icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope televisies

De prijzen tussen televisies verschillen nogal. De duurste is niet altijd de beste. Het verschil in kwaliteit is soms klein terwijl de prijs een stuk lager ligt. Waar kun je op letten en wat zijn goedkope televisies?
Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 23 november 2022

goedkope-televisie-tv-kopen

Wacht met kopen

Televisies zijn het duurst zodra de fabrikant ze op de markt brengt. Na verloop van tijd worden ze goedkoper. Een tv die al een jaar in de winkel staat, is een stuk goedkoper geworden.

Voorbeeld

De LG OLED55C16LA kwam in maart 2021 op de markt en kostte toen rond de €1800. Maar na een jaar was de prijs gedaald naar zo’n €1180 (april 2022). Dat is bijna 35% goedkoper. Nu is dit een dure tv en is het logisch dat er een (flink) stuk van de prijs af kan. Maar het gebeurt ook bij 'normaal' geprijsde tv's. Zo is de Philips 55PUS7906/12 sinds de introductie in mei 2021 ook goedkoper geworden: van zo'n €700 toen, naar zo'n €580 in april 2022. Een verschil van 17%.

Het kan dus de moeite waard zijn om te wachten met de aanschaf van een tv.

Oudere tv’s zijn goedkoper

Fabrikanten komen elk jaar met nieuwe tv’s. Vooral in de periode april, mei en juni brengen ze de meeste nieuwe modellen op de markt. Dat betekent ook dat tv’s van het vorige jaar eigenlijk ‘de winkel uit’ moeten. Dat kan er voor zorgen dat deze oude modellen nóg goedkoper worden.

Typenummer

Nu is het in de winkel lastig om te zien hoe ‘oud’ een tv is, maar vaak verraadt het typenummer dat. Bijna alle fabrikanten stoppen informatie over het jaar van introductie in de modelnaam Bijvoorbeeld via een cijfer of letter. Zo staat bij Sony de K in het typenummer voor 2022, de J staat voor 2021 en de H voor 2020. De KD-55X80J komt dus uit 2021 en de KD-49XH8505 uit 2020.

Apps verdwijnen

Houd er rekening mee dat apps na een tijdje van je smart-tv kunnen verdwijnen. Tv-fabrikanten geven namelijk geen enkele garantie dat de apps op een smart-tv ook blíjven werken. Hoe ouder de smart-tv is die je koopt, hoe groter de kans dat apps er mee ophouden.

Kwaliteit oude en nieuwe tv’s

Fabrikanten introduceren elk jaar vaak ook nieuwe snufjes, zoals meer pixels, een betere beeldprocessor en nieuwere beeldsoftware. Maar dat betekent niet altijd een beter beeld- en geluidskwaliteit. Uit onze test blijken televisies van het jaar ervoor niet veel slechter te zijn dan de nieuwe modellen.

Soms is het zelfs omgekeerd. Bijvoorbeeld als een fabrikant de focus steeds meer verschuift naar grotere beeldmaten. Dan kan hij besluiten om geen topmodel meer te maken van 43 inch, maar alleen nog van 49 inch of groter. De nieuwe 43 inch modellen die deze fabrikant nog wel uitbrengt, kunnen dan minder goed zijn dan de oude modellen. 

Vergelijk kwaliteit

Check daarom de kwaliteit van tv’s in onze vergelijker. Alleen leden kunnen de testresultaten inzien. Ben je geen lid? Dan kun je nog wel alle specificaties van de geteste tv's bekijken.

Grootte is prijsbepalend

Hoe groter televisies zijn, hoe duurder ze zijn. Ze hebben dan vaak ook meer functies en mogelijkheden. De goedkoopste tv’s zijn bijna altijd kleine tv’s van bijvoorbeeld 32 inch. De duurste zijn bijna allemaal 65 inch of groter. Bepaal vooraf welke beeldmaat je wil hebben.

HDMI

De meeste tv's hebben tussen de 2 en 4 HDMI-ingangen en bijna allemaal een digitale geluidsuitgang. Als je niet meer dan 2 apparaten via HDMI wilt aansluiten, is dat voldoende.

Let op aanbiedingen en acties

Je kunt natuurlijk wachten op speciale aanbiedingen van winkeliers. Tegenwoordig zien we vooral rond Black Friday in november dat veel winkels met flinke kortingen adverteren. Je betaalt soms wel 20% minder.

Goedkope 32 inch televisies

De goedkoopste televisies van 32 inch die we getest hebben en goed verkrijgbaar zijn.

Goedkope 40-43 inch televisies

De goedkoopste televisies van 40-43 inch die we getest hebben en goed verkrijgbaar zijn.

Goedkope 48-50 inch televisies

De goedkoopste televisies van 48-50 inch die we getest hebben en goed verkrijgbaar zijn.

Goedkope 55-58 inch televisies

De goedkoopste televisies van 55-58 inch die we getest hebben en goed verkrijgbaar zijn.

Goedkope 65 inch televisies

De goedkoopste televisies van 65 inch die we getest hebben en goed verkrijgbaar zijn.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.