icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

WOZ-waarde van je huis

Controleer de jaarlijkse waardebepaling van je huis in de WOZ-opgave goed. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Een verlaging levert een belastingbesparing op, vooral voor erfgenamen. Met een verlaging kun je wel duizenden euro's besparen.
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:1 november 2023

WOZ

WOZ-waarde: wat is mijn huis waard?

In de WOZ-opgave staat een waardebepaling van je huis. De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van een woning of een ander gebouw op 1 januari van het voorafgaande jaar. In je WOZ-opgave van 2023 staat dus de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2022. 

WOZ-waarde 17% hoger in 2023

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren hard gestegen. Hierdoor hebben de meeste huiseigenaren te maken met een forse stijging van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde van woningen is in 2023 gemiddeld 17% hoger is dan in 2022. Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe hoger de belasting die je moet betalen. Begin 2024 ontvang je de nieuwe WOZ-opgave. De verwachting is dat de nieuwe WOZ-waarde van veel huizen weer hoger is dan in de vorige opgave.  

Maak bezwaar bij te hoge WOZ-waarde

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde met een computermodel. De woning wordt dan vergeleken met woningen uit de buurt die zijn verkocht. Gemeentetaxateurs controleren regelmatig of de waarde uit het computermodel klopt. Maar het blijft een een beoordeling op afstand, waarbij de taxateur lang niet alles over de woning weet. 

Denk je dat de WOZ-waarde te hoog is? Dan betaal je meer belasting dan nodig is. Dat tikt vooral aan als je een huis erft. Jaarlijks maken vele duizenden mensen bezwaar tegen de WOZ-waarde. Een bezwaar is vaak succesvol. De gemeente verlaagt dan de WOZ-waarde. Je kunt bijvoorbeeld onze voorbeeldbrief 'WOZ-bezwaar' gebruiken.

Wij helpen je met bezwaar maken

Er zijn veel no cure, no paybureaus die je willen helpen met bezwaar maken. Het nadeel van zo’n bureau is dat de gemeente de gemaakte kosten moet betalen. Dat kost veel gemeenschapsgeld. Om kosten te besparen is op Prinsjesdag aangekondigd dat het kabinet maatregelen wil nemen om het gebruik van de no cure, no paybureaus te beperken. Bezwaar maken kun je vaak prima zelf, zonder juridische bijstand. Wij helpen je met 10 tips voor een goed bezwaarschrift. Je kunt onze voorbeeldbrief 'WOZ-bezwaar' gebruiken. Wij hebben ook vele voorbeelden van succesvolle WOZ-bezwaren voor je verzameld. 

Let op datum WOZ-waarde

Consumenten, maar ook de gemeente, de Belastingdienst en belastingadviseurs vergissen zich regelmatig. Ze gebruiken dan de WOZ-waarde van een verkeerde peildatum. Kijk dus goed of de peildatum van de WOZ-waarde klopt.

Doe je in 2023 belastingaangifte voor de inkomstenbelasting over 2022, gebruik dan de waarde uit de WOZ-beschikking van begin 2022. In die beschikking staat de WOZ-waarde met als peildatum 1 januari 2021. Dit is best verwarrend en gaat ook vaak mis.

Eigenaren krijgen de WOZ-beschikking meestal tegelijkertijd met de gecombineerde aanslag gemeentelijke heffingen. In deze aanslag worden de onroerendezaakbelasting (OZB), de afvalstoffenheffing, de waterschapsbelasting en de rioolbelasting opgelegd. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de aanslag voor gemeentelijke belastingen uitvalt.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue