! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kost een eigen huis?

Met alleen de aankoopprijs ben je er nog niet als je een huis wilt kopen. Je krijgt ook te maken met een aantal eenmalige en maandelijkse kosten. We geven een overzicht van de kostenposten.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 mei 2021

eenmalige-kosten

Bij het kopen van een huis krijg je te maken met eenmalige uitgaven voor bijvoorbeeld de bouwkundige keuring en kosten koper. Een aantal daarvan kun je aftrekken van je inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. De aftrekbare kosten geef je op bij de aangifte inkomstenbelasting.

Benieuwd hoe hoog de totale kosten zijn? Gebruik onze rekentool. Voer je gegevens in en je ziet hoeveel je maximaal kunt lenen én het totale kostenplaatje.

Bereken je maximale hypotheek

Vul de waarde in van het huis dat je wil kopen. Je krijgt een overzicht van de bijkomende aankoopkosten. 

Wat zijn aankoopkosten bij een woning?

Naast het prijs van je huis, zijn er ook andere kosten. Dit zijn de aankoopkosten.  Je kunt ze opdelen in 2 categorieën: leveringskosten (kosten koper) en financieringskosten.

Financieringskosten zijn kosten die gemaakt worden voor het afsluiten van de hypotheek. Denk aan notariskosten, taxatiekosten, advies en bemiddeling en bouwkundige keuring.

Gemiddelde kosten van een huis in totaal zijn niet te geven. Dat hangt mede af van hoeveel het huis dat je wilt kopen kost. Hieronder geven we voor een aantal onderdelen de gemiddelde kosten en een toelichting op de bijkomende kosten.

Lees verder