! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De hoogste spaarrente

Met een hoge spaarrente wordt je geld meer waard. Krijg je alleen een hoge rente op je spaarrekening als je aan bepaalde voorwaarden voldoet? Ontdek op welke kleine lettertjes je moet letten, zodat je kunt genieten van een hoge spaarrente.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 10 juni 2021

hoogste spaarrente

Op zoek naar de hoogste spaarrente

Spaarrekening of deposito

Als je regelmatig geld opzij legt, wil je dat dit meer waard wordt. Dat kan door het geld op een vrij opneembare spaarrekening te zetten. Of je zet het voor een bepaalde tijd 'vast' op een deposito.

Inflatie

Het belangrijkste kenmerk van beide spaarvormen is dat je rente krijgt. Als die rente lager is dan de inflatie wordt je spaargeld per saldo niet meer maar mínder waard. Ga daarvoor naar de site van het CBS en zoek op 'inflatie'. 

Vermogensrendementsheffing

Heb je meer dan €50.000 aan spaargeld, dan krijg je over het meerdere bovendien te maken met de vermogensrendementsheffing. In 2020 was dat nog €30.846. Voor fiscaal partners geldt het dubbele. Dus €100.000 in 2021.

Spaarrekeningen

Als je een spaarrekening wilt openen, zoek je waarschijnlijk in de eerste plaats naar een hoge rente. De rentes die banken op hun website hebben staan, zijn niet altijd goed met elkaar te vergelijken. Het maakt namelijk uit of de rente per maand, kwartaal of per jaar wordt uitbetaald.

Voorbeeld

De rente die de LeasePlan Bank op zijn website presenteert, is (nominaal) op jaarbasis. Doordat deze bank de rente maandelijks uitkeert en die rente in de maanden daarna ook weer rente oplevert, komt de effectieve rente op jaarbasis (iets) hoger uit.

Tip: informeer naar de effectieve rente en in welke termijnen (maand, kwartaal, jaar) de rente wordt bijgeschreven.

Meer rente op deposito's

Geld dat je voor een bepaalde tijd niet nodig hebt, kun je voor een vooraf afgesproken rente en periode 'vastzetten' op een deposito. Vaak krijg je op een deposito meer rente dan op een vrij opneembare spaarrekening.

Tussenvorm

Er zijn ook producten die tussen een vrij opneembare spaarrekening en een deposito inzitten.

Rabo PeriodeSparen (inmiddels niet meer af te sluiten) en de CombiSpaarrekening van de DHB Bank koppelen een variabele rente aan een aankondigingstermijn van 1 maand tot en met 99 dagen.

Als je geld wilt opnemen, moet je dat van tevoren bij de bank aankondigen. Daarbij geldt: hoe langer de aankondigingstermijn, des te hoger de rente.

Lees ook

Nieuw & interessant

 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.
 • 2017-of-2018-schenken
  20 okt.

  Uitbetaling levensloop in november 2021

  De levenslooprekening vervalt eind 2021. Op de uitkering wordt direct belasting ingehouden. Welke mogelijkheden zijn er om minder belasting te betalen? Wat ga je doen met het levenslooptegoed? Wij helpen je bij de keuze. 
 • sparen-en-beleggen-hoofdbeeld
  Nieuws | 30 sep.

  Vermogensbelasting in 2022 omlaag

  De omstreden belasting op spaargeld gaat in 2022 voor iedereen omlaag.
 • belastingaangifte-maart
  30 sep.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.