! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Starter

Hypotheek voor zzp'er en flexwerker

Zelfstandigen en flexwerkers komen vaak moeilijker aan een hypotheek dan een werknemer in loondienst. Dat gaat steeds meer wringen nu het aantal zelfstandigen de miljoen is gepasseerd en jongeren langer blijven hangen in flexwerk. Bij een gewone werknemer vormt het huidige loon de basis voor de maximaal mogelijke hypotheek. Voor zelfstandigen en flexwerkers wordt er vaak tot 3 jaar terug gekeken naar je (gemiddelde) inkomen.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:15 oktober 2020

hypotheek voor ZZP

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Voordat je op zoek gaat naar een huis is het handig te weten hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen.

Bereken je maximale hypotheek

Maak een gratis belafspraak

Maximaallenen - Default

Hypotheek voor zzp'ers

Bij een zelfstandige vormt de gemiddelde nettowinst van de afgelopen 3 kalenderjaren, tot maximaal de nettowinst in het laatste kalenderjaar, de basis voor de berekening van de mogelijke hoogte van de hypotheek. Bij de meeste banken kan de zelfstandige evenveel lenen als een werknemer in loondienst, maar sommige banken verstrekken helemaal geen hypotheek aan een zelfstandige. Bij online hypotheekadviseur Ikbenfrits kun je checken bij welke banken je als zzp'er terecht kunt en hoeveel je daar kunt lenen.

Zzp'er en NHG

Vroeger hanteerde het Waarborgfonds als toetsinkomen het gemiddelde jaarinkomen van de afgelopen 3 kalenderjaren, maar nu is een hypotheek met NHG al mogelijk als je meer dan 12 maanden zelfstandige bent.

Hypotheek voor Flexwerkers

Flexwerkers die minimaal 1 jaar in dienst zijn van de uitzendorganisatie, kunnen een perspectiefverklaring aanvragen. Op basis hiervan verstrekt een aantal banken een hypotheek op basis van het inkomen op de werkgeversverklaring (en niet op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste 3 jaar). Je kunt bij Stichting Perspectiefverklaring zien welke uitzendbureaus hieraan meewerken. Met een perspectiefverklaring kun je ook een lening mét NHG krijgen. 

Strengere normen flexwerkers zonder NHG

De normen voor flexwerkers bij hypotheken zonder NHG zijn vaak nog strenger. De bank berekent 3 inkomens:

  1. Het gemiddelde inkomen over de laatste 3 jaar.
  2. Het inkomen in laatste kalenderjaar.
  3. Het huidige inkomen.

Het laagste van deze 3 inkomens is het uitgangspunt. Afhankelijk van de bank is je toetsinkomen (het inkomen waarmee banken de hoogte van je hypotheek berekenen) 80%, 85%, 90% of 100% van dat inkomen. Dat betekent dus dat een deel van je inkomen niet wordt meegenomen bij de berekening van je maximale hypotheek. Zeker als je jong bent kun je op basis van 80% van je inkomen niet veel lenen.

Meer voordelen bij je lidmaatschap

Van hypotheek tot verhuisdoos. Wij helpen je met tips en tools voor het afsluiten en aanpassen van je hypotheek. Met een lidmaatschap ontvang je meer voordelen. Bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie over diensten of hulp bij juridische vragen.

Word lid

Lees verder

Artikelen binnen Starter

Alle artikelen

Artikelen binnen Starter