icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vaste lasten van je eigen huis

Heb je een koophuis? Dan komen er, behalve je hypotheek, nog meer kosten bij waar je iedere maand rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld de Vereninging van Eigenaren (VvE) en je woonverzekeringen. We hebben de vaste lasten voor je koopwoning bij elkaar gezet. Zo weet je waar je aan toe bent.
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 1 februari 2022

vaste-lasten

Rente en aflossing hypotheek

Maandelijks los je een deel van je hypotheek af en betaal je rente. Heb je een nieuwe hypotheek afgesloten na 2013? Dan is de rente van je hypotheek is fiscaal aftrekbaar als je de lening in maximaal 30 jaar volledig aflost via een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek

Als je op 31 december 2012 al een hypotheek had, heb je meestal meer keuze in hypotheekvormen met aftrekbare rente.

(Woon)verzekeringen

Als je een huis koopt, krijg je te maken met verschillende verzekeringen. Zoals:

  • Overlijdensrisicoverzekering: een levensverzekering die je vaak verplicht afsluit in combinatie met je hypotheek
  • Opstalverzekering: je hypotheekverstrekker stelt een goede opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) verplicht
  • Inboedelverzekering: niet verplicht maar we raden hem wel aan
  • Woonlastenverzekering: een verzekering die de risico’s van arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid afdekt. Deze verzekering is niet verplicht, maar kan soms wel worden aangeraden

Belastingen

Het kopen en bezitten van een eigen huis heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting. Maar het is ook van invloed op de hoogte van je gemeentelijke belastingen. Die bestaan uit onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. 

Gemeenten hebben veel vrijheid bij het vaststellen van de gemeentelijke belastingen. In 2022 is een huishouden gemiddeld €850 per jaar kwijt aan gemeentelijke belastingen. 

Lees meer over eigen huis en belastingen.

Onderhoud

De kosten voor onderhoud aan je eigen woning kunnen enorm verschillen. Het bouwjaar en de staat van de woning zijn belangrijke factoren. Die bepalen hoeveel je aan onderhoudskosten kwijt bent. Reken op een percentage van 1 à 2% van de waarde van de woning per jaar.

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw heb je de eerste jaren weinig onderhoud. Je kunt dan het beste al beginnen te reserveren voor latere jaren.

Lidmaatschap Vereniging van Eigenaren

Koop je een appartement dan komt daar automatisch een lidmaatschap bij van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het appartementencomplex. Het beheer en het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw worden via de VvE geregeld.

Koop geen appartement als de VvE niet goed werkt. Informeer ook naar het onderhoudsplan en het bedrag dat is gereserveerd voor onderhoud. Houd bij het berekenen van je woonlasten rekening met de maandelijkse bijdrage aan de VvE.

Erfpacht

Huizen staan op eigen grond of op grond met erfpacht. Koop je een huis met erfpacht? Dan betaal je per maand of per jaar een vast bedrag aan ‘huur’ voor het gebruik van de grond waarop jouw woning staat. Dit is de erfpachtcanon. De erfpachtcanon kan elk jaar omhoog gaan of 1 keer in de zoveel jaar.

Erfpacht afkopen

Bij de meeste gemeentes kun je de erfpacht eeuwigdurend afkopen. Neem deze kosten mee in je hypotheek. Vaak is dit een slimme keuze. Door gebruik te maken van de afkoopmogelijkheid, vergroot je de verkoopbaarheid van de woning. Banken willen wel eens moeilijk doen met het verstrekken van een hypotheek als de erfpachtcanon tijdens de looptijd van de lening verhoogd kan worden. Bij afkoop heb je daar geen last van.

Of het eeuwigdurend afkopen van de erfpacht daadwerkelijk voordelig is, hangt natuurlijk af van het bedrag dat de gemeente hiervoor rekent. Is de prijs de grondprijs, dan adviseren we je dit altijd te doen. Verwerkt de gemeente de toekomstige prijsstijgingen in het afkoopbedrag, dan kan eeuwigdurend afkopen in theorie ook nadelig zijn.

De periodieke betaling van erfpacht is fiscaal aftrekbaar. Als je de erfpacht met een lening afkoopt, dan is de rente over deze lening ook fiscaal aftrekbaar.

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Starter