icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Luchtreinigers

Wij testen regelmatig luchtreinigers. Zo weet je welke de lucht echt goed schoonmaken en hoe snel en energiezuinig ze zijn. Dat maakt kiezen wel zo makkelijk.

Kies de beste luchtreiniger voor jou

Bekijk de beste
predicaatjes-nieuwe header dossierhomepages

We hebben .... Luchtreinigers getest

Resultaten worden opgehaald...

Nieuw & Interessant

 • Hoe stil zijn luchtreinigers
  20 okt.

  Hoe wij luchtreinigers testen

  In oktober 2022 publiceren wij voor het eerst een test luchtreinigers. Lees hoe we luchtreinigers testen en tot onze resultaten komen.
 • Hoe wij testen ventilator
  31 aug.

  De beste ventilatoren

  Welke ventilator zorgt voor een prettig briesje en verbruikt weinig energie?

 • Review Luchtreinigers 1200X800
  29 sep.

  Hoe bevalt je luchtreiniger?

  Help anderen met een review over jouw luchtreiniger.

Luchtreiniger kopen: waar let je op?

Of een luchtreiniger mooi genoeg is om in je kamer te zetten, kun je zelf beoordelen. Maar heb je eigenlijk wel een luchtreiniger nodig? Waar moet je op letten en wat kost een luchtreiniger als je hem goed wilt onderhouden? Met onze advies kies jij het apparaat dat bij je past. 

Karen Reijneveld_S
Karen Reijneveld Expert Elektronica
 1. 1

  Heb ik een luchtreiniger nodig?

  Een luchtreiniger kan een goede investering zijn. Bijvoorbeeld als bij jou de buitenluchtkwaliteit slecht is, of als je ook in huis veel last hebt van hooikoorts. Een luchtreiniger kan ook zorgen voor minder virussen of bacteriën in de lucht. Maar goed ventileren blijft altijd nodig.  

  Luchtkwaliteit kan binnenshuis meer dan 3 keer slechter zijn dan buiten. Dat blijkt uit een studie van de Britse luchtvervuilingscampagnevoerder Clean Air Day.  

  Deeltjes zoals pollen komen tot in je neus, keel en ogen. dit merk je heel goed als je hooikoorts hebt. Kleinere (stof)deeltjes kunnen tot in je longen komen en nog kleinere deeltjes zoals die in tabaksrook kunnen uiteindelijk in je hele lichaam terechtkomen.  

  Een luchtreiniger kopen is zeker niet het eerste wat je moet doen om de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren. Zorg eerst dat je zelf minder luchtvervuiling veroorzaakt. Lees onze 14 tips voor betere luchtkwaliteit in huis.

  Inklappen
 2. 2

  In welke ruimte komt de luchtreiniger?

  Voor een kleine slaapkamer kun je een ‘kleinere’ luchtreiniger kopen dan voor een woonkamer. In onze vergelijker geven we aan wat de maximaal geschikte kamergrootte is. Dat wordt berekend op basis van een test met tabaksrook. De berekening is gebaseerd op deze uitgangspunten: 

  • 80% van de tabaksrookdeeltjes wordt continu uit de lucht gehaald.

  • Plafondhoogte is 2,44 meter.  

  In nieuwbouwhuizen zijn de plafonds hoger, namelijk 2,70 meter. Heb jij zo’n hoog plafond? Ook voor jou melden we de maximale kamergrootte in de vergelijker.  

  In welke ruimte komt de luchtreiniger
  Inklappen
 3. 3

  HEPA- en koolstoffilter zijn het belangrijkst

  Om lucht te reinigen, kan het apparaat meerdere filters gebruiken. Een HEPA-filter en koolstoffilter zijn het belangrijkst. Maar goede filters zoals een HEPA-filter geven geen garantie dat een luchtreiniger goed is. Andere aspecten aan een luchtreiniger zorgen er mogelijk voor dat een filter niet goed wordt gebruikt.

  Wasbaar pre-filter

  Dit filter vangt bijvoorbeeld kattenharen en voorkomt dat die in het volgende filter terecht komen.

  Deeltjesfilter

  Dit filter vangt bijvoorbeeld stof, pollen en rookdeeltjes. Als zo’n filter tenminste 99,95% van de deeltjes met een diameter van 0,3 micrometer verwijdert, mag het een HEPA-filter genoemd worden. Bij marketingtermen als HEPA-type of HEPA-stijl heb je geen garantie dat ze aan dezelfde criteria voldoen.

  Koolstoffilter

  Dit filter vangt gassen en (onaangename) geuren, zoals de vluchtige stoffen uit schoonmaakmiddelen.

  HEPA- en koolstoffilter
  Inklappen
 4. 4

  Filters elk half jaar vervangen

  Controleer voor je een luchtreiniger koopt of je vervangende filters kunt kopen. Als je een filter nooit vervangt, zal die uiteindelijk verstoppen. En kan zelfs voor gevaar zorgen als er schimmel in komt. Let hier zeker op als je een tweedehands exemplaar koopt, omdat filters voor sommige oudere modellen lastig te krijgen zijn.   

  Alle filters hebben een levensduur. Deze is afhankelijk van hoe vaak het apparaat aan staat, hoe vaak je het filter reinigt en hoe vuil de lucht in je huis is. Fabrikanten raden over het algemeen aan om filters om de 6 maanden te vervangen.  

  Sommige machines hebben een indicatielampje voor het vervangen van het filter. Sommige sturen een melding naar een smartphone-app.    

