icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De hoogste spaarrente

Met een hoge spaarrente wordt je geld meer waard. Krijg je alleen een hoge rente op je spaarrekening als je aan bepaalde voorwaarden voldoet? Ontdek op welke kleine lettertjes je moet letten, zodat je kunt genieten van een hoge spaarrente.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2021

hoogste spaarrente

Op zoek naar de hoogste spaarrente

Spaarrekening of deposito

Als je regelmatig geld opzij legt, wil je dat dit meer waard wordt. Dat kan door het geld op een vrij opneembare spaarrekening te zetten. Of je zet het voor een bepaalde tijd 'vast' op een deposito.

Inflatie

Het belangrijkste kenmerk van beide spaarvormen is dat je rente krijgt. Als die rente lager is dan de inflatie wordt je spaargeld per saldo niet meer maar mínder waard. Ga daarvoor naar de site van het CBS en zoek op 'inflatie'. 

Vermogensrendementsheffing

Heb je meer dan €50.650 (2022) aan spaargeld? Dan krijg je over het meerdere te maken met de vermogensrendementsheffing. In 2021 was dat nog €50.000. Voor fiscaal partners geldt het dubbele, oftewel €101.300 in 2022.

Spaarrekeningen

Als je een spaarrekening wilt openen, zoek je waarschijnlijk eerst naar een hoge rente. De rentes die banken op hun website hebben staan, kun je niet altijd goed met elkaar vergelijken. Het maakt namelijk uit of de rente per maand, kwartaal of per jaar wordt uitbetaald.

Voorbeeld

De rente die de LeasePlan Bank op zijn website presenteert, is (nominaal) op jaarbasis. Doordat deze bank de rente maandelijks uitkeert en die rente in de maanden daarna ook weer rente oplevert, komt de effectieve rente op jaarbasis (iets) hoger uit.

Tip: informeer naar de effectieve rente en in welke termijnen (maand, kwartaal, jaar) de rente wordt bijgeschreven.

Meer rente op deposito's

Geld dat je voor een bepaalde tijd niet nodig hebt, kun je voor een vooraf afgesproken rente en periode 'vastzetten' op een deposito. Vaak krijg je op een deposito meer rente dan op een vrij opneembare spaarrekening.

Tussenvorm

Er zijn ook producten die tussen een vrij opneembare spaarrekening en een deposito inzitten. Zo koppelt de CombiSpaarrekening van de DHB Bank een variabele rente aan een aankondigingstermijn van 33 tot en met 99 dagen. Als je geld wilt opnemen, moet je dat van tevoren bij de bank aankondigen. Daarbij geldt: hoe langer de aankondigingstermijn, hoe hoger de rente.

Lees ook

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Artikelen_negatievespaarrente
  17 jun.

  Negatieve spaarrente

  Bij een negatieve spaarrente krijg je geen rente van de bank. Je moet betalen om daar te mogen sparen. Wat kun je doen?
 • belastingaangifte-maart
  26 jan.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • jong-stel-huis-kopen
  12 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Oud en nieuw 2022
  Nieuws | 10 jan.

  Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

  Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties via onze Geld Nieuwjaarsquiz. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.