Vaste lasten van je eigen huis

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 25 mei 2022

Rente en aflossing hypotheek
Maandelijks los je een deel van je hypotheek af en betaal je rente. Heb je een nieuwe hypotheek afgesloten na 2013? Dan is de rente van je hypotheek is fiscaal aftrekbaar als je de lening in maximaal 30 jaar volledig aflost via een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.
Als je op 31 december 2012 al een hypotheek had, heb je meestal meer keuze in hypotheekvormen met aftrekbare rente.
(Woon)verzekeringen
Als je een huis koopt, krijg je te maken met verschillende verzekeringen. Zoals:
- Overlijdensrisicoverzekering: een levensverzekering die je vaak verplicht afsluit in combinatie met je hypotheek
- Opstalverzekering: je hypotheekverstrekker stelt een goede opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) verplicht
- Inboedelverzekering: niet verplicht maar we raden hem wel aan
- Woonlastenverzekering: een verzekering die de risico’s van arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid afdekt. Deze verzekering is niet verplicht, maar kan soms wel worden aangeraden.
Gas, water, elektriciteit
Hoeveel gas, water en elektriciteit je gebruikt hangt van een aantal zaken af:
- grootte van je woning
- isolatie van de woning
- hoeveel personen wonen in de woning
- hoe (on)zuinig ga je om met gas, water en elektriciteit
De energiekosten hangen ook af van de energietarieven. Check regelmatig of het mogelijk is om over te stappen. Ook kun je kijken welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen en om je woning te verduurzamen.
Belastingen
Het kopen en bezitten van een eigen huis heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting. Maar het is ook van invloed op de hoogte van je gemeentelijke belastingen. Die bestaan uit onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting.
Gemeenten hebben veel vrijheid bij het vaststellen van de gemeentelijke belastingen. In 2022 is een huishouden gemiddeld €850 per jaar kwijt aan gemeentelijke belastingen.
Lees meer over eigen huis en belastingen.
Onderhoud
De kosten voor onderhoud aan je eigen woning kunnen enorm verschillen. Het bouwjaar en de staat van de woning zijn belangrijke factoren. Die bepalen hoeveel je aan onderhoudskosten kwijt bent. Reken op een percentage van 1 à 2% van de waarde van de woning per jaar.
Nieuwbouw
Bij nieuwbouw heb je de eerste jaren weinig onderhoud. Je kunt dan het beste al beginnen te reserveren voor latere jaren.
Lidmaatschap Vereniging van Eigenaren
Koop je een appartement dan komt daar automatisch een lidmaatschap bij van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het appartementencomplex. Het beheer en het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw worden via de VvE geregeld.
Koop geen appartement als de VvE niet goed werkt. Informeer ook naar het onderhoudsplan en het bedrag dat is gereserveerd voor onderhoud. Houd bij het berekenen van je woonlasten rekening met de maandelijkse bijdrage aan de VvE.
Erfpacht
Huizen staan op eigen grond of op grond met erfpacht. Koop je een huis met erfpacht? Dan betaal je per maand of per jaar een vast bedrag aan ‘huur’ voor het gebruik van de grond waarop jouw woning staat. Dit is de erfpachtcanon. De erfpachtcanon kan elk jaar omhoog gaan of 1 keer in de zoveel jaar.
Erfpacht afkopen
Bij de meeste gemeentes kun je de erfpacht eeuwigdurend afkopen. Neem deze kosten mee in je hypotheek. Vaak is dit een slimme keuze. Door gebruik te maken van de afkoopmogelijkheid, vergroot je de verkoopbaarheid van de woning. Banken willen wel eens moeilijk doen met het verstrekken van een hypotheek als de erfpachtcanon tijdens de looptijd van de lening verhoogd kan worden. Bij afkoop heb je daar geen last van.
Of het eeuwigdurend afkopen van de erfpacht daadwerkelijk voordelig is, hangt natuurlijk af van het bedrag dat de gemeente hiervoor rekent. Is de prijs de grondprijs, dan adviseren we je dit altijd te doen. Verwerkt de gemeente de toekomstige prijsstijgingen in het afkoopbedrag, dan kan eeuwigdurend afkopen in theorie ook nadelig zijn.
De periodieke betaling van erfpacht is fiscaal aftrekbaar. Als je de erfpacht met een lening afkoopt, dan is de rente over deze lening ook fiscaal aftrekbaar.