  Tip: download vooraf de handleiding voor meer informatie. 

  ilters schoonmaken en vervangen
  Inklappen
 5. 5

  Wat kost een luchtreiniger?

  De goedkoopste luchtreinigers kosten ongeveer €60. Je hebt ze ook voor honderden euro’s, maar dat is geen garantie voor een goede prestatie.  

  Behalve de aanschafkosten, ben je bij een luchtreiniger geld kwijt aan: 

  Vervanging van filters

  Er zijn deeltjes- of koolstoffilters te koop voor €10 of €15. Maar een nieuw filter kan ook zomaar €50 of meer kosten. Als je bij jouw luchtreiniger het filter elk half jaar moet vervangen, is dat een flinke kostenpost.   

  Stroomverbruik

  Stel dat jouw luchtreiniger elke dag 12 uur lang aan staat, dan kost dat €25 tot meer dan €100 per jaar. Dat is gebaseerd op de aanname dat elektriciteit 58 cent per kWh (kilowattuur) kost. 

  Bij de modellen die we testen, tonen we deze kosten in onze productvergelijker.

  Wat kost een luchtreiniger koopadvies
  Inklappen
 6. 6

  Timer of automatische stand

  De meeste luchtreinigers hebben een ingebouwde timer. Daarmee kun je bijvoorbeeld instellen dat hij in de hoogste stand staat als je naar je werk bent. En 's avonds en 's nachts op een lagere, stillere snelheid draait. Hoe vaker lucht wordt gefilterd, hoe schoner de lucht in je kamer is.

  Veel modellen hebben een luchtkwaliteitsensor en automatische stand. Als je bijvoorbeeld net deodorant hebt gespoten, detecteert de sensor een verandering in de luchtkwaliteit en gaat het apparaat harder werken.  

  Een gekleurd lampje op de luchtreiniger geeft informatie over de geschatte luchtkwaliteit in de kamer. In een smartphone-app kun je een grafiekje vinden van de veranderingen in luchtkwaliteit in de loop van de tijd.

  Makkelijke bediening
  Inklappen
 7. 7

  Een app of extra functies

  Veel luchtreinigers bedien je simpel met knoppen op het apparaat. Maar er zijn ook luchtreinigers die je kunt bedienen met een app op je smartphone. Sommige van deze apps hebben handige functies. Zoals informatie over de luchtkwaliteit in de ruimte. Rapporten over de buitenluchtkwaliteit in jouw buurt, en een melding als je het filter moet vervangen.

  Sommige luchtreinigers hebben ook andere functies, zoals verwarming of bevochtiging. Die functies hebben we niet getest. 

  Een app of extra functies.
  Inklappen
 8. 8

  Hoe stil zijn luchtreinigers?

  In de laagste stand zijn sommige luchtreinigers nauwelijks hoorbaar, maar in de hoogste stand produceren ze soms echt vervelende herrie.  

  Als je de luchtreiniger in je slaapkamer wilt gebruiken, kun je kijken naar een luchtreiniger met een nachtstand. Dan draait de ventilator langzamer en schijnen indicatorlichtjes minder fel. Daar heb je dan minder last van.  

  Maakt je nieuwe luchtreiniger toch meer geluid maakt dan je had verwacht? Laat hem dan overdag zijn werk doen in de slaapkamer met gesloten deuren en schakel hem ’s nachts uit. Op die manier is de lucht in je slaapkamer in ieder geval veel schoner wanneer je gaat slapen. 

  Hoe stil zijn luchtreinigers
  Inklappen
 9. 9

  Let op met ionisatie

  In plaats van met filters kan lucht ook gereinigd worden met ‘ionisatie’. Ionisatoren, elektrostatische filters en plasma-luchtreinigers gebruiken deze methode. Vaak is het een extra functie van een luchtreiniger.  

  Bij ionisatie stromen geladen deeltjes de lucht in om zich te hechten aan (fijn)stofdeeltjes. Die slaan vervolgens neer op een oppervlak in de buurt of op het elektrostatisch filter in het apparaat.  

  Let op

  Ionisatoren staan ter discussie. Ze kunnen schadelijke bijproducten creëren, zoals ozon. Hoeveel is afhankelijk van allerlei factoren.  

  Veel luchtreinigers met ionisatoren hebben een ECARF-certificaat. De bijbehorende test toont aan dat de ozonuitstoot onder een veilige waarde blijft.

  Kijk goed in de handleiding. Daarin staat bijvoorbeeld: 'gebruik de ionisatie-functie alleen in een goed geventileerde ruimte om de opbouw van ozon te voorkomen. Ozon kan schadelijk zijn voor vogels en kleine huisdieren.'

  ionisator
  Inklappen
 10. 10

  Vermijd ozongeneratoren

  De ozonlaag hoog boven ons voorkomt dat schadelijk UV-licht het aardoppervlak bereikt. Dat is gunstig. Maar als er ozon ontstaat in de lucht die wij inademen, is dat schadelijk.

  Vermijd in elk geval alles dat zichzelf omschrijft als ‘ozongenerator’. Als je een longaandoening hebt, kan ozon leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, piepende ademhaling en hoesten. Zelfs als je gezond bent, kan ozon je luchtwegen irriteren. Ook kan ozon reageren met verontreinigende stoffen om hun chemische samenstelling te veranderen. 

  Sommige mensen ruiken ozon heel snel. Het ruikt een beetje als chloor.

  Vermijd apparaten die ozon uitstoten
  Inklappen

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen? Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun luchtreiniger? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum