icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Hypotheekrente: verwachting

De hypotheekrente schiet omhoog. Hoe kun je besparen als je nu je hypotheekrente opnieuw moet vastzetten?  En wat kunnen starters doen om het nadeel van de hogere rente te beperken? We vroegen 3 economen van grote banken wat ze verwachten van de hypotheekrente.
ellen kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 september 2022

Hypotheekrente overzicht 20 jaar

De hypotheekrente is in de afgelopen maanden al met een paar procent gestegen. We vroegen 3 economen van grote banken naar hun verwachtingen. Ze houden alle 3 rekening met een verdere stijging van de rente.

Verwachting hypotheekrente

ING Bank

Mirjam Bani, econoom woningmarkt bij de ING Bank:

'Sinds begin dit jaar zijn de kapitaalmarktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd. Hogere inflatieverwachtingen in het eurogebied, zeker sinds de oorlog in Oekraïne, zijn een belangrijke oorzaak. Ook is de Europese Centrale Bank (ECB) gestopt met het (netto) opkopen van obligaties en heeft ze verdere renteverhogingen aangekondigd om de hoge inflatie tegen te gaan. De recent verslechterde groeivooruitzichten voor de economie remmen de stijging van de kapitaalmarktrentes wat af.

Maar per saldo vergroten bovenstaande ontwikkelingen de kans dat de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode komende tijd verder stijgen. De hypotheekrentes hebben namelijk een sterke relatie met de rentes op de financiële markten, maar die is niet één op één.'

Rabobank

Carola de Groot, senior-econoom huizenmarkt bij de Rabobank:

'Mede door de sterk gestegen gasprijzen en de oplopende inflatie hebben centrale banken wereldwijd stapsgewijs, maar in een stevig tempo, hun beleidsrentes verhoogd. Zo ook de Europese Centrale Bank (ECB). In september kondigde het een historisch hoge rentestijging aan van maar liefst 75 basispunten.

Hierdoor wordt het voor banken duurder om geld te lenen bij de ECB. De kapitaalmarktrentes blijven naar verwachting langer hoog. En dat heeft ook zijn weerslag op de rentes die consumenten betalen voor een hypotheek.'

De gestegen rentes en energiecrisis drukken de vraag naar koophuizen. Huizenprijzen stijgen minder hard en zullen naar verwachting in de loop van 2023 beperkt dalen.

ABN AMRO Bank

Philip Bokeloh, senior econoom bij de ABN AMRO Bank:

'Wij houden rekening met een verdere stijging van de hypotheekrente. Dit omdat centrale banken hun rentetarieven sterk verhogen om de inflatie te beteugelen. Daarnaast zijn de risicopremies op financiële markten vanwege de oorlogs- en recessiedreiging opgelopen. Hypotheekverstrekkers moeten hierdoor hogere kosten maken als zij geld ophalen voor de hypotheken die zij verstrekken.

Door de hogere hypotheekrente staan de huizenprijzen onder druk. Het gemiddelde prijspeil zal volgend jaar lager uitvallen dan dit jaar, omdat kopers minder kunnen lenen bij een hogere rente. Daarnaast neemt de leencapaciteit af doordat het voor inflatie gecorrigeerde besteedbaar inkomen daalt door de gestegen energieprijzen en kopers minder geld overhouden voor huisvesting.' 

Tips voor huizenbezitters

Einde rentevastperiode en nieuwe rente kiezen

Loopt de rentevastperiode van je hypotheekrente (bijna) af? Je krijgt van je geldverstrekker automatisch een aanbod met een nieuwe rente. De actuele rente is een stuk hoger dan een paar maanden geleden. Het is nu zeker de moeite waard om te checken of je bij een andere hypotheekaanbieder een beter rente-aanbod kunt krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat zo'n 70% van de mensen gemiddeld €5500 euro bespaart bij een overstap naar een andere aanbieder. Op de renteherzieningsdatum betaal je geen boeterente als je de hypotheek oversluit. Wel zijn er bijkomende kosten. Zoals advies-, notaris- en taxatiekosten. Reken eerst uit of je die terugverdient door een lagere hypotheekrente bij een nieuwe aanbieder.

Boetevrij extra aflossen

Heb je een deel van je spaargeld echt niet nodig? Overweeg dan om extra af te lossen op je hypotheek. Je kunt nu vaak meer dan het standaard percentage boetevrij aflossen op je hypotheek. Dat komt omdat de actuele hypotheekrente stijgt. Een extra aflossing zorgt direct voor lagere maandlasten. Ook kan je hypotheekrente misschien omlaag. Doordat de hypotheeklening na aflossing in een lagere risico-opslag terechtkomt.

Tips voor starters

Zoek de gunstigste hypotheek

Starters kunnen door de rentestijging minder lenen dan een paar maanden geleden. Dat kan wel €25.000 schelen. Met onze online hypotheekrentevergelijker vind je de aanbieder met de laagste rente. Maar let nu ook op de geldigheid van de hypotheekofferte. Verloopt je offerte? Dan krijg je een nieuwe, hogere rente. Dat kost je over de looptijd van de hypotheek duizenden euro’s. 

Als je kiest voor een rente van 10 jaar in plaats van 20 jaar kun je meer lenen en hou je de lasten wat lager. En als je een deel van je hypotheek aflossingsvrij afsluit, scheelt dat ook in de maandlasten. Helaas kan dat niet bij een NHG-hypotheek

Misschien willen je ouders of andere familieleden je geld lenen om een huis te kopen. Dat kan met een familiehypotheek. Of misschien willen je ouders of andere familie je helpen met een schenking

Lees al onze tips voor starters

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Starter