icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kost een eigen huis?

Met alleen de aankoopprijs ben je er nog niet als je een huis koopt. Je krijgt ook te maken met een aantal eenmalige en maandelijkse kosten. We geven een overzicht van de kosten.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 26 januari 2022

eenmalige-kosten

Overzicht kosten bij aankoop woning

Als je een huis koopt, krijg je te maken met eenmalige kosten en maandelijks terugkerende kosten. We zetten de kosten op een rij en het bedrag dat je gemiddeld per kostenpost kwijt bent. Per onderdeel geven we een korte toelichting. 

Bereken je aankoopkosten

Een aantal kosten uit het overzicht vormen samen de aankoopkosten. Aankoopkosten worden ook wel de kosten koper (k.k) genoemd. Aan deze eenmalige aankoopkosten ben je vaak het meest kwijt. Gemiddeld zo'n 5 à 6% van de aankoopprijs bij een bestaande woning. Bij een nieuwbouwwoning zijn de kosten lager. 

Ben je benieuwd hoe hoog de totale kosten zijn, gebruik dan onze rekentool. Vul de waarde in van het huis dat je wilt kopen. Dan krijg je een overzicht van de bijkomende aankoopkosten en zie hoeveel je maximaal kunt lenen.

Bereken je maximale hypotheek

De aankoopkosten (kosten koper) bestaan uit:

Aftrekbare kosten

Een aantal eenmalige of jaarlijkse kosten kun je aftrekken van je inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. De aftrekbare kosten geef je op bij de aangifte inkomstenbelasting.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Starter