icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Familiehypotheek: veelgestelde vragen

Met een familiehypotheek help je je kind bij de aankoop of verbouwing van een woning. Regel het goed anders mag je kind de rente niet aftrekken. Je moet bijvoorbeeld een zakelijke rente afspreken. Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen over de rente en voorwaarden.   
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:4 april 2024

Familiehypotheek veelgestelde vragen

Wat is een familiehypotheek?

Een familiehypotheek is een lening tussen familieleden. Meestal is het een lening tussen ouder en kind. De ouders zijn dan de ‘familiebank’. Zo kun je je kind helpen om een huis te kopen.

Voor je kind heeft een familielening een aantal voordelen. Je kunt je kind een iets hoger bedrag uitlenen dan het maximum bij een bank. En leent je kind een deel bij jou en een deel bij een bank? Dan betaalt het bij de bank vaak een lagere rente.

Maar voordat je zo’n familielening verstrekt, wil je natuurlijk wel precies weten hoe het zit. Bekijk de antwoorden op alle veelgestelde vragen.

Welke rente mag ik rekenen?

De Belastingdienst, de wet en de rechter noemen geen duidelijk maximum. De Belastingdienst  kan de renteaftrek weigeren als deze niet 'zakelijk' is. Dat gebeurt ook best vaak. Wil je een hogere rente rekenen dan ‘gewone’ aanbieders dan moet je hiervoor argumenten hebben. Argumenten die een rol kunnen spelen zijn onder andere zekerheden, inkomen en vermogen van je kind.   

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Starter