icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Lineaire hypotheek: hypotheekschuld daalt snel

Bij de lineaire hypotheek los je, uitgaande van een looptijd van 30 jaar, elke maand 1/360 van de oorspronkelijke lening af. Naast de aflossing betaal je rente over de openstaande schuld.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert hypothekenBijgewerkt op:13 november 2023

lineaire-hypotheek

Wat is een lineaire hypotheek? 

Bij een lineaire hypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Daarnaast betaal je rente over het hypotheekbedrag dat je nog moet aflossen. Omdat je hypotheekschuld aan het begin van de looptijd het hoogst is, heb je dan ook de hoogste lasten. Hier staat tegenover dat je hypotheekschuld elke maand een stukje kleiner wordt. Dus je bruto én netto hypotheeklasten worden elke maand iets lager.

Met een lineaire hypotheek daalt de hypotheekschuld snel. Daarom is dit een veilige hypotheekvorm.

Kiezen voor een lineaire hypotheek

Daalt je inkomen in de toekomst, bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat? Dan is dit een handige vorm van aflossen. De netto maandlasten zijn in het begin wel hoger dan aan het einde van de looptijd. Je moet die wel kunnen betalen. Starters op de woningmarkt kiezen daarom niet zo vaak voor deze vorm. 

Maandlasten Lineaire Hypotheek

Hypotheekrente aftrekken

De rente van nieuwe hypotheken mag sinds 2013 alleen nog worden afgetrokken als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost via een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Wie op 31 december 2012 al een hypotheek had, heeft meestal meer keuze. Zelfs ná verhuizing of verlenging van de hypotheek. 

Verschil met andere hypotheekvormen

Omdat je aan het begin van de looptijd snel aflost, heb je in het begin minder voordeel van de hypotheekrente-aftrek. De netto maandlasten in de eerste jaren zijn daardoor hoger dan die van een annuiteitenhypotheek.

Soms is een aflossingsvrije hypotheek een goede keuze. De lasten hiervan zijn laag want je betaalt alleen rente. maar de hypotheekrente hiervan is niet aftrekbaar. Ook los je niets af, waardoor je op de lange termijn juist duurder uit bent.

Uitzondering: de rente van een aflossingsvrije hypotheek is wel aftrekbaar voor wie op 31 december 2012 al zo'n hypotheek had. Zelfs na verhuizing of verlenging van de hypotheek.