! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Televisies

Laatste update van de test: 28 januari 2021

Wij testen doorlopend televisies op beeld- en geluidskwaliteit en gebruiksgemak. Met onze testresultaten maak jij altijd de beste keuze.

Keuzehulp televisies

Kies in een paar stappen de televisie die het beste bij je past.
Arjen Oving, Expert Elektronica

Ben je lid?

Dan krijg je premium advies met testresultaten uit laboratorium-onderzoek.

Inloggen

Nieuw & interessant

 • Artikel tips bij afdingen
  8 apr.

  Energieverbruik televisies

  Het energieverbruik van tv's hangt vooral af van 2 belangrijke factoren: de grootte van het beeldscherm en het schermtype.
 • afstandsbediening smart tv
  29 mrt.

  Apps op smart-tv's

  Op smart-tv’s zijn allerlei apps te vinden, maar niet alle apps vind je terug op elke smart-tv. Op de informatiepagina's van apps vind je vaak terug op welke tv's ze werken.
 • Energielabel oud en nieuwe
  1 mrt.

  Nieuw energielabel: strenger maar duidelijker

  Vier productgroepen krijgen vanaf maart 2021 een nieuw energielabel. Hiermee kun je apparaten beter vergelijken.
 • Televisies
  18 nov.

  Black Friday: beste Deals

  Dit waren de 3 beste televisie-aanbiedingen tijdens Black Friday in 2020.
 • Sony KD-55A8 front
  Eerste indruk | 25 aug.

  Sony KD-55A8

  De KD-55A8 is één van de nieuwe oled-tv's die Sony dit jaar op de markt brengt. Deze 4K-oled-tv is de opvolger van de goed presterende 55AG8 uit 2019. Wij bekeken of hij net zo goed is.
 • Test tv_thumnail
  28 feb.

  Hoe wij televisies testen

  We testen doorlopend tv’s: van mei tot en met december zijn er elke maand nieuwe testresultaten. We testen tv’s van 32 tot 65 inch.

Televisie kopen: waar let je op?

Ben je op zoek naar een nieuwe tv, dan loop je in de winkel tegen een muur van bewegende beelden aan. Kies dan maar eens een tv met de juiste maat, een goede beeldkwaliteit en handige functies.

Arjen Oving Expert Elektronica
 1. 1

  Hoe groot moet je televisie zijn?

  Je zitplek bepaald hoe groot het scherm van je tv moet zijn. Hoe groter de kijkafstand (de afstand tussen jou en je tv), hoe groter de tv. De meeste mensen vinden een afstand van 2,4 maal de beelddiagonaal van de tv (in centimeters) gemiddeld het prettigst.

  Meet thuis de afstand (in centimeters) tussen de bank en de plek waar je tv komt te staan. Deel dat door 2,4. Dan heb je een richting voor de beelddiagonaal in centimeters. Wil je het liever in inches weten? Deel dan de gemeten afstand door 6.

  Tv's zijn in veel verschillende beeldmaten te koop: van kleine maten tot 32 inch (81cm) tot reuzen met een beelddiagonaal van wel 65 inch (165 cm).

  Lees meer over de ideale kijkafstand of gebruik de Keuzehulp televisies.

  Televise afstand - Default
  Inklappen
 2. 2

  Moet je een ultra-hd/4K tv kopen?

  Ultra-hd-(UHD) of 4K-tv's betekenen hetzelfde en worden door elkaar heen gebruikt. 

  Het beeldscherm van een UHD/4K-tv heeft 4 keer zoveel pixels als een full-hd-tv. En in theorie een scherper beeld met 4 keer zoveel detail dan een full-hd-tv. De tv-programma's of films die je kijkt moeten dan wel ook in 4K zijn opgenomen en worden uitgezonden.

  4K is in opkomst, maar het aanbod is nog vrij beperkt.

  Daarnaast is het in de praktijk best lastig om altijd duidelijk verschil te zien tussen UHD/4K en full-hd. Dat geldt zelfs als je héél dicht op het scherm zit. Veel mensen merken lang niet altijd een verschil op.

