icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek wijzigen: lagere rente na overlijden

Na het verlies van een partner heb je vaak minder inkomen. Is er geen uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering dan lopen de hypotheeklasten door. Bij veel hypotheekverstrekkers kun je ervoor kiezen om de huidige, lage hypotheekrente te gaan betalen. Daar moet je wel zelf om vragen.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:4 juni 2019

hypotheek-wijzigen-overlijden

Rente openbreken zonder boete

De rentevaste periode van je hypotheeklening mag je meestal niet kosteloos openbreken. Vertrek je naar een andere hypotheekbank, dan betaal je een boete. Er zijn uitzonderingen. Bij veel banken kun je gratis van de gekozen renteperiode af na een verhuizing en na overlijden van je partner.

Boetevrij aflossen na overlijden

Vaak is er na overlijden een uitkering uit een - aan de hypotheek gekoppelde - overlijdensrisicoverzekering. Na het overlijden lost de bank met dit geld de hypotheeklening boetevrij af.

Zonder verzekering heb je na de dood van een partner 2 opties:

  • Meestal kun je boetevrij aflossen na overlijden. Het maakt daarbij niet uit of het geld uit eigen spaarpot komt of uit een nieuwe hypotheeklening bij een andere bank. Alleen bij Obvion en Venn Hypotheken betaal je dan wél een boete (peildatum mei 2018).
  • Bij de helft van de hypotheekbanken kun je zonder boete de hoge hypotheekrente afkopen en overstappen naar de huidige lagere rente bij je eigen bank. Dit is vaak voordeliger dan overstappen naar een andere bank. Meestal zijn er geen advieskosten en sowieso geen notaris- en taxatiekosten. De bank kan wel administratiekosten rekenen.

Let op: bij oversluiten naar een andere geldverstrekker beoordeelt de nieuwe bank de financiële situatie van de achtergebleven partner. Het inkomen van die partner kan onvoldoende zijn om akkoord te krijgen voor de hypotheek.

Onderneem zelf actie

Wil je na het overlijden van je partner boetevrij de hypotheekrente vastzetten tegen de huidige lage rente? Vraag er zelf om. Het staat meestal niet duidelijk in de voorwaarden van de hypotheek en banken informeren je niet actief. De helft van de banken werkt hier sowieso niet aan mee.

Beslis op tijd

Werkt jouw bank wel mee aan het overstappen naar een lagere rente bij de eigen bank of aan het oversluiten naar een andere bank, doe dit dan wel snel. Bij veel banken moet je binnen een jaar na het overlijden beslissen. Er zijn ook banken waar je maar 6 of slechts 3 maanden de tijd hebt. De bedenktijd geldt alleen als je de achtergebleven partner in het huis blijft wonen. Dit geldt dus niet als de erfgenamen het huis gaan verkopen. Bij verkoop mag je sowieso boetevrij aflossen.

Lees ook: