icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kosten hypotheekadvies

Wil je een hypotheek afsluiten of aanpassen, dan moet je betalen voor hypotheekadvies. Die kosten verschillen behoorlijk.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert hypothekenBijgewerkt op:16 mei 2024

Artikel_Hypotheekadvies

Kosten hypotheekadvies per bank  

 Bank 

 Niet-starter 

 Starter 

 Verhogen hypotheek

 ABN AMRO   €2325  €1725  €1725
 ING Bank   €2700  €2000  €1900
 Rabobank      €2750  €2300  €2300
 SNS Bank   €2950   €2400   €2950
Triodos Bank  €2250  €1750  €1450

Peildatum tarieven: 16 mei 2024

Toelichting bij de tabel

  • De genoemde kosten zijn voor het advies inclusief bemiddelingskosten (afsluitkosten/afhandelingskosten).
  • Bij alle banken is een oriënterend gesprek gratis.
  • Bij ABN AMRO betaal je €275 extra als je je documenten niet digitaal aanlevert.  
  • Liep de vorige hypotheek ook al bij ABN AMRO? Dan betaal je bij die bank voor een nieuwe hypotheek €1875 in plaats van €2325. 
  • Liep de vorige hypotheek ook al bij de Rabobank? Dan betaal je bij die bank voor een nieuwe hypotheek €2450 in plaats van €2750. 
  • Heb je een hypotheek bij de Rabobank en wil je je bestaande hypotheek verhogen zonder advies? Dan betaal je €750 in plaats van €2300. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen (pdf). 
  • SNS Bank rekent minder kosten als je de hypotheek alleen aanvraagt. Je betaalt dan €2550 (niet-starter) of €2100 (starter). 
  • Bij de SNS Bank betaal je nog apart voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering als die nodig is voor je hypotheek. Dit kost €250.
  • Triodos geeft korting als je zelf een deel van de voorbereiding doet. In de tabel zijn we van die kosten met een korting uitgegaan.

Kosten hypotheekadvies

Advies- en distributiekosten

Banken moeten de kosten splitsen in advies- en distributiekosten. Zelfstandig adviseurs mogen een all-intarief vragen. Bijkomende kosten moeten wel duidelijk zijn, zoals voor nazorg.

Als je hypotheekadvies via de bank krijgt en je besluit geen hypotheek af te sluiten, dan betaal je alleen advieskosten. 

Execution only

Een hypotheek afsluiten zonder advies is ook mogelijk. Dit heet execution only. Je betaalt dan nog wel afhandelings- of distributiekosten.

Belasting en hypotheekadvies

Advies- en afsluitkosten voor een hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar als de hypotheekrente dit ook is. Heb je een hypotheekadvies gehad en zie je af van de hypotheek? Dan mag je de advieskosten niet aftrekken voor de inkomstenbelasting.

Gebruik je een deel van de hypotheek om een auto te kopen, dan kun je de rente hierover niet aftrekken. En de hiermee samenhangende kosten ook niet.

Btw en hypotheekadvies

Over de advieskosten voor een hypotheek betaal je geen btw. Ook niet als je geen hypotheek afsluit. Is het adviesgesprek bedoeld om een hypotheek af te sluiten via de tussenpersoon waarmee je het gesprek hebt gevoerd? Dan hoef je geen btw te betalen.

Alleen advies inwinnen

Een schriftelijke ‘overeenkomst van opdracht’ geldt als bewijsmiddel voor het aantonen van het doel van de werkzaamheden. Als je advies inwint en je neemt geen financieel product af bijvoorbeeld voor een second opinion, dan betaal je wel 21% btw.

Artikelen binnen Doorstromer