icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bankgarantie: wat is dat en hoe werkt het?

Als je een woning koopt, moet je meestal 10% van de koopsom als garantie op de rekening van de notaris storten. In plaats van met eigen geld kun je dat ook regelen met een bankgarantie.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert hypothekenBijgewerkt op:1 november 2023

bankgarantie hypotheek

Waarom een waarborgsom betalen?

In het voorlopig koopcontract voor je nieuwe huis wordt altijd een waarborgsom opgenomen. Dit wordt gedaan om de verkoper financieel te beschermen. Bijvoorbeeld als de koper op het laatste moment van de koop afziet. Meestal gaat het om 10% van de koopsom.

Deze 'aanbetaling' wordt aan de notaris overgemaakt. De notaris beheert het in een depot. Als de koop doorgaat, wordt de waarborgsom afgetrokken van de totale koopsom.

Wat is een bankgarantie?

Lang niet iedereen heeft voldoende eigen geld om de waarborgsom te betalen. Kun je dit bedrag niet zelf betalen, vraag dan een bankgarantie aan. De bank verklaart dan dat hij garant staat voor betaling van de afgesproken waarborgsom als jij als koper je verplichtingen niet nakomt.

Termijn bankgarantie

De termijn staat in het koopcontract. In deze tijd moet de bankgarantie gesteld worden. Meestal regel je de bankgarantie binnen 2 weken.

Wat kost een bankgarantie?

Voor zo'n garantie rekenen de meeste banken ongeveer 1% aan kosten. Bij een koopsom van €300.000 is het bedrag waarvoor de bank garant staat €30.000. De kosten bedragen dan €300. Je kunt een bankgarantie alleen afsluiten in combinatie met een hypotheek. 

Regel je een hypotheek via de Consumentenbond? Dan betaal je 0,9%over de koopsom voor een bankgarantie, met een minimum van €225.

Bankgarantie bij familielening

Sluit je een familielening af bij je ouders en geen hypotheek bij een 'gewone' hypotheekaanbieder? Dan kun je geen bankgarantie afsluiten. Misschien willen je ouders je geld lenen om de waarborgsom bij de notaris te storten.

Wij raden je aan hiervoor een aparte leningovereenkomst maken en een zakelijke rente te betalen. Anders kan de Belastingdienst het als een schenking zien. De rente over deze lening is niet aftrekbaar want je hebt op dat moment nog geen eigen woning. 

Deze lening wordt afgelost op het moment dat de overdracht van de woning plaatsvindt. Bespreek de 'leenconstructie voor de waarborgsom' met de notaris. Hij moet de 10% waarborgsom niet verrekenen met de aankoopsom. Anders is een deel van de rente van de familielening niet aftrekbaar.  

Heb je spaargeld?

Heb je voldoende spaargeld, dan kun je dit beter gebruiken. De rente op je spaarrekening is laag. Als je een deel van je spaargeld voor de waarborgsom gebruikt, dan betaal je niet voor een bankgarantie. 

Afzien van koop

Gaat de koop niet door omdat je je bedenkt binnen 3 dagen, dan hoef je niets te betalen. Zie je na die 3 dagen na het afsluiten van de koopovereenkomst toch af van de koop? En kun je niet verwijzen naar de ontbindende voorwaarden? Dan ontvangt de verkoper de aanbetaling van 10%.

Als de bank een garantie heeft afgegeven, betaalt de bank dit bedrag. Je hebt nu een schuld aan de bank, die je hoe dan ook moet terugbetalen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Starter