icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Familiehypotheek: veelgestelde vragen

De familiehypotheek of familielening biedt veel voordelen, maar regel het goed. Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen. Bijvoorbeeld welke rente reken je? Hoe gaat de bank om met zo'n familielening? En hoe reken je de maandlast uit bij een annuïteitenlening? 
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 november 2022

Familiehypotheek veelgestelde vragen

Wat is een familiebank?

De 'familiebank' is een lening tussen familieleden. Meestal is het een lening tussen ouder en kind. Ouders kunnen hiermee hun kind helpen om een huis te kopen. Vaak is het financieel aantrekkelijk, zowel voor de ouders als het kind. Je moet zo'n lening wel slim aanpakken. Maar hoe doe je dat? We geven antwoord op veelgestelde vragen.

Moet je voor een familiehypotheek naar de notaris?

Nee, dat hoeft niet. Maar afspraken over de lening kun je het best wel vastleggen in een schriftelijke overeenkomst. Dan is het voor alle partijen duidelijk wat de spelregels zijn. Niet alleen voor de ouders en het kind, maar ook voor broers en zussen. Dat kan gedoe in de familie voorkomen.

Een schriftelijke overeenkomst biedt ook uitkomst als de Belastingdienst om een toelichting vraagt. Dit kan mét of zonder tussenkomt van een notaris. De gegevens over de onderhandse lening die je afsluit bij je ouders geef je via je belastingaangifte door aan de fiscus.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Starter