icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fiscaal partnerschap

Wat zijn de voor- en nadelen van fiscaal partnerschap? Wanneer moet je eigenlijk aangifte doen als fiscale partners? En: hoe zorg je dat je samen zo min mogelijk belasting betaalt?
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Artikel fiscaal partnerschap

Zijn jullie fiscale partners?

Als je getrouwd of geregistreerd partner bent, is het duidelijk: dan is er sprake van fiscaal partnerschap. Maar ook als je ongetrouwd samenwoont, ben je elkaars fiscaal partners als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld als je samen een kind hebt.

In het schema voor bepalen partnerschap 2016 (pdf) kun je opzoeken of je een fiscaal partner hebt.

Als je niet getrouwd bent, kun je soms bewust beïnvloeden of je partner ook je ‘fiscale partner’ wordt. Bijvoorbeeld door je partner op te nemen in je pensioenregeling. Of juist nog even niet. Als je degene met wie je samenwoont aanmeldt voor een partnerpensioen, ben je voortaan sowieso elkaars fiscale partner (zie schema). Dat kan de moeite waard zijn, want fiscaal partnerschap leidt soms tot een jaarlijkse belastingbesparing van meer dan €1000. Er zijn ook situaties waardoor je samen juist ruim €1000 méér belasting betaalt doordat je elkaars fiscale partner wordt. Staar je niet blind op de fiscale gevolgen, want een aanmelding voor partnerpensioen heeft natuurlijk ook belangrijke gevolgen voor het pensioen.

Voordelen fiscaal partnerschap

Het fiscaal partnerschap biedt verschillende voordelen.

Aftrekposten lucratiever

Je mag bij bepaalde inkomsten en aftrekposten zelf bepalen wie welk bedrag aangeeft in de aangifte. Dat is aantrekkelijk als de ene partner een hoger belastingtarief betaalt dan de ander. Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de aftrekpost voor de eigen woning of studiekosten voor zijn rekening nemen. De belastingbesparing is dan groter.

Uitbetaling heffingskorting

Als je geen inkomen ontvangt, heb je normaal gesproken geen recht op uitbetaling van de algemene heffingskorting. Maar als je een fiscaal partner hebt wél. Tenminste als je fiscale partner een inkomen heeft boven de grofweg €11.000 (en jonger is dan de AOW-leeftijd). Dat levert maximaal €2242 voordeel op. Voor AOW'ers is het maximaal €1145. Ben je ná 1962 geboren, dan wordt niet de hele heffingskorting uitbetaald.

Verder is het door schuiven met posten (in het scherm verdelen van de belastingaangifte) soms mogelijk voor 1 van de 2 nét de hoge ouderenkorting van €1187 binnen te slepen. Je krijgt die hoge korting alleen als het belastbaar inkomen minder is dan €35.949. Is je inkomen hoger, dan is de ouderenkorting maar €70.

Vermogen

Partners hebben samen een heffingsvrij vermogen in box 3 van €48.874 in plaats van €24.437. Dat is handig als 1 van de 2 nauwelijks vermogen heeft en de ander meer dan €24.437. De besparing hierdoor is maximaal €293. Als 1 van de partners een forse schuld heeft (bijvoorbeeld bij DUO) kan het voordeel nog groter zijn.

Aanslaggrens

Komt de aanslag van een van de partners rond de €0 uit? Verdeel de posten dan zo dat de te betalen belasting voor diegene precies €45 is. Bij bedragen tot en met €45 legt de fiscus namelijk geen aanslag op. Een voorlopige aanslag met een te betalen bedrag wordt daarbij niet meegerekend, een voorlopige teruggave wel.

Let op! Alle bedragen in dit artikel gaan nog over 2016, omdat je waarschijnlijk bezig bent met de aangifte over 2016.

Niet alleen voordelen

Maar fiscaal partnerschap heeft niet alleen voordelen.

Aftrekpost mislopen

Soms loop je juist een aftrekpost mis, die je in je eentje wel gekregen zou hebben. Voor aftrek van zorgkosten en aftrek van schenkingen aan goede doelen kom je namelijk minder snel in aanmerking als je een fiscaal partner hebt, door drempels die gelden.

