icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kosten hypotheekadvies

Wil je een hypotheek afsluiten of aanpassen, dan moet je betalen voor hypotheekadvies. Die kosten verschillen behoorlijk.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert hypothekenBijgewerkt op:9 november 2023

Artikel_Hypotheekadvies

Kosten hypotheekadvies per bank  

 Bank 

 Niet-starter 

 Starter 

 Verhogen hypotheek

 ABN AMRO   €1600  €1000  €1050
 ING Bank   €2200  €1800  €1600
 Rabobank      €2325  €1925  €1925
 SNS Bank   €2850   €2250   €2850
Triodos Bank €2250  €1750  €2250

Peildatum tarieven: 9 november 2023.

Toelichting bij de tabel

  • De genoemde kosten zijn voor het advies inclusief bemiddelingskosten (afsluitkosten/afhandelingskosten).
  • Bij alle banken is een oriënterend gesprek gratis.
  • Rabobank en Triodos geven korting als je zelf een deel van de voorbereiding doet. In de tabel zijn we van die kosten met een korting uitgegaan.
  • ABN AMRO heeft een kortingstarief voor een digitale afhandeling. Bij ABN AMRO zijn de kosten dan €600, zowel voor starters als niet-starters. 
  • Liep de vorige hypotheek ook al bij ABN AMRO? Dan betaal je bij die bank voor een nieuwe hypotheek €1150 in plaats van €1600. 
  • SNS Bank rekent minder kosten als je de hypotheek alleen aanvraagt. Je betaalt dan €2100 (niet-starter) of €1500 (starter). 
  • Bij de SNS Bank betaal je nog apart voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering als die nodig is voor je hypotheek. Dit kost €250.

Kosten hypotheekadvies

Advies- en distributiekosten

Banken moeten de kosten splitsen in advies- en distributiekosten. Zelfstandig adviseurs mogen een all-intarief vragen. Bijkomende kosten moeten wel duidelijk zijn, zoals voor nazorg.

Als je hypotheekadvies via de bank krijgt en je besluit geen hypotheek af te sluiten, dan betaal je alleen advieskosten. Bij ABN AMRO betaal je de helft als er nog geen adviesrapport is opgemaakt. Rabobank rekent minder wanneer je zelf voorwerk doet, zoals het aanleveren van relevante documenten.

Execution only

Een hypotheek afsluiten zonder advies is ook mogelijk. Dit heet execution only. Je betaalt dan nog wel afhandelings- of distributiekosten.

Belasting en hypotheekadvies

Advies- en afsluitkosten voor een hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar als de hypotheekrente dit ook is. Heb je een hypotheekadvies gehad en zie je af van de hypotheek? Dan mag je de advieskosten niet aftrekken voor de inkomstenbelasting.

Gebruik je een deel van de hypotheek om een auto te kopen, dan kun je de rente hierover niet aftrekken. En de hiermee samenhangende kosten ook niet.

Btw en hypotheekadvies

Over de advieskosten voor een hypotheek betaal je geen btw. Ook niet als je geen hypotheek afsluit. Is het adviesgesprek bedoeld om een hypotheek af te sluiten via de tussenpersoon waarmee je het gesprek hebt gevoerd? Dan hoef je geen btw te betalen.

Alleen advies inwinnen

Een schriftelijke ‘overeenkomst van opdracht’ geldt als bewijsmiddel voor het aantonen van het doel van de werkzaamheden. Als je advies inwint en je neemt geen financieel product af bijvoorbeeld voor een second opinion, dan betaal je wel 21% btw.

Artikelen binnen Starter