icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

WOZ-waarde van je huis

Ieder jaar ontvang je een WOZ-opgave. Vind je de nieuwe WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Een lagere WOZ heeft voordelen, zoals een belastingbesparing. Gemeentes verplichten je soms foto's van je interieur aan te leveren voor de WOZ. Maar mag dat wel? 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:1 mei 2023

WOZ

WOZ-waarde: wat is mijn huis waard?

De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van een woning of een ander gebouw op 1 januari van het voorafgaande jaar. In je WOZ-opgave van 2023 staat dus de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2022. 

WOZ-waarde 17% hoger in 2023

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren hard gestegen. Hierdoor hebben de meeste huiseigenaren te maken met een forse stijging van de WOZ-waarde. 

De Waarderingskamer meldt dat de WOZ-waarde van woningen in 2023 gemiddeld 17% hoger is dan in 2022. Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe hoger de belasting die je moet betalen.

Besparen door check WOZ-opgave

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde aan de hand van een computermodel. Je woning wordt dan vergeleken met woningen uit de buurt die zijn verkocht. Gemeentetaxateurs controleren regelmatig of de waarde uit het computermodel klopt. Maar het blijft een massaal proces, waarbij de taxateur lang niet alles over je woning weet. 

Denk je dat de WOZ-waarde te hoog is? Dan betaal je meer belasting dan nodig is. Dat tikt vooral aan als je een huis erft. Jaarlijks maken vele duizenden mensen bezwaar tegen de WOZ-waarde.  Je kunt bijvoorbeeld onze voorbeeldbrief 'WOZ-bezwaar' gebruiken. Een bezwaar is vaak succesvol. De gemeente verlaagt dan de WOZ-waarde.

Verplicht foto's aanleveren van badkamer of keuken  

Een aantal huiseigenaren ontvingen in 2022 het verzoek van hun gemeente om foto's aan te leveren van hun woonkamer, badkamer of keuken. Dat was bedoeld om de WOZ-waarde van woningen nauwkeuriger te kunnen vaststellen. Het verzoek zorgde voor veel onrust. Inmiddels is duidelijk dat het van de situatie afhangt of je verplicht bent om foto's van je interieur aan te leveren. In het artikel lees je precies hoe het zit. 

Let op datum WOZ-waarde 

Consumenten, maar ook de gemeente, de Belastingdienst en belastingadviseurs vergissen zich regelmatig. Ze gebruiken dan de WOZ-waarde van een verkeerde peildatum. Kijk dus goed of de peildatum van de WOZ-waarde klopt.  

Doe je in 2023 belastingaangifte voor de inkomstenbelasting over 2022, gebruik dan de waarde uit de WOZ-beschikking van begin 2022. In die beschikking staat de WOZ-waarde met als peildatum 1 januari 2021. Dit is best verwarrend en gaat ook vaak mis.

Eigenaren krijgen de WOZ-beschikking meestal tegelijkertijd met de gecombineerde aanslag gemeentelijke heffingen. In deze aanslag worden de onroerendezaakbelasting (OZB), de afvalstoffenheffing, de waterschapsbelasting en de rioolbelasting opgelegd. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de aanslag voor gemeentelijke belastingen uitvalt.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue