icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Overwaarde: eigenwoningreserve en je hypotheek

Is bij verkoop van je huis de opbrengst hoger dan je hypotheek? Dat heb je overwaarde, ook wel eigenwoningreserve genoemd. Bij de hypotheekaanvraag voor je nieuwe huis houdt de hypotheekaanbieder rekening met die overwaarde. De belastingregels zijn best ingewikkeld. Wij vertellen je hoe het zit. 
ellen kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 4 januari 2023

Overwaarde

Overwaarde/eigenwoningreserve berekenen

Bij verkoop van je woning moet je uit de verkoopopbrengst eerst de hypotheek aflossen. En moet je de bijkomende verkoopkosten betalen. Zoals de kosten voor de makelaar en het verplichte energielabel. Het bedrag dat je daarna overhoudt, is de overwaarde. In plaats van overwaarde wordt ook vaak de term eigenwoningreserve gebruikt. Dit is de officiële term die ook de Belastingdienst gebruikt. 

Negatieve eigenwoningreserve kan ook

Is de verkoopprijs van je woning lager dan je hypotheek? Dan heb je een restschuld. En dus een negatieve eigenwoningreserve.

Overwaarde en de bijleenregeling

De overheid wil dat je de overwaarde van je oude huis gebruikt voor de aankoop van je nieuwe huis. Wil je alle hypotheekrente van je nieuwe hypotheek aftrekken bij je belastingaangifte? Dan is het bedrag van de aankoopprijs van de nieuwe woning min de overwaarde het maximum. Deze regel heet de bijleenregeling

Eigenwoningschuld berekenen

Een hypotheek waarover je de rente mag aftrekken, heet een eigenwoningschuld. Je kunt zelf je maximale eigenwoningschuld uitrekenen. Maar je kunt ook de rekenhulp bijleenregeling van de Belastingdienst gebruiken. 

Overwaarde gebruiken voor verbouwing of verduurzaming

Je mag de overwaarde (eigenwoningreserve) van je oude huis ook gebruiken om je nieuwe huis te verbouwen of te verduurzamen. Gebruik je hiervoor de hele overwaarde, dan heb je geen 'last' meer van een eigenwoningreserve. Die daalt dan naar nul.

Bij de hypotheekaanvraag voor je nieuwe huis hoef je dan geen rekening meer te houden met de overwaarde. En je mag alle hypotheekrente van je nieuwe hypotheek aftrekken bij je belastingaangifte. 

Overwaarde aan iets anders besteden

Misschien wil je de overwaarde gebruiken voor iets anders. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een auto. En wil je het aankoopbedrag van je nieuwe huis volledig financieren? Dat mag wel. Maar dan mag je over een deel van de hypotheek de hypotheekrente niet aftrekken.

Het hypotheekdeel ter grootte van de overwaarde valt dan in box 3. Dat houdt in dat je deze schuld mag verrekenen met je vermogen in box 3. De schuld vermindert dus het vermogen waarover je vermogensbelasting moet betalen. 

In je aangifte inkomstenbelasting moet je vragen beantwoorden over de verkoop en aankoop van je woning. Met deze toelichting op de vragen in je belastingaangifte wordt het invullen een stuk makkelijker.

Verplichting vervalt na 3 jaar

Ga je na verkoop van je huis eerst minimaal 3 jaar een woning huren? Of in het buitenland wonen? Na 3 jaar vervalt de eigenwoningreserve en heb je geen last meer van de bijleenregeling. 

Je mag de overwaarde besteden zoals je wilt. Koop je na 3 jaar weer een huis? Dan hoef je bij de hypotheekaanvraag geen rekening te houden met de overwaarde.

Eigenwoningreserve en fiscale partners

De regels voor de verdeling van eigenwoningreserve tussen fiscale partners worden rechtvaardiger. Kocht je in 2022 voor het eerst samen een woning? En heeft een van jullie of jullie beiden al eerder een koopwoning met overwaarde verkocht? Dan krijg je te maken met de nieuwe regels voor het verdelen van de eigenwoningreserve.

Officieel blijft de eigenwoningreserve bij de partner die de eerdere woning verkocht heeft. Dit kan ervoor zorgen dat niet alle rente van de hypotheek aftrekbaar is. Om dit te voorkomen mag je sinds 1 januari 2022 in de aangifte doen alsof de eigenwoningreserve van jullie samen was.

De gezamenlijke eigenwoningschuld bereken je door de overwaarde af te trekken van de aankoopprijs van het nieuwe huis. Als je maximaal voor dit bedrag samen een hypotheek afsluit dan mag je de hypotheekrente aftrekken.  

Bij overlijden of echtscheiding gelden specifieke regels voor het verdelen van de eigenwoningreserve. 

Kun je de bijleenregeling omzeilen?

Je kunt de bijleenregeling omzeilen door pas na 3 jaar een nieuwe woning te kopen. En eerst een woning te huren. Maar het is de vraag het uitstel je een financieel voordeel oplevert. De huren zijn hoog en de huizenprijzen blijven stijgen. 

Overbruggingskrediet nodig?

De overwaarde komt pas beschikbaar als het oude huis is verkocht én betaald. Vaak is dit nog niet het geval op het moment dat je een nieuw huis koopt. Als je dan over te weinig eigen geld beschikt, dan heb je een overbruggingskrediet nodig.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.