Familiehypotheek: veelgestelde vragen

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 1 januari 2022

Wat is een familiebank?
De 'familiebank' is een lening tussen familieleden. Meestal is het een lening tussen ouder en kind. Ouders kunnen hiermee hun kind helpen om een huis te kopen. Vaak is het financieel aantrekkelijk, zowel voor de ouders als het kind. Je moet zo'n lening wel slim aanpakken. Maar hoe doe je dat? We geven antwoord op veelgestelde vragen.
Moet je voor een familiehypotheek naar de notaris?
Nee, dat hoeft niet. Maar afspraken over de lening kun je het best wel vastleggen in een schriftelijke overeenkomst. Dan is het voor alle partijen duidelijk wat de spelregels zijn. Niet alleen voor de ouders en het kind, maar ook voor broers en zussen. Dat kan gedoe in de familie voorkomen.
Een schriftelijke overeenkomst biedt ook uitkomst als de Belastingdienst om een toelichting vraagt. Dit kan mét of zonder tussenkomt van een notaris. De gegevens over de onderhandse lening die je afsluit bij je ouders geef je via je belastingaangifte door aan de fiscus.
Benieuwd naar dit artikel?
Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Probeer 7 dagen gratis.