! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overdrachtsbelasting: hoeveel betaal je en wanneer?

Ga je een bestaande woning kopen? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Dat is een behoorlijk bedrag, maar er is waarschijnlijk goed nieuws voor starters. En er zijn nog andere situaties waarbij je deze belasting niet betaalt. Lees welke dat zijn en hoe het precies zit met deze belasting.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 18 mei 2021

Wat is overdrachtsbelasting?

Je betaalt in Nederland overdrachtsbelasting bij aankoop van een bestaande woning. Deze belasting geldt dus niet voor nieuwbouw. De overdrachtsbelasting is een deel van de kosten koper.

Tarief overdrachtsbelasting

In principe betaalt iedereen die een bestaande woning koopt, 2% overdrachtsbelasting over de aankoopwaarde van het huis. Dit tarief geldt als je zelf in het huis gaat wonen. Hierbij horen ook de zaken als een tuin, garage en schuur die op de grond van de woning staan. 
Ga je niet zelf in het huis wonen, dan betaal je 8%. Dit geldt bijvoorbeeld voor beleggers.

Geen overdrachtsbelasting voor starters vanaf 2021

Vanaf januari 2021 hoeven mensen van 18 tot en met 34 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen bij aankoop van een bestaande woning.  Dat betekent voor de volgende situaties:

Eén starter is ouder

Als twee starters samen een woning kopen en één starter is al ouder dan 35 jaar, dan betaalt de oudste 2% over de helft van de woningwaarde. Voor de jongste starter geldt dan ook weer dat die ouder moet zijn dan 18, maar nog geen 35.

De jonge doorstromer

Ook jonge 'doorstromers' die al eerder een woning kochten (voor 1 januari 2021) kunnen vanaf 2021 deze vrijstelling één keer gebruiken bij aankoop van de volgende bestaande woning. Ook hiervoor geldt, dat zij nog geen 35 jaar mogen zijn. 

Vanaf april 2021

Vanaf 1 april 2021 geldt nog een extra voorwaarde: de vrijstelling is alleen voor woningen met een koopsom tot €400.000.

Geen overdrachtsbelasting bij bestaande woning in andere situaties

Je betaalt geen overdrachtsbelasting als:

  • je door een huwelijk of geregistreerd partnerschap mede-eigenaar wordt.
  • de woning door een relatiebreuk eigendom wordt van één van beide partners. De woning moet daarvoor wel gemeenschappelijk bezit zijn geweest. Er geldt nog een extra voorwaarde; beide partners moeten gerechtigd zijn geweest tot minstens 40% van de waarde.
  • je een woning erft.
  • je een huis koopt en binnen 6 maanden weer doorverkoopt én de waarde in de tussentijd niet gestegen is.

Wie profiteert bij een snelle doorverkoop van de woning?

Koop je een woning die binnen 6 maanden al van eigenaar wisselde, dan hoef jij als nieuwe koper geen overdrachtsbelasting te betalen. In deze situatie spreken de koper en verkoper vaak samen af dat het belastingvoordeel toch naar de oude eigenaar gaat.

Als de woning in waarde gestegen is, moet de nieuwe koper altijd overdrachtsbelasting betalen over het verschil tussen de vorige en huidige koopsom van de woning.

Hoe gaat de betaling van overdrachtsbelasting?

De koper van de woning betaalt de overdrachtsbelasting. De notaris regelt de aangifte en maakt ook de overdrachtsbelasting over naar de Belastingdienst. Je kunt de betaalde overdrachtsbelasting niet aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Startersvrijstelling

Wil je gebruik maken van de startersvrijstelling? Maak dan gebruik van de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling. Die staat op de site van de Belastingdienst. Vul het formulier in, print het uit en onderteken het formulier. Neem dit mee naar de notaris op de datum van de overdracht van je huis.

Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om meer dan 100 procent van de woningwaarde voor je hypotheek te lenen. Je kunt dus de overdrachtsbelasting niet meer meefinanciëren. Je betaalt de kosten koper dus van je eigen geld. De kosten koper zijn niet aftrekbaar van de belasting. 

Startersvrijstelling niet verplicht

Je kunt ervoor kiezen om de startersvrijstelling niet te gebruiken. Dat kan aantrekkelijk zijn als je verwacht dat je voor je 35ste verhuist naar een duurdere koopwoning. Dan is je voordeel groter omdat de vrijstelling geldt over een hoger bedrag.

Overdrachtsbelasting voor een nieuwbouwwoning?

Koop je een nieuwbouwwoning, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Wel betaal je btw (21%) over de koopsom.