Voorbeeld
Stel: je verdient €40.000 en je partner ook. Jullie niet-aftrekbare drempel voor zorgkosten schiet omhoog als jullie elkaars ‘fiscale partners’ worden. Zonder fiscale partner is de drempel bij dat inkomen €660 (per persoon). Als je het hele jaar een fiscale partner hebt, wordt die ineens ongeveer €2953 (samen).
Dat betekent dat je in 2016 mét fiscaal partner alleen nog maar zorgkosten mag aftrekken voor zover je samen meer dan €2953 aan aftrekbare zorgkosten hebt. Geef je €3000 uit aan een behandeling door een arts die niet vergoed wordt door de verzekering, dan houd je een aftrekpost van maar €47 over. Ten minste als je partner geen aftrekbare medische kosten heeft. Zonder fiscale partner had je een aftrekpost van €2340 gekregen. Dat scheelt nogal!

Renteaftrek voor één huis

Soms hebben beide partners een koophuis, bijvoorbeeld van voordat ze gingen samenwonen. Als je beide huizen wilt aanhouden om er afwisselend te kunnen wonen, is fiscaal partnerschap niet aan te raden. Fiscale partners mogen (op een paar uitzonderingen na) samen maar van 1 huis de hypotheekrente aftrekken.

Tip: ben je evenveel bij je partner als in je eigen huis? Schrijf je dan niet in op het adres van je partner. Dan ben je niet elkaars fiscale partner en kunnen jullie beiden de renteaftrek voor je eigen pand behouden. Zolang het huis niet een tweede huis wordt.

De optimale verdeling

De bovenstaande lijst voor- en nadelen is nog niet eens compleet. Het is op het eerste gezicht dus nogal ingewikkeld om een goede verdeling te maken. Maar dat valt mee in de praktijk.Lees nog meer tips voor de optimale verdeling.

Het hele jaar partners?

Als je maar een deel van het jaar een fiscale partner hebt, mag je kiezen of je tóch het hele jaar wilt worden aangemerkt als fiscale partners. Het hangt van veel omstandigheden af of dat slim is.Dit werkt niet als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. 

 • Wil je weten wat gunstiger is? Ervoor kiezen om het hele jaar fiscaal partner te zijn of juist niet? Vul het programma één keer in als voljaarspartners en één keer als deeljaarspartners. Als je beide proefberekeningen uitdraait, kun je makkelijk vergelijken op welke manier je samen het minste belasting betaalt. Vergeet niet in het scherm 'verdelen' uit te proberen of je belasting bespaart door de verdeling te veranderen. 
 • Heeft één van jullie beiden veel zorgkosten? Dan is het voor de aftrek van zorgkosten een afrader om te kiezen voor voljaarspartnerschap. Je mogelijkheden om zorgkosten af te trekken zijn namelijk nooit groter dan in de jaren waarin je maar een deel van het jaar een (fiscale) partner hebt. Bij de keuze voor deeljaarspartnerschap geldt namelijk voor beiden voor het hele jaar de lage drempel voor mensen zonder partner. Tegelijkertijd mogen de uitgaven voor zorgkosten in het deel van het jaar dat je fiscaal partners bent, worden opgevoerd door degene die daar het meest aan heeft. Dat is lucratief als maar één van beiden de drempel haalt of als een van beiden meer verdient dan de ander. In het laatste geval kunnen de zorgkosten worden afgetrokken tegen een hoger tarief.

Lees meer:

Zelf je belastingaangifte doen?

De Belastinggids 2018 loodst je stap voor stap door je aangifte inkomstenbelasting 2017. Van hulp bij het invullen tot praktische bespaartips.

Bestel de Belastinggids

Belastinggids los 1200x1200 herzien

Nieuw & interessant

 • rendementsheffing
  20 feb.

  Box 3: belasting vermogen

  Jarenlang deed de fiscus alsof iedereen 4% rendement behaalt over zijn vermogen. Sinds 1 januari 2017 is dit gewijzigd. Met de nieuwe rendementsheffing probeert de overheid echter de werkelijkheid meer te benaderen. Of dat lukt, is nog maar de vraag.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • belasting-tips
  13 feb.

  10 belastingtips voor 2018

  Hoe zorg je dat je later niet meer belasting betaalt dan nodig is? Wij geven tips over bijvoorbeeld schenkingen aan (klein)kinderen, aftrekbare giften en lijfrentepremies, en aflossen van (hypotheek)schulden.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.