icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Luchtreiniger met HEPA-filter

Met een luchtreiniger kun je de luchtkwaliteit in huis flink verbeteren. De beste luchtreiniger gebruikt niet per se ook het beste HEPA-filter. Wat moet je weten over het HEPA-filter?  
Karen Reijneveld_S

Karen Reijneveld   Expert luchtreinigersBijgewerkt op:9 april 2024

HEPA-filter in gebruik

Wat doet een HEPA-filter? 

Een HEPA-filter vangt de kleinste deeltjes op zodat ze niet in je neus, keel en longen terecht komen. Met het filter kun je irritaties aan je neus, keel en longen voorkomen. Het kan helpen tegen hooikoortsklachten. Als een filter tenminste 99,95% van de deeltjes met een diameter van 0,3 micrometer opvangt, mag het een HEPA-filter heten. 

Bij marketingtermen als HEPA-type of HEPA-stijl weet je niet zeker of ze aan dezelfde criteria voldoen. HEPA staat voor High-Efficiency Particulate Air. Een HEPA-filter wordt getest met deeltjes van 0,3 micrometer, omdat die het moeilijkst te vangen zijn. 

Er zijn verschillende HEPA-klassen. HEPA-filters hebben codes, zoals 12, 13 of 14. Hoe hoger het getal, hoe fijner het filter is en hoe beter hij de lucht filtert. Als het filter minimaal 85% van die deeltjes tegenhoudt, is het een HEPA10 filter. HEPA14 vangt minimaal 99,975%. Heel dicht bij 100% dus. 

Is een HEPA-filter belangrijk? 

Dat bijna 100% van de deeltjes wordt gevangen, is vooral belangrijk op plekken waar de lucht in 1 keer goed gezuiverd moet worden. Bijvoorbeeld in een cleanroom, waar alleen schone lucht naar binnen mag. 

Een HEPA-filter kan dus belangrijk zijn. Maar belangrijker bij een losstaande luchtreiniger is de combinatie van filter en luchtstroom. Overdreven gezegd: met een plank als filter kun je 100% van de deeltjes tegenhouden. Maar als er geen lucht doorheen kan, wordt er alsnog niks gefilterd.

Dus stel dat je deze luchtreinigers vergelijkt:

  1. Luchtreiniger met HEPA-filter, maar zonder goede luchtstroom.
  2. Luchtreiniger zonder HEPA-filter, maar met goede luchtstroom.

Dan kan het gebeuren dat nummer 2 beter werkt dan nummer 1. En dat gebeurt ook weleens in onze test. 

Ook kan het voorkomen dat een meegeleverd of los gekocht filter niet helemaal goed past. Dan kan er ongefilterde lucht langs glippen en gaat de waarde van het HEPA-filter compleet verloren.

Welke luchtreiniger past het beste bij mij? 

Met een goed HEPA-filter alleen ben je er dus niet. De prestaties van een luchtreiniger hangen af van de snelheid waarmee de lucht in de ruimte wordt ververst. De grootte van de ruimte speelt hierbij een belangrijke rol. Een te kleine luchtreiniger in een grote ruimte reinigt niet goed. Wij testen hoe goed de luchtreinigers fijnstof en pollen uit de lucht halen. In onze vergelijker staat bij elke luchtreiniger welke ruimte ze makkelijk kunnen reinigen. 

Wat kost een HEPA-filter?

Om een HEPA-filter te vervangen ben je al gauw €50 of meer kwijt. Hoe fijnmaziger het filter, hoe hoger de prijs. Bij de meeste luchtreinigers raden fabrikanten aan om deeltjesfilters 2 keer per jaar te vervangen. Deze kosten komen bovenop de prijs van een luchtreiniger en eventuele kosten van andere filters. 

Bekijk en vergelijk:
De beste luchtreinigers met HEPA-filter