! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Starter

Stappenplan familiehypotheek

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Ouders besluiten vaak om bij te springen. Geld schenken is een optie, maar uitlenen levert meestal meer op. Wie kiest voor een familiehypotheek, moet het wel goed regelen. Moeilijk? Niet met ons stappenplan.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:7 mei 2021

Familiehypotheek

3 Highlights uit het artikel

1. Voorbeeldbrief aan de Belastingdienst

Hoe hoger de rente die ouders rekenen, hoe hoger het belastingvoordeel voor het kind. Er zijn wel grenzen. De Belastingdienst kan anders de hypotheekrente-aftrek beperken. Hoe hoog de rente van de famliehypotheek mag zijn, verschilt per situatie. Wil je vooraf weten welke rente de fiscus in jouw geval acceptabel vindt? Stuur dan onze voorbeeldbrief aan de Belastingdienst. 

2. Voorbeeldovereenkomst familiehypotheek

Zet de lening tussen ouders en kind goed op papier. Hoe je dat doet? Gebruik onze voorbeeldovereenkomst. Samengesteld met een notaris!

3. Voorbeeldovereenkomst terugschenken

Een kind betaalt rente en aflossing aan de ouders. Veel ouders schenken ieder jaar die hypotheeklasten weer terug. Zo gaan de maandlasten voor zoon of dochter omlaag. Zet ook deze schenking ieder jaar goed op papier. Zo voorkom je problemen, bijvoorbeeld als het kind gaat scheiden. Moeilijk? Niet met onze voorbeeldovereenkomst. 

 

Geld uitlenen aan een kind heeft niet alleen maar voordelen. Er kan ruzie ontstaan. Andere kinderen kunnen zich benadeeld voelen. Ook de Belastingdienst kan dwars liggen en de hypotheekrente-aftrek niet accepteren. Het is dus belangrijk om zo'n familiehypotheek goed te regelen. Wil je gedoe voorkomen? Stuur dan onze voorbeeldbrief naar de Belastingdienst. En gebruik onze voorbeeldovereenkomsten. Eén om de lening aan je kind te regelen. En voor wie ook jaarlijks aan het kind wil schenken, ook een schenkingsovereenkomst. 

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Artikelen binnen Starter

Alle artikelen

Artikelen binnen Starter