icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Taxatie woning voor je hypotheek

Een taxatie van je woning heb je nodig als je een hypotheek afsluit of wijzigt. Soms is de gratis WOZ-taxatie of een goedkope Calcasa desktoptaxatie voldoende. En heb je geen dure taxatie op locatie nodig. Wij vertellen je meer over de mogelijkheden en de verschillen.
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 26 oktober 2022

taxatie-huis-inspectie

Gratis taxatie: WOZ-beschikking of WOZ-taxatieverslag

Als je je hypotheek wilt wijzigen, dan moet je bijna altijd de marktwaarde van je woning aantonen. Soms kan dat met de gratis WOZ-beschikking (WOZ-opgave) of WOZ-taxatieverslag. 

Wanneer kan ik de WOZ gebruiken? 

Een aantal hypotheekaanbieders accepteert de WOZ-beschikking als je ze vraagt om de risico-opslag van je hypotheekrente te verlagen. Maar niet allemaal. En sommige gaan alleen akkoord met het WOZ-taxatieverslag. Kijk in ons overzicht van alle aanbieders als je wilt weten hoe het zit bij je eigen geldverstrekker. 

En een enkele aanbieder accepteert de WOZ-opgave ook voor een nieuwe hypotheek. Bijvoorbeeld Allianz, Attens en Syntrus Achmea. Maar dan mag de hypotheek vaak niet hoger zijn dan 80% van de WOZ-waarde. 

Waar vind ik de WOZ-beschikking of WOZ-taxatieverslag? 

WOZ-beschikking

De gemeente stuurt woningbezitters jaarlijks in januari of februari de nieuwe WOZ-beschikking. Per post of via de berichteninbox op Mijnoverheid.nl. Om in te loggen bij Mijnoverheid.nl heb je je DigiD nodig. De WOZ-beschikking vind je onder de categorie 'wonen'. 

WOZ-taxatieverslag

Het WOZ-taxatieverslag geeft inzicht hoe de WOZ-waarde is vastgesteld. Er staan bijvoorbeeld een aantal kenmerken van de woning in. Gemeenten sturen het taxatieverslag vaak mee als bijlage bij de WOZ-beschikking. Dan staat het ook in Mijnoverheid.nl. Maar opvragen bij de gemeente kan ook. 

Goedkope taxatie: desktop of hybride taxatie

Bij een desktoptaxatie wordt de waarde van je woning bepaalt op basis van online data. Een taxateur controleert achter zijn bureau (desktop) deze waarde. Een desktoptaxatie wordt ook wel een hybride taxatie genoemd. 

Bijna alle desktoptaxaties worden uitgevoerd door Calcasa. Dat is een onafhankelijk bedrijf dat gespecialiseerd is in online waardebepalingen van woningen. Een Calcasa desktoptaxatie kost tussen de €69 en €85. 

Wanneer kan ik de desktop (hybride) taxatie gebruiken? 

Een desktoptaxatie kun je alleen gebruiken als je minder dan 90% van de woningwaarde wil lenen. Leen je meer? Dan blijft een taxatie op locatie nodig. Calcasa heeft een overzicht van allle geldverstrekkers die een desktoptaxatie accepteren. Een desktoptaxatie kan ook voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 

ASN, Regiobank, SNS en BLG accepteren een desktoptaxaties als je minder dan 75% van de woningwaarde wil lenen. Bij Obvion kan het tot 60%.

In sommige situaties gelden aanvullende voorwaarden voor een taxatie. Vraag dus vooraf aan de hypotheekaanbieder wat nodig is in jouw situatie: een desktoptaxatie of een uitgebreide taxatie op locatie. 

Voor- en nadelen desktoptaxatie

Voordelen

  • Geen taxatie op locatie nodig
  • Je ontvangt de taxatie binnen een paar uur
  • Lage kosten

Nadelen

  • Een desktoptaxatie kan niet altijd. Bijvoorbeeld bij een hypotheek van 100% van de marktwaarde. 
  • Door de online taxatie worden specifieke waardeverhogende kenmerken van je woning niet altijd meegenomen in de taxatie. Hierdoor kan de waarde lager uitvallen dan bij een uitgebreide taxatie op locatie. 
  • Voldoet de desktoptaxatie niet aan alle voorwaarden van de geldverstrekker? Dan moet er alsnog een taxtie op locatie plaatsvinden. 

Prijzige taxatie: uitgebreid op locatie

Bij een uitgebreide taxatie bezoekt de taxateur de woning om de waarde vast te stellen. Bij de taxatie worden alle kenmerken van je huis meegenomen. Het duurt gemiddeld een week voor je het rapport ontvangt. De kosten voor een taxatie van een huis op locatie liggen tussen de €600 en €800. 

Waar moet je op letten als je een taxateur inschakelt?

De taxateur mag niet je aankoopmakelaar zijn of de makelaar van de verkoper. Verder is het belangrijk dat de taxateur voldoende kennis heeft over de lokale huizenmarkt om een verantwoorde taxatie te kunnen uitbrengen. Vraag bij de prijs van een taxatie of al deze kosten zijn inbegrepen.

Voorwaarden taxatierapport op locatie 

Elke geldverstrekker kan eigen voorwaarden stellen aan de taxatie. Vraag aan je hypotheekverstrekker waar de taxatie aan moet voldoen. Deze voorwaarden gelden altijd:  

  • Het taxatierapport mag niet ouder zijn dan 6 maanden op de datum van het bindende aanbod voor de hypotheek.
  • Het validatie-instituut NWWI moet het rapport valideren. Deze instantie checkt of de taxateur alle regels heeft gevolgd. De kosten van de validatie zijn verwerkt in de prijs van het taxatierapport. 

Alleen een indicatie van de marktwaarde nodig? 

Wil je een bod uitbrengen op een huis? Je kunt bij het Kadaster opvragen voor welke prijzen soortgelijke woningen in de buurt zijn verkocht. Of kijk op Funda naar de vraagprijzen van woningen die in de buurt te koop staan. 

Sinds een paar jaar zijn de WOZ-waarden van woningen openbaar beschikbaar via het WOZ-waardeloket. Je kunt hier gratis en snel de WOZ-waarde van woningen bekijken. Handig als je alleen een indicatie van de marktwaarde nodig hebt. Bijvoorbeeld voor de afwikkeling van een overlijden of voor een bezwaar tegen de WOZ-beschikking.  

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Starter