icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheekrente: wat is de verwachting?

Wordt de hypotheekrente nog hoger en blijven de huizenprijzen stijgen? We vroegen 3 economen van grote banken wat ze verwachten. We geven tips hoe je kunt besparen als je nu je hypotheekrente weer moet vastzetten. En voor starters hebben we tips hoe je meer kans maakt op een koopwoning. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:17 april 2024

Rente hypotheek stijgt

Verwachting hypotheekrente en huizenprijzen

De hypotheekrente is nu veel hoger dan een jaar geleden. We vroegen 3 economen van grote banken naar hun verwachtingen over de hypotheekrente en de huizenprijzen. 

Hypotheekrente, beleidsrente en kapitaalmarktrente 

De korte hypotheekrentes volgen de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit zijn onder meer de rentes die banken aan de ECB betalen voor kortlopende leningen. De beleidsrente is fors gestegen. Hierdoor is de hypotheekrente met een korte looptijd ook fors gestegen. 

De hypotheekrentes voor 10, 20 of 30 jaar zijn ook gestegen maar minder hard dan de korte hypotheekrente. Dat zorgt nu voor de bijzondere situatie dat de korte hypotheekrente soms gelijk of zelfs hoger is dan de lange rente.

De lange hypotheekrentes volgen vaak de kapitaalmarktrente. Kapitaalmarktrente is de rente voor langlopende leningen. Bij een hoge inflatie is geld uitlenen minder aantrekkelijk. Door beperkt aanbod op de kapitaalmarkt stijgt dan de kapitaalmarktrente, en dus vaak ook de hypotheekrente. Neemt de inflatie af, dan kunnen kapitaalmarktrentes weer dalen en de langlopende hypotheekrentes vervolgens ook.

Moet je nu de hypotheekrente lang of kort vastzetten? Wij hebben een aantal belangrijke aandachtspunten voor je op een rij gezet. 

Tips voor huizenbezitters

Einde rentevastperiode en nieuwe rente kiezen

Loopt de rentevastperiode van je hypotheekrente (bijna) af? Je krijgt van je geldverstrekker automatisch een aanbod met een nieuwe rente. De actuele rente is een stuk hoger dan een jaar geleden. Het is nu zeker de moeite waard om te checken of je bij een andere hypotheekaanbieder een beter rente-aanbod kunt krijgen.

Op de renteherzieningsdatum betaal je geen boeterente als je de hypotheek oversluit. Wel zijn er bijkomende kosten. Zoals advies-, notaris- en taxatiekosten. Reken eerst uit of je die terugverdient door een lagere hypotheekrente bij een nieuwe aanbieder.

Boetevrij extra aflossen

Heb je een deel van je spaargeld echt niet nodig? Overweeg dan om extra af te lossen op je hypotheek. Je kunt nu vaak meer dan het standaard percentage boetevrij aflossen op je hypotheek. Dat komt omdat de actuele hypotheekrente hoog is. Een extra aflossing zorgt direct voor lagere maandlasten. Ook kan je hypotheekrente misschien omlaag als de hypotheeklening na aflossing in een lagere risico-opslag terechtkomt.

Tips voor starters

Zoek de gunstigste hypotheek

Starters kunnen door de rentestijging minder lenen dan een jaar geleden. Dat kan wel €25.000 schelen. Met onze online hypotheekrentevergelijker vind je de aanbieder met de laagste rente. Maar let nu ook op de geldigheid van de hypotheekofferte. Verloopt je offerte? Dan krijg je een nieuwe rente. En die is misschien hoger. Dat kost je over de looptijd van de hypotheek duizenden euro’s. 

Als je kiest voor een rente van 10 jaar in plaats van 20 jaar kun je meer lenen en hou je de lasten wat lager. En als je een deel van je hypotheek aflossingsvrij afsluit, scheelt dat ook in de maandlasten. Helaas kan dat niet bij een NHG-hypotheek

Maak gebruik van de mogelijkheden

Misschien willen je ouders of andere familieleden je geld lenen om een huis te kopen. Dat kan met een familiehypotheek. Of misschien willen ze je helpen met een schenking. In ongeveer 200 gemeenten krijg je als starter een steuntje in de rug met een starterslening. Dit is een extra lening naast je hypotheek.

Lees al onze tips voor starters

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Starter