! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Lcd-tv en oled

Veruit de meeste tv’s in de winkel zijn lcd-tv’s met led-achtergrondverlichting. Daarom worden ze ook wel led-tv’s genoemd. Maar oled-tv's worden steeds populairder. Ook komen we zogenaamde qled-tv's tegen in de winkel. Wat zijn de belangrijkste kenmerken en verschillen?
Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 10 mei 2021

Lcd-tv's

Veruit de meeste tv's in de winkels zijn lcd-tv's. Dit type tv gebruikt kleine ledlampjes voor de achtergrondverlichting. Daarom worden ze ook wel 'led-tv' genoemd. Deze leds verlichten het lcd-scherm dat er vlak voor is geplaatst. De kristallen in het lcd (liquid crystal display) creëren de daadwerkelijke beelden en kleuren van het programma of de film, maar geven zelf geen licht. Onder invloed van elektrische spanning geven ze meer of minder licht door.

Bij een zogenaamde 'edge-led-tv' zitten de ledlampjes alleen in de randen van het beeldscherm. Daardoor zijn deze tv's vaak zeer plat. Een speciale laag achter de lcd’s verdeelt het licht zo gelijkmatig mogelijk over het scherm. Als dit niet goed gebeurt, kunnen sommige delen van het scherm wat helderder zijn dan andere delen. Dit heet ook wel 'clouding' van het scherm.

Ook is het mogelijk dat er meer licht langs randen van de tv te zien is, ook wel 'backlight bleeding' genoemd. Dat kan te maken hebben met de constructie van de tv en de backlights, waarbij er onbedoeld licht kan 'ontsnappen' langs de rand.

LCD-techniek-LG

Bij een full-led of direct-led-tv zitten de ledlampjes direct achter het lcd-scherm. Het voordeel hiervan is dat het licht in principe gelijkmatiger over het beeldoppervlak verdeeld kan worden.

In sommige direct-led-tv's zijn de ledlampjes in groepen verdeeld, die onafhankelijk van elkaar aangestuurd kunnen worden. Daar waar het beeld donkerder moet zijn, branden alleen op die plek de ledlampjes dan minder intens dan de andere ledlampjes. Dat zorgt voor een hoger contrast en een dieper zwart. Deze techniek wordt ook wel ‘full array local dimming’ genoemd.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van elke tv heeft vooral te maken met de beeldverwerking van de tv. Die bepaalt de kwaliteit van de kleuren - en het contrast dat de tv daarbij kan laten zien - het meest. Al is het weergeven van puur zwart wel vaak lastig voor lcd-tv's en qled-tv's. Dat komt door de achtergrondverlichting. Deze straalt altijd (wit) licht uit en om zwart te tonen moeten de kristallen in het lcd-scherm dat licht volledig 'blokken'. En dat lukt nooit 100%. 

Helderheid

Daar staat tegenover dat lcd-tv's vaak erg helder kunnen zijn, wat handig kan zijn als je tv kijkt in een ruimte met veel (zon)licht. De ledlampjes van de achtergrondverlichting kunnen namelijk veel licht produceren, met een helder plaatje als gevolg.

Kijkhoek

De kijkhoek van een lcd-tv is meestal niet erg groot. Hoe meer je de tv van de zijkant bekijkt, hoe fletser de kleuren ogen en hoe minder contrast te zien is. Maar dit verschilt wel sterk tussen lcd-tv's. Vergelijk tv's dan ook op de kijkhoek in de winkel als je een grote kijkhoek belangrijk vindt. We beoordelen de kijkhoek ook in ons testoordeel voor beeldkwaliteit.

Energieverbruik

In vergelijking met 10 jaar geleden is het energiegebruik van tv's flink afgenomen. Maar er lijkt de afgelopen 5 jaar wel een ondergrens bereikt te zijn: tv's zijn niet echt zuiniger geworden in deze periode. Het energieverbruik met de standaard beeldinstellingen ‘uit-de-doos’ is zelfs iets omhoog gekropen in deze periode voor vrijwel alle beeldmaten. Al geldt dat hoofdzakelijk voor lcd-tv’s. Bij oled-tv’s is het verbruik juist wel wat afgenomen.

Wel blijft gelden: hoe groter de tv, hoe hoger het energiegebruik. In onze vergelijker vind je voor elke tv hoeveel energie deze gebruikt, plus een schattting van de jaarlijkse energiekosten. Voor dit laatste gaan we ervan uit dat de tv elke dag gemiddeld 4 uur aanstaat.

Mini-led

Dit jaar komen fabrikanten met lcd-tv’s met zogenaamde 'mini-led' tv's. Ook dit zijn eigenlijk lcd-tv's. Alleen zijn de led-lampjes van de achtergrondverlichting een flink stuk kleiner geworden. En er zitten er ook veel meer in de tv, soms wel zo’n 30.000.

Daarmee kan de tv in principe een groter contrast laten zien en het beeld meer precies aansturen. Daar waar veel helderheid nodig is, branden de mini-leds harder. Terwijl ze juist minder hard branden in de donkere delen van het beeld. In hoeverre dit in de praktijk ook zo uitpakt, gaan we merken zodra we mini-led-tv's getest hebben.

Vooralsnog vinden we deze nieuwe mini-led-techniek meestal in de grotere lcd-tv's met de nanokristallen-techniek (zie Qled). Daarbij gebruiken de fabrikanten namen als ‘neo qled’ en ‘qned’ om deze tv’s aan te duiden.

Oled

Naast lcd-tv's bestaan er oled