! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De WOZ-waarde aanvechten

Ben je het niet eens met de WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld? Dan heb je 6 weken om tegen de WOZ-waarde bezwaar te maken. Hoe zorg je ervoor dat je bezwaar succesvol is?

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 mei 2021

woz waarde huizen

3 highlights uit het artikel

1. Voorbeeldbrieven voor bezwaar

We maakten twee voorbeeldbrieven voor je. Eentje met een aantal voorbeelden van geldige argumenten voor een lagere WOZ-waarde. En een andere voor als je wat meer tijd nodig hebt om je argumenten op een rijtje te zetten.

2. Motiveer je bezwaarschrift goed

Je bezwaarschrift valt of staat met het vermelden van de juiste feiten ter motivatie. Geen adviseur kent de (voor- en) nadelen van je eigen huis zo goed als jij. Vergelijk je woning met de vergelijkingspanden die de gemeente weergeeft. Of draag panden aan die volgens jou meer op je eigen huis of appartement lijken. De WOZ-waardes daarvan zijn gemakkelijk online te vinden. Je kunt ook een tegentaxatie meesturen van een erkende taxateur. Krijg je (deels) gelijk, dan krijg je daarvoor een vergoeding van €257. Maar alleen als je in het bezwaarschrift om een kostenvergoeding vraagt.

3. Erfgenamen: vraag een eigen beschikking aan

Ontvang je een erfenis met daarin een pand, dan kun je ook na het verstrijken van de bezwaartermijn van de eigenaar nog bezwaar maken. Wij vertellen je hoe. De behandelaars bij de gemeente blijken niet altijd op de hoogte van dit recht. Ondanks dat bezwaar maken juist na een overlijden vaak zeer de moeite loont.

Als de WOZ-waarde volgens jou niet klopt, kun je binnen 6 weken bezwaar maken bij de gemeente. Dit geldt voor zowel huurders als eigenaren en kan ook als je de waarde te láág vindt. Zowel bezwaar maken bij de gemeente als beroep instellen bij de rechter mag en kun je prima zelf doen. Zonder juridische bijstand. Elke gemeente heeft eigen regels. Controleer de mogelijkheden voor (eenvoudig) bezwaar op de website van je eigen gemeente.

Maak telefonisch bezwaar woz

De procedure is de laatste jaren bijna overal informeler geworden. Zo krijg je de WOZ-waarde bij veel gemeentes inmiddels ook met 1 telefoontje en sterke argumenten naar beneden. Lukt dat niet, dan kun je alsnog binnen 6 weken schriftelijk bezwaar maken.

Online of per brief

Vaak is er een standaardmodel voor bezwaar online te vinden via de website van je gemeente. Als je het fijner vindt, kun je ook kiezen voor onze voorbeeldbrieven:

Met de laatste brief ben je niet direct veel tijd kwijt. De gemeente geeft dan nog minstens een paar weken extra gelegenheid voor het aandienen van de motivatie. Dat is bijvoorbeeld handig als je nog een eigen taxatie wilt laten uitvoeren.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue