! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Starter

Huis of hypotheek met hulp van ouders

Ouders kunnen hun kind op verschillende manieren helpen aan een huis. Een lening of schenking ligt het meest voor de hand, maar ouders kunnen ook zelf een huis kopen en dat verhuren aan hun kind. Welke optie past bij jullie?

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:13 oktober 2020

Artikelen_hulpouderbijaankoop

 3 highlights uit het artikel

1. Uitlenen levert meer financieel voordeel op dan schenken

Het is in het begin financieel gezien bijna altijd aantrekkelijker om te kiezen voor een familielening dan om te schenken voor de eigen woning. Bij zowel lenen als schenken voor de eigen woning voorkom je weglek van rente naar de bank. Maar in de eerste jaren overtreft het voordeel van extra belastingaftrek bij een lening de voordelen van een schenking.

2. Langzaam kwijtschelden na een jaar of 10

Het voordeel van een familiebank is de afgelopen jaren afgenomen. Het belastingvoordeel neemt af. Daarom komt er na een aantal jaar een moment waarop de voordelen van schenken de voordelen van een lening overtreffen. De voordelen van een lening zijn het grootst in de eerste jaren. De voordelen van een schenking zijn het grootst in de laatste fase. Daarom is het meestal optimaal om de lening na een jaar of 10 langzaam kwijt te schelden. Meestal in porties van de jaarlijkse schenkvrijstelling van €5515.  

3. Kopen en verhuren soms nóg gunstiger

Studenten en andere kinderen met een laag inkomen hebben nog niet veel aan renteaftrek. Bovendien hebben zij vaak recht op huurtoeslag. Ook als ze een (zelfstandige) woning huren van hun ouders.  

Het is financieel gezien bijna altijd aantrekkelijker om een lening te verstrekken aan je kind voor de eigen woning, dan hiervoor te schenken. Tenminste, als jullie de lening slim inrichten en combineren met een schenking: de zogenoemde familiebank. Via deze constructie behalen ouders en kind samen uiteindelijk meer financieel voordeel dan met een belastingvrije schenking voor de eigen woning.

 

Hypotheek regelen als ouder voor je kind

De keuze voor een familiebank kan een fantastische win-winsituatie opleveren voor zowel de lener als de uitlener, maar dat gaat niet vanzelf. Het is best ingewikkeld en wie een foutje maakt, verspeelt al snel het recht op hypotheekrenteaftrek of laat onbedoeld duizenden euro's financieel voordeel liggen. Sommige familiebankconstructies leiden zelfs tot familieruzies. 

Ons advies is om de familielening (afhankelijk van je situatie) na een jaar of 10 kwijt te schelden. Liefst met gebruikmaking van een schenkvrijstelling, eventueel over een aantal jaren.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Word lid van Geld & Recht en krijg toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Artikelen binnen Starter

Alle artikelen

Artikelen binnen Starter