icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheekadvies

Wil je een hypotheek afsluiten of aanpassen, dan moet je betalen voor hypotheekadvies. Die kosten verschillen behoorlijk.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 5 januari 2022

Artikel_Hypotheekadvies

Kosten hypotheekadvies per bank  

 Bank 

 Niet-starter 

 Starter 

 Verhogen hypotheek

 ABN AMRO   €2100  €1700  €1600
 ING Bank   €2100     €1750  €1200
 Rabobank      €1850  €1750  €1750
 SNS Bank   €2400  €2000   ± €1250 (€125 per uur)

Peildatum tarieven: 5 januari 2022

Toelichting bij de tabel:

  • De genoemde kosten zijn voor het advies inclusief bemiddelingskosten (afsluitkosten/afhandelingskosten).
  • Bij alle banken is een oriënterend gesprek gratis.
  • Rabobank geeft als enige een korting als je zelf een deel van de voorbereiding doet. In de tabel zijn we van die kosten met een korting uitgegaan. Besteed je alles uit, dan betaal je €2200 en starters €2100.
  • ABN AMRO heeft een kortingstarief voor een digitale afhandeling. 
  • Liep de vorige hypotheek ook al bij ABN AMRO? Dan betaal je bij die bank voor een nieuwe hypotheek €1800 in plaats van €2100. 
  • De SNS Bank rekent voor het verhogen van je hypotheek een uurtarief. Volgens de website van SNS Bank kun je rekening houden met ongeveer €1250.
  • SNS Bank rekent minder kosten als je de hypotheek alleen aanvraagt. Je betaalt dan €2000 en €1800 als starter. 
  • Bij de SNS Bank betaal je nog apart voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering als die nodig is voor je hypotheek. Dit kost €250.

Provisieverbod

De kosten die we direct aan de bank of de tussenpersoon betalen zijn sinds de invoering van het provisieverbod (januari 2013) gedaald. Dit was mede dankzij de Rabobank. Zij rekenden lagere kosten dan een andere banken of tussenpersoon.

Kosten hypotheekadvies

Advies- en distributiekosten

Banken moeten de kosten splitsen in advies- en distributiekosten. Zelfstandig adviseurs mogen een all-intarief vragen. Bijkomende kosten moeten wel duidelijk zijn, zoals voor nazorg.

Als je hypotheekadvies via de bank krijgt en je besluit geen hypotheek af te sluiten, dan betaal je alleen advieskosten. Bij ABN AMRO betaal je de helft als er nog geen adviesrapport is opgemaakt. Rabobank rekent minder wanneer je zelf voorwerk doet, zoals het aanleveren van relevante documenten.

Execution only

Een hypotheek afsluiten zonder advies is ook mogelijk. Dit heet execution only. Je betaalt dan nog wel afhandelings- of distributiekosten.

Belasting en hypotheekadvies

Advies- en afsluitkosten voor een hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar als de hypotheekrente dit ook is. Heb je een hypotheekadvies gehad en zie je af van de hypotheek, dan mag je de advieskosten niet aftrekken voor de inkomstenbelasting.

Gebruik je een deel van de hypotheek om een auto te kopen, dan kun je de rente hierover niet aftrekken en de hiermee samenhangende kosten ook niet.

Btw en hypotheekadvies

Over de advieskosten voor een hypotheek betaal je geen btw. Ook niet als je geen hypotheek afsluit. Als het adviesgesprek is bedoeld om een hypotheek af te sluiten via de tussenpersoon waarmee je het gesprek hebt gevoerd, hoef je geen btw te betalen.

Ook adviezen gericht op bemiddeling voor een ander krediet of bijvoorbeeld een spaarproduct vallen onder de btw-vrijstelling.

Alleen advies inwinnen

Een schriftelijke ‘overeenkomst van opdracht’ geldt als bewijsmiddel voor het aantonen van het doel van de werkzaamheden. Als je advies inwint en je neemt geen financieel product af bijvoorbeeld voor een second opinion, dan betaal je wel 21% btw.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.