icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Verzamelmap voor de aangifte inkomstenbelasting

Wat zit er in de verzamelmap voor je aangifte inkomstenbelasting? Het is handig om een ordner te nemen met tabbladen erin, met de onderstaande thema's voor zover deze bij je van toepassing zijn. Of een mapje te maken op je computer.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:14 januari 2020

Artikel aangifte verzamelmap

Persoonlijke gegevens

DigiD

Om de aangifte te kunnen openen in MijnBelastingdienst heb je een DigiD nodig. Vraag je DigiD opnieuw aan als je je wachtwoord en gebruikersnaam bent vergeten. Heb je nog geen DigiD? Vraag een DigiD aan. Het duurt een paar dagen tot je de nieuwe DigiD in huis hebt.

BSN

Je hebt ook je burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit staat onder andere op je rijbewijs, je paspoort en soms op je zorgverzekeringspas. Het gaat om een 9-cijferige nummer.

Denk ook aan je partner

Als je een fiscale partner hebt, dan heb je ook zijn of haar burgerservicenummer (BSN) nodig voor het invullen van de aangifte. Om samen aangifte te doen heb je de DigiD-gegevens van jullie allebei nodig. Jullie moeten allebei inloggen. Anders loop je al snel nadat je begint met de gezamenlijke aangifte vast.

Rekeningnummer

Heb je een ander bankrekeningnummer, bijvoorbeeld omdat je een en/of-rekening had met je ex-partner? Geef je nieuwe bankrekeningnummer zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Je kunt een wijziging van je rekeningnummer op een aantal manieren doorgeven: soms kun je bellen met de BelastingTelefoon, maar het kan ook via Mijn Belastingdienst. Log in op Mijn Belastingdienst met je DigiD en ga naar het tabblad Geldzaken. Daar kun je je rekeningnummer opgeven of wijzigen.

Aangifte van vorig jaar

Om te beginnen stop je voorin de map de aangifte van vorig jaar. Die is van onschatbare waarde als je je aangifte gaat invullen. Het is meestal een goede indicatie van hoe de aangifte er dit jaar uit moet zien. Zeker als er in je persoonlijke situatie geen wijzigingen zijn geweest. Zoals het kopen van een huis, een scheiding, bereiken van de AOW-leeftijd en/of met pensioen gaan.

Werk/uitkeringen

Bewaar de jaaropgave(n) die je ontvangt van je werkgever(s) en/of uitkeringsinstantie(s). De Belastingdienst heeft ze meestal al voor je ingevuld, doet dat niet altijd correct. Met behulp van de jaaropgaven kun je de gegevens van de Belastingdienst corrigeren of aanvullen. Als je geen jaaropgave kunt vinden, kun ook alle salarisstroken per werkgever bij elkaar optellen. Of kijk op de laatste loonstrook van het jaar. Vaak staat daar alles al bij elkaar opgeteld. Dan hoef je niet zelf te gaan rekenen.

Reizen woon-werkverkeer

Je hebt recht op belastingaftrek als je geen of geen volledige reiskostenvergoeding van je baas krijgt voor je woon-werkverkeer en met het openbaar vervoer reist over een afstand van 10 kilometer of meer. Tenminste als je een openbaarvervoer- of reisverklaring van je werkgever hebt. Bij een reisverklaring moet je ook de plaatsbewijzen kunnen overhandigen als daar door de inspecteur om wordt gevraagd. Als je met een OV-chipkaart reist, kun je overzichten uitdraaien van de ritten tot 18 maanden terug. Je moet je dan wel vooraf aanmelden voor een OV-chipkaartaccount. Ook als de aanslag al is opgelegd, moet je een rittenoverzicht kunnen overhandigen, want er kan tot 5 jaar na het betreffende belastingjaar nog een navordering volgen.

Huis

In deze rubriek bewaar je:

  • alle papieren die je van je hypotheekverstrekker ontvangt.
  • de gegevens van de kapitaalverzekering als je een (bank)spaarhypotheek hebt.
  • de WOZ-beschikking. Voor de aangifte over 2019, die je in 2020 doet, moet je de WOZ-waarde op (peildatum) 1 januari 2018 invullen. Die staat in de beschikking die je in 2019 van de gemeente ontving. Soms staat de WOZ-waarde trouwens niet in een aparte WOZ-beschikking maar in de 'gecombineerde aanslag'.
  • een bewijs van de (eventueel) betaalde erfpacht.
  • als je verbouwt alle facturen en bonnetjes. Deze heb je nodig als je rente op de verbouwingslening wilt aftrekken of om als de fiscus ernaar vraagt te bewijzen dat je een belastingvrije gift van je ouders hebt gebruikt voor je eigen woning. Is dat allebei niet aan de orde, dan hoef je de bonnetjes van de verbouwing niet te bewaren voor de fiscus.
  • de bewijzen voor alle aftrekbare uitgaven bij aankoop van een nieuwe woning. Deze kosten bij aankoop van je woning kun je allemaal aftrekken.
  • Als je geld van je ouders leent voor de woning: de leenovereenkomst en het eventuele afslossingsschema. 

Pensioen

Bewaar in deze map de gegevens over een eventuele lijfrentepolis. En het Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Dat is het overzicht van je pensioenopbouw, dat je ontvangt van je pensioenfonds. Als je lijfrentepremies wilt aftrekken, heb je de factor 'A' hieruit nodig. Dat is de aangroei van het pensioen. Hoe je hierdoor minder belasting kunt betalen, lees je in de tip over het aftrekken van betaalde lijfrentepremies.

Ziektekosten

Bewaar alle bonnetjes van je uitgaven die je maakt die te maken hebben met je eigen ziekte of die van je partner. Soms zijn ook de kosten voor ziekte van je kinderen en andere familieleden aftrekbaar. In dat geval houd je ook de kosten die je voor hen maakt bij. Doe hier ook dieetbevestigingen bij en eventueel verwijzingen van de huisarts. Houd ook een rittenadministratie naar artsen en ziekenhuizen bij. Check welke ziektekosten allemaal aftrekbaar zijn, want het zijn er vaak meer dan je denkt!

Alleen als het zin heeft

  • Heb je in verhouding met je inkomen weinig zorgkosten, dan mag je geen zorgkosten aftrekken. Het heeft dan weinig zin om alles te verzamelen. De eerste €133 aan zorgkosten is nooit aftrekbaar. Als je een fiscale partner hebt is dat €266. Voor partners en mensen met een inkomen boven de €7739 per jaar, loopt het bedrag aan zorgkosten dat niet aftrekbaar is snel op. Voor een alleenstaande met een inkomen van €40.000 is bijvoorbeeld de eerste €660 aan zorgkosten niet aftrekbaar. De Belastingdienst noemt dit een ‘drempelbedrag’. Bereken je eigen drempel.
  • Kosten die je vergoed krijgt (bijvoorbeeld via de zorgverzekering) zijn niet aftrekbaar. Daar kun je dus ook niets mee in de aangifte.

Giften

Giften zijn alleen aftrekbaar als ze kunnen worden onderbouwd door schriftelijke stukken. Doe je een (fiscaal extra aantrekkelijke) periodieke gift, dan is daarvan geen notariële akte nodig. Een onderhandse akte is wel vereist. Je kunt daarvoor de modelovereenkomst van de fiscus gebruiken. Je weet dan zeker dat je de hele gift kunt aftrekken.

Alleen als het zin heeft

Bij andere giften heeft het bewaren van (pin)bonnetjes, kwitanties en dergelijke niet altijd zin. Giften zijn dan namelijk alleen aftrekbaar als je in verhouding tot je belastbaar inkomen veel (ongeveer 1%) geeft. Heb je een fiscale partner? Dan zijn giften tot ongeveer1% van jullie gezamenlijke inkomsten niet aftrekbaar.

Scholingskosten

Als je meer dan €250 uitgeeft aan scholingskosten, kun je het meerdere aftrekken als je werkgever de kosten niet vergoedt. Bewaar daarom de betalingsbewijzen, nota's en/of bankafschriften. Let op dat studiekosten voor mensen die studeren onder het nieuwe leenstelsel niet aftrekbaar zijn. Omdat je elk jaar te maken hebt met die drempel is het soms slim de kosten voor meerdere jaren in 1 jaar te betalen.

Let op! De aftrekpost voor scholing komt waarschijnlijk te vervallen per 1 januari 2021. Studiekosten die je in 2020 maakt, kun je nog aftrekken in de aangifte die je in 2021 doet. Daarna wordt deze aftrekpost waarschijnlijk vervangen door een subsidie. 

Alimentatie

Bewaar een overzicht van ontvangen of betaalde partneralimentatie. Ook advies- of advocaatkosten die gemaakt zijn om partneralimentatie te verkrijgen of te verhogen kunnen in aftrek komen. Bewaar de gespecificeerde nota in de aangiftemap.

Sparen, beleggen en onroerend goed

Je krijgt van banken en beleggingsinstellingen jaaropgaven. Hoewel de gegevens daarvan meestal al zijn ingevuld door de Belastingdienst, kun je deze jaaropgaven toch beter bewaren, om te controleren of de vooraf ingevulde aangifte klopt. Uit ons onderzoek uit 2018 bleek dat bankrekeningen vaak ontbreken of verkeerd staan ingevuld.

Je stopt in de aangiftemap ook de jaaroverzichten van rekeningen van je kinderen en de gegevens van buitenlandse rekeningen. Verder bewaar je hier de WOZ-waarde van onroerende zaken die in box 3 worden belast, zoals een vakantiehuis. En indien van toepassing, de betaalde erfpacht daarvan.

Schulden

Bewaar de saldoverzichten en/of bewijzen van al je schulden, behalve die voor je huis. Die laatste bewaar je onder het tabblad 'huis'.

Toeslagen

Als je over 2018 te veel toeslagen hebt ontvangen, moet je die terugbetalen. Dat is een schuld die je op 1 januari 2019 mag opnemen in box 3, voor zover je hem nog niet afbetaald hebt. Stop de terugvorderingsbeschikking dus in de aangiftemap. Het kan ook zijn dat je te veel ontvangen toeslagen over eerdere jaren nog niet geheel hebt terugbetaald. Ook die mag je in box 3 opnemen.

Je hebt in 2019 wel te maken met een schuldendrempel van €3100 (bij stellen €6200). Dat betekent dat je geen schulden kunt aftrekken als je totale schulden onder dit bedrag blijven. Zijn je totale schulden hoger? Dan vermindert het verschil tussen het drempelbedrag en je totale schulden je belaste bezittingen.

Voorlopige aanslagen

Als je een verzoek om een voorlopige aanslag hebt ingediend over 2018, kreeg je waarschijnlijk al een voorlopige aanslag over 2019. Als je daarbij geld terug kreeg (bijvoorbeeld in verband met een aftrekpost), moet dat bedrag worden verrekend met de aangifte. Dat geldt ook als je pas in 2019 of in begin 2020 om een voorlopige aanslag over 2019 hebt gevraagd. De voorlopige aanslagen zijn niet altijd goed ingevuld in de vooringevulde aangifte. Je doet er dan goed aan deze zelf te corrigeren. Doe je dit niet, dan doet de Belastingdienst dit alsnog, maar reken je zelf misschien ten onrechte op een teruggave die niet komt.

Meer over belasting: