! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope televisies

De prijzen tussen televisies kunnen behoorlijk verschillen. En de duurste is niet altijd de beste. Het verschil in kwaliteit is soms klein terwijl de prijs een stuk lager ligt. Waar kun je op letten en wat zijn goedkope televisies?

Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op:20 mei 2021

goedkope-televisie-tv-kopen

Wacht met kopen

Televisies zijn het duurst op het moment van introduceren door de fabrikant en worden na verloop van tijd goedkoper. Een tv die al een jaar of langer in de winkel te vinden is, is vaak een stuk goedkoper geworden in die tijd.

Bijvoorbeeld, de LG OLED55CX6LA kostte op het moment van introductie in april 2020 zo'n €2100. Maar in mei 2021 is dat gedaald naar zo’n €1250, een afname van zo'n 40%. Nu is dit een dure tv en is het logisch dat er een (flink) stuk van de prijs af kan. Maar het kan ook bij 'normaal' geprijsde tv's. Zo is de Samsung UE55TU7100 sinds de introductie in mei 2020 ook een stuk goedkoper geworden: van zo'n €700 naar €600. Een verschil van 15% op de introductieprijs.

Het kan dus lonen om te wachten met de aanschaf van een tv.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke tv's goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste televisie

Beste-TV-General

Oudere tv’s zijn goedkoper

Fabrikanten lanceren elk jaar nieuwe tv’s. Vooral in de periode april, mei en juni brengen ze het overgrote deel van hun nieuwe modellen op de markt. Dat betekent ook dat tv’s van het vorige jaar eigenlijk ‘de winkel uit’ moeten. En dat kan er voor zorgen dat deze oude modellen nog goedkoper worden in de bovengenoemde periode.

Nu is het in de winkel lastig om te zien hoe ‘oud’ een tv is, maar vaak verraadt het typenummer dat. Vrijwel alle fabrikanten stoppen informatie over het jaar van introductie in de naam. Zo gebruikt bijvoorbeeld Sony een specifieke letter voor het introductiejaar: de J staat voor 2021, de H staat voor 2020 en de G voor 2019 enzovoort. De KD-49XH8505 komt dus uit 2020 en de KD-65XG8599 uit 2019.

Houd er rekening mee dat na een tijd apps van je smart-tv kunnen verdwijnen. Tv-fabrikanten geven namelijk geen enkele garantie dat de apps op een smart-tv ook blíjven werken. Hoe ouder de smart-tv is die je koopt, hoe meer risico je dan ook loopt dat apps niet lang functioneren.

Kwaliteit oude en nieuwe tv’s

Fabrikanten introduceren elk jaar vaak ook nieuwe snufjes, zoals meer pixels, een betere beeldprocessor en nieuwere beeldsoftware. Maar dat resulteert lang niet altijd in vooruitgang op het gebied van beeld- en geluidskwaliteit. Uit onze test komt naar voren dat televisies van het jaar ervoor vaak weinig onderdoen voor de nieuwe modellen.

Het kan soms zelfs omgekeerd zijn, bijvoorbeeld omdat fabrikanten de focus steeds meer verschuiven naar grotere beeldmaten. Zo kan een fabrikant besluiten om geen topmodel meer te maken van 43 inch, maar alleen nog in 49 inch of groter, waar dat een jaar eerder nog wel het geval was. De nieuwe 43 inch modellen die deze fabrikant nog wel uitbrengt, kunnen dan minder goed voor de dag komen dan de oude modellen.

Check daarom de kwaliteit van tv’s in onze vergelijker. Alleen leden kunnen de testresultaten inzien. Ben je geen lid? Dan kun je nog wel alle specificaties van de geteste tv's bekijken.

Grootte is prijsbepalend

In het algemeen worden televisies duurder naarmate ze groter worden en meer functies en mogelijkheden hebben. De goedkoopste tv’s zijn vrijwel altijd kleine tv’s van bijvoorbeeld 32 inch en de duurste zijn vrijwel allemaal 65 inch of groter. Bepaal dan ook vooraf welke beeldmaat je wil hebben.

Wat aansluitingen betreft, zit er weinig verschil tussen tv’s: ze hebben tussen de 2 en 4 HDMI-ingangen en beschikken vrijwel allemaal over een digitale geluidsuitgang. Zolang je niet meer dan 2 apparaten via HDMI wil aansluiten, is dat geen beperking.

Let op aanbiedingen en acties

Daarnaast kun je natuurlijk wachten op speciale aanbiedingen van winkeliers. Tegenwoordig zien we vooral rond Black Friday in november dat veel winkels met flinke kortingen adverteren. Dat kan soms ook al zo’n 20% schelen ten opzichte van de introductieprijs.

Goedkope 32 inch televisies

De goedkoopste televisies van 32 inch die we getest hebben en goed verkrijgbaar zijn.

Resultaten worden opgehaald...

Goedkope 40-43 inch televisies

De goedkoopste televisies van 40-43 inch die we getest hebben en goed verkrijgbaar zijn.

Resultaten worden opgehaald...

Goedkope 48-50 inch televisies

De goedkoopste televisies van 48-50 inch die we getest hebben en goed verkrijgbaar zijn.

Resultaten worden opgehaald...

Goedkope 55-58 inch televisies

De goedkoopste televisies van 55-58 inch die we getest hebben en goed verkrijgbaar zijn.

Resultaten worden opgehaald...

Goedkope 65 inch televisies

De goedkoopste televisies van 65 inch die we getest hebben en goed verkrijgbaar zijn.

Resultaten worden opgehaald...

Lees ook: