icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Biedcertificaat voor huizenkopers

Met een biedcertificaat maak je meer kans op een huis. Hierdoor weet je welk bod je kunt uitbrengen op een woning. Stuur het mee met je bod. Dan heeft de verkoper meer zekerheid over de hypotheek die je kunt krijgen. Maar hoe werkt het precies? 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:6 november 2023

aankoopmakelaar-nieuw-huis

Wat is een biedcertificaat? 

In het biedcertificaat verklaart een hypotheekadviseur tot welk bedrag je een huis kunt kopen. Wanneer je biedt op een huis dan ben je zelden de enige. Als je met je bod een biedcertificaat meestuurt, weet de verkoper direct welk bedrag je kunt lenen. Dat geeft de verkoper meer zekerheid dat de koop doorgaat. En maak je meer kans op het huis. Bij sommige nieuwbouwprojecten is een biedcertificaat verplicht.

Hoe kom ik aan een biedcertificaat? 

Bij een aantal onafhankelijke hypotheekadviseurs zoals Consumentenbond Hypotheekadvies kun je een verklaring met je maximale leensom aanvragen.

Ook een aantal banken biedt het aan. De meesten noemen het een biedcertificaat. Bij de ING heet het een oriëntatiecertificaat en de Rabobank noemt het een hypotheekverklaring. 

Een biedcertificaat is standaard voor iedereen die een huis wil kopen. De verklaring bij de Rabobank is alleen voor starters en is inclusief een rente-aanbod. Bijna overal is zo’n verklaring gratis maar bij de SNS moet je er voor betalen: €50 bij aankoop van je eerste huis en €100 bij je tweede of volgende huis. Sluit je binnen een jaar een hypotheek bij de SNS dan worden de kosten verrekend met de advieskosten.

Bij de meeste aanbieders bespreek je in een gratis (online) oriëntatiegesprek je persoonlijke situatie, je woonwensen en je maximale hypotheekbedrag. Heb je alle gevraagde documenten aangeleverd? Dan krijg je kort na het gesprek het biedcertificaat toegestuurd of kun je hem zelf opmaken.

Welke informatie is er nodig?  

Deze financiële gegevens heeft de hypotheekadviseur nodig om de maximale leensom op basis van je inkomen te bepalen:

  • Een salarisstrook.
  • Een overzicht van je spaargeld.
  • Overzicht van (studie) leningen.

Bij een biedcertificaat gaat het om het maximale bedrag dat je kunt lenen op basis van je inkomen en je vaste lasten. Wil je een deel van de aankoopsom met eigen geld betalen? Bijvoorbeeld met geld van een schenking of een lening bij je ouders? Dan kun je dus een duurder huis kopen. Vermeldt bij je bod dat je eigen geld hebt en geen maximale hypotheek nodig hebt.   

Bied onder voorbehoud van financiering 

Wij adviseren je om bij een bod op een huis altijd een financieringsvoorbehoud op te nemen. Dan kun je het koopcontract ontbinden als de hypotheek voor het huis toch niet lukt. Zonder dat je een boete van 10% over de koopsom moet betalen. Bij een huis van €300.000 is dat €30.000.

De kans dat de koop niet door kan gaan is met een biedcertificaat een stuk kleiner. Met een biedcertificaat wordt je bod dus een stuk serieuzer genomen.

Let op bij een rentestijging 

Sommige hypotheekadviseurs rekenen met een reële toetsrente om de maximale leensom te berekenen. Ze houden dan rekening met een lichte stijging van de rente. Dat betekent dat de maximale leensom die in het biedcertificaat staat, lager uitkomt dan je in werkelijkheid kunt lenen.

Het is mogelijk dat de hypotheekrente tijdens de geldigheidsperiode van het certificaat fors stijgt. Het maximale leenbedrag in het certificaat klopt dan niet meer en wordt lager. Of hoger, als de hypotheekrente daalt. Het verschil kan wel duizenden euro’s zijn. Je moet dan een nieuw biedcertificaat aanvragen.

Biedcertificaat is geen garantie

Het biedcertificaat gaat alleen over je leenmogelijkheid op basis van je inkomen en spaargeld. En niet over de waarde van de woning. Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Je hebt dus altijd eigen geld nodig. En valt de taxatiewaarde van de woning tegen, dan kun je dus minder lenen. Ook al kun je het huis op basis van inkomen wél betalen.

Gratis checklists bij aankoop huis

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Starter