  Lees meer over ultra-hd/4K of bekijk de video.

  tv-ultraHD-still

  Video: Ultra High Definition (4K)

  Inklappen
 3. 3

  Kies je een lcd-tv of een oled-tv?

  Bijna alle televisies in de winkel zijn led-tv's. Ze hebben een led-achtergrondverlichting. Ook qled-tv's zijn eigenlijk lcd-tv's.

  Daarnaast komen er steeds meer oled-tv's op de markt. Qua beeldkwaliteit vinden we deze vaak bovenaan in onze test. Maar sommige qled-tv's komen in de buurt of evenaren de beeldkwaliteit van oled-tv's.

  De ene techniek is niet per definitie superieur aan de ander op alle vlakken. Zo bieden oled-tv's over het algemeen een grotere kijkhoekm maar qled-tv's kunnen vaak een hogere helderheid produceren. 

  Lees meer over:
  Lcd, qled-tv's en oled-tv's

  Een vlakke of een curved tv?

  Een 'curved' televisie heeft een licht gebogen scherm. Uit onze test blijkt dat deze kromming niet veel doet voor de beeldkwaliteit. Wel hebben ze wat meer last van reflecties in het beeld. Het is eigenlijk een kwestie van smaak of zo’n curved tv iets voor jou is.

  Lees meer over:
  Curved TV

  Video thumbnail kooptips tv

  Video: kooptips televisie

  Inklappen
 4. 4

  Wat is een goed merk televisie?

  De bekendste en meest verkochte televisiemerken in Nederland zijn Samsung, Philips, Sony, LG en Panasonic.

  Maar welke van deze merken is eigenlijk een goed televisiemerk? Hoe waarderen gebruikers de televisies van deze merken? We vroegen het aan ruim 3700 leden van ons internetpanel.

  keuzehulp-televisies
  Inklappen
 5. 5

  Smart-tv: waar let je op

  Je favoriete Netflix-serie bekijken, een gemist tv-programma terugkijken, internetten of een film huren. Het kan met de apps die je vindt op smart-tv’s. Deze tv's zijn namelijk verbonden met internet. De apps bedien je met de afstandsbediening van de tv.

  Welke apps op de tv staan, verschilt per tv-merk. Daarnaast kunnen apps na een paar jaar zomaar van je smart-tv verdwijnen. Ook na aandringen van de Consumentenbond laten fabrikanten weten dat ze daar niets aan kunnen doen. Garantie tot aan de deur dus. Zeer teleurstellend! Laat je daarom bij de aankoop van een smart-tv niet leiden door de apps.

  Lees meer over:
  Smart-tv en verdwijnende apps

  2225-CB.-Smart-TV-tips-2017

  Video: tips smart-tv kopen

  Inklappen
 6. 6

  Wat is HDR?

  HDR staat voor High Dynamic Range. Met HDR kunnen beelden nog levensechter en kleurrijker getoond worden. Maar de techniek staat nog in de kinderschoenen en lang niet alle tv's kunnen goed overweg met HDR.

  Je hebt een tv nodig die geschik is voor HDR én het beeldsignaal moet HDR zijn. Dit laatste is nog maar mondjesmaat het geval. Er zijn nog geen tv-programma's met HDR. We zien HDR vooral bij streaming videodiensten zoals Netflix en Youtube.

  Lees meer over:
  HDR

  HDR of High Dynamic Range
  Inklappen
 7. 7

  TV kijken met een CI+ module

  Bij sommige providers kun je zonder tv-ontvanger digitale televisie kijken. Daarvoor gebruik je de ingebouwde digitale tuner van je tv én een zogenaamde CI+ module.

  Dit kan alleen bij aanbieders van kabeltelevisie, zoals bij Ziggo of Caiway, en satelliettelevisie via CanalDigitaal of Joyne. Bij tv-providers die het tv-signaal versturen via internet, zoals KPN, Tele2 of Telfort, kan het niet.

  Voordeel is dat je minder apparatuur in huis hebt en alles met de afstandsbediening van de tv kunt doen. Ook kun je tv-programma's opnemen als je een tv hebt die dat aankan. 

  Lees meer over:
  Televisie kijken via een CI+ module

  tv-kijken-thuis
  Inklappen
 8. 8

  Let op de kijkhoek en reflectie

  Er zijn 2 aspecten waarop je tv’s makkelijker in de winkel kunt vergelijken: kijkhoek en schermreflectie.

  De kijkhoek verschilt behoorlijk per televisie. Neem daarom de tijd om het beeld vanuit verschillende hoeken te bekijken. Hoe sneller het beeld minder helder en kleurrijk wordt, hoe kleiner de kijkhoek van die tv. Houd daarbij rekening met de hoek waaronder je zitmeubilair thuis staat ten opzichte van de tv.

  Let dan meteen op of het scherm onder die hoek niet te sterk reflecteert. Bij invallend zonlicht is dit erg vervelend.

  In onze test meten we bij elke tv de kijkhoek en de reflectie. Je vindt de resultaten per televisie onder het kopje ‘Technische beeldmetingen’ in onze vergelijker.

  oude-tv-vervangen-loont
  Inklappen
 9. 9

  Wat zegt een beeldkwaliteit-index?

  Sommige fabrikanten hebben zelf een beeldkwaliteit-index ontwikkeld. Deze index geldt alleen voor hun eigen tv's. Bijvoorbeeld:

  • Picture Quality Index (PQI) bij Samsung tv's
  • Picture Performance Index (PPI) bij Philips tv's.

  Hoe hoger het getal, hoe beter de beeldkwaliteit, volgens de fabrikant.

  Het is niet duidelijk hoe de score op zo'n beeldkwaliteit-index tot stand komt. En soms tellen zaken die wij niet onder beeldkwaliteit scharen, zoals het hebben van een 'curved' beeldscherm. Het lijkt dan ook meer op een marketinginstrument van de fabrikant. Laat je er in de praktijk niet te veel door leiden.

  Vloeiend beeld

  Een belangrijk aspect van beeldkwaliteit is om bewegend beeld vloeiend weer te geven op je tv. Je wilt niet dat het beeld 'hapert en stottert'.

  Fabrikanten gebruiken speciale softwaretechnieken om het beeld vloeiender weer te geven. Zo berekent en plaatst de tv zelf extra beelden tussen de originele beelden om de overgangen vloeiender te maken. Maar deze technieken kunnen ook zorgen voor fouten in het beeld.

  Lees meer over:
  Technieken voor vloeiend beeld

  Artikel_frequentie100hzofmeer
  Inklappen
 10. 10

  Wat zijn belangrijke aansluitingen?

  Om bijvoorbeeld een decoder, dvd- of blu-rayspeler of een home-cinemaset aan te sluiten heb je voldoende aansluitingen nodig. Goedkopere televisies hebben minder aansluitingen dan duurdere uitvoeringen.

  De HDMI-aansluiting wordt het meest gebruikt. Vaak vind je 2, 3 of 4  van deze aansluitingen op je tv. Via HDMI verstuur je met 1 kabel zowel beeld en geluid. Dit is handig om een decoder of blu-rayspeler mee aan te sluiten.

  Andere handige aansluitingen zijn een hoofdtelefoonaansluiting, digitale audio-uitgang en usb-aansluiting.

  Lees meer over:
  Aansluitingen op tv’s

  tv-aansluiten-scart
  Inklappen
 11. 11

  Maak de juiste keuze

  Wil je weten welke televisie het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste televisie.

  Help mij kiezen

  TV - Keuzehulp - illustratie
  Inklappen

Hulp nodig of vragen?

Hoe kies je de beste instellingen voor je televisie? Welke aansluitingen zijn handig om op te letten bij de aankoop? En wat moet je doen als een app op je tv niet meer werkt? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum