icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De hoogste spaarrente

Als je geld op de bank zet, krijg je daar normaal gesproken een vergoeding voor. Deze spaarrente kan per bank verschillen. Net als de voorwaarden waaronder je die rente ontvangt. Wij helpen je bij het vinden van het spaarproduct met de hoogste rente en de beste voorwaarden.
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert sparenBijgewerkt op:8 mei 2024

hoogste spaarrente

Op zoek naar de hoogste spaarrente

Als je regelmatig geld opzij legt, wil je dat dit meer waard wordt. Dat kan door het geld op een vrij opneembare spaarrekening te zetten. Of je zet het voor een bepaalde tijd 'vast' op een deposito.

Inflatie

Het belangrijkste kenmerk van beide spaarvormen is van oudsher dat je rente krijgt. Tot de negatieve spaarrente in 2020 zijn intrede deed in ons land. Maar ook als de rente lager is dan de inflatie, wordt je spaargeld per saldo niet meer maar mínder waard. Ga daarvoor naar de site van het CBS en zoek op 'inflatie'. 

Vermogensrendementsheffing

Heb je meer dan €57.000 (2024) aan spaargeld? Dan krijg je over het meerdere te maken met de vermogensrendementsheffing. Voor fiscaal partners geldt het dubbele: €114.000.

Spaarrekeningen

Als je een spaarrekening wilt openen, zoek je waarschijnlijk eerst naar een aantrekkelijke rente. De rentes die banken op hun website hebben staan, kun je niet altijd goed met elkaar vergelijken. Het maakt namelijk uit of de rente per maand, kwartaal of per jaar wordt uitbetaald.

Voorbeeld

De rente die de LeasePlan Bank op zijn website presenteert, is (nominaal) op jaarbasis. Doordat deze bank de rente maandelijks uitkeert en die rente in de maanden daarna ook weer rente oplevert, komt de effectieve rente op jaarbasis (iets) hoger uit.

Tip: informeer naar de effectieve rente en in welke termijnen (maand, kwartaal, jaar) de rente wordt bijgeschreven.

Meer rente op deposito's

Geld dat je voor een bepaalde tijd niet nodig hebt, kun je voor een vooraf afgesproken rente en periode 'vastzetten' op een deposito. Vaak krijg je op een deposito meer rente dan op een vrij opneembare spaarrekening.

Tussenvorm

Er zijn ook producten die tussen een vrij opneembare spaarrekening en een deposito inzitten. Zo koppelt de CombiSpaarrekening van de DHB Bank een variabele rente aan een aankondigingstermijn van 33 tot en met 99 dagen. Als je geld wilt opnemen, moet je dat van tevoren bij de bank aankondigen. Daarbij geldt: hoe langer de aankondigingstermijn, hoe hoger de rente.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Bunq Easy Savings 1200x800
  12 jun.

  Review: Bunq spaarrekening

  De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen?
 • jong-stel-huis-kopen
  30 mei

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Rabo Tijdsslotsparen
  14 sep.

  Review: Rabobank TijdslotSparen

  Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?
 • abn-amro
  26 jun.

  Waarschuwing ABN AMRO Groenbank

  Spaarders met een groen deposito bij ABN Groenbank moeten opletten. Vanaf 1 juli 2024 zijn alleen bedragen tot €100.000 nog beschermd door het depositogarantiestelsel.