icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een huis kopen: wat kun je meefinancieren?

Koop je een huis, dan krijg je met extra kosten te maken. Onder andere hypotheekadvies, overdrachtsbelasting, notariskosten, mogelijk een verbouwing en ga zo maar door. Niet alle kosten kun je meefinancieren in je hypotheek. We leggen uit hoe het zit en wat er wél kan.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 3 maart 2022

overzicht - hypotheek regelen

Waar moet je rekening mee houden?

Het is niet mogelijk om voor je nieuwe huis een hypotheek af te sluiten waarmee je alle kosten betaalt. In 2022 kun je maximaal 100% van de marktwaarde van de nieuwe woning lenen.

Extra kosten

Dit betekent dat je de meeste aankoopkosten zelf moet betalen. Denk aan overdrachtsbelastingnotariskosten, taxatiekosten en hypotheekadvieskosten

Deze eenmalige aankoopkosten worden ook wel de kosten koper (k.k) genoemd. Aan deze eenmalige aankoopkosten ben je vaak het meest kwijt.

  • Bij bestaande bouw zijn de kosten koper (k.k.) is dat 5 á 6% van de aankoopprijs.
  • Bij nieuwbouw is dat zo’n 3% van de koopsom.

Koop je een bestaande woning, dan heb je dus meer eigen geld nodig dan bij een nieuwbouwwoning.

Hoe bereken je de kosten koper?

Ben je benieuwd hoe hoog de aankoopkosten zijn? Gebruik dan onze rekentool. Vul de waarde in van het huis dat je wilt kopen. Dan krijg je een overzicht van de bijkomende aankoopkosten. En zie je hoeveel je maximaal kunt lenen.

Bestaande bouw

Nieuwbouw

Hoe kan ik de bijkomende kosten financieren?

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om aan het benodigde geld te komen.

Bijvoorbeeld:

  • Spaargeld
  • Overwaarde van de vorige woning. Dit geldt dus niet voor starters.
  • Een persoonlijke lening bij de bank. Dit is een dure optie. De rente van zo’n lening is hoger dan de hypotheekrente. Wel is deze hypotheekrente aftrekbaar als je het gebruikt voor de aankoop of verbouwing van je woning. Verder brengt het afsluiten van een lening maandlasten met zich mee. Die verlagen jouw maximale hypotheekbedrag.
  • De familiebank: lenen via familie of vrienden.
  • Starters: check of je via jouw gemeente een starterslening kunt krijgen.
  • De Funderingslening Maatwerk is speciaal voor huiseigenaren die bij een bank of verzekeraar geen extra lening kunnen afsluiten om urgent funderingsherstel te financieren. Op dit moment kun je deze lening aanvragen als je in Haarlem, Rotterdam of Zaanstad woont. 
  • Tot slot: voor een bestaande woning kun je een energiebespaarlening aanvragen voor tal van energiebesparende maatregelen.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.