksbank, waar SNS en RegioBank onder vallen. 'De Zilvervloot met 10% bonus kunnen we door dalende rentemarges niet meer rendabel aanbieden, helaas.'

Tussentijds opnemen

Je kunt een Zilvervloot-rekening altijd opheffen, maar dan vervalt de bonus. Tussentijds opnemen kan ook en is gratis. Dit in tegenstelling tot andere interessante kinderspaarrekeningen. Zoals het Kinder Toekomst Plan van Triodos Bank en ASN Bank Jeugdsparen. 

Belasting

Een spaarrekening op naam van je minderjarige kind moet je als ouder(s) melden in je belastingaangifte. Dat geldt ook voor de Zilvervloot-rekening. Het voor je kind opgebouwde spaarbedrag tel je op bij je eigen vermogen in box 3 voor de aangifte inkomstenbelasting.

Lees ook

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief zelf.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-maart
  26 jan.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • jong-stel-huis-kopen
  12 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Oud en nieuw 2022
  Nieuws | 10 jan.

  Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

  Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties via onze Geld Nieuwjaarsquiz. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.