icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Alle artikelen

Artikelen binnen Starter

Bankgarantie: wat is dat en hoe werkt het?

Als je een woning koopt, moet je doorgaans 10% van de koopsom als garantie op de rekening van de notaris storten. In plaats van met eigen geld (waarborgsom) kun je dat ook regelen met een bankgarantie.

Jan Klinckenberg , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 april 2020

bankgarantie hypotheek

Waarom een waarborgsom betalen?

In het voorlopig koopcontract voor je nieuwe huis wordt altijd een waarborgsom opgenomen. Dit wordt gedaan om de verkoper financieel te beschermen, bijvoorbeeld wanneer de koper op het laatste moment van de koop afziet. Meestal gaat het om 10% van de koopsom. Deze 'aanbetaling' wordt aan de notaris overgemaakt, die het beheert in een depot. Als de koop doorgaat, wordt de waarborgsom in mindering gebracht op de totale koopsom.

Wat is een bankgarantie?

Lang niet iedereen heeft voldoende eigen geld om de waarborgsom te voldoen. Kun je dit bedrag niet zelf ophoesten, dan kun je dit regelen via een bankgarantie. Daarbij verklaart de bank dat hij garant staat voor betaling van de afgesproken waarborgsom als jij als koper je verplichtingen niet nakomt.

Wat kost een bankgarantie?

Voor zo'n garantie rekenen de meeste banken ongeveer 1% aan kosten. Bij een koopsom van €250.000 is het bedrag waarvoor de bank garant staat €25.000. De kosten bedragen dan €250.

Heb je spaargeld?

Heb je voldoende financiële reserves, dan kun je die beter gebruiken. Stel: Je ontvangt 0,4% spaarrente en het transport bij de notaris vindt over 3 maanden plaats. Stort je de gevraagde 10% van het aankoopbedrag (in bovenstaand voorbeeld €25.000), dan loop je €25 aan rente mis. Dat is een stuk minder dan de pakweg €250 die de bank rekent voor een bankgarantie.

Afzien van koop

Mocht je na het afsluiten van de koopovereenkomst toch afzien van de koop en je kunt je niet beroepen op ontbindende voorwaarden, dan ontvangt de verkoper de aanbetaling van 10%. Als de bank een garantie heeft afgegeven, zal de bank dit bedrag voldoen. Je hebt nu een schuld aan de bank, die je hoe dan ook moet terugbetalen.

Lees ook:

Meer voordelen bij je lidmaatschap

Van hypotheek tot verhuisdoos. Wij helpen je met tips en tools voor het afsluiten en aanpassen van je hypotheek. Met een lidmaatschap ontvang je meer voordelen. Bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie over diensten of hulp bij juridische vragen.

Word lid

Artikelen binnen Starter

Alle artikelen

Artikelen binnen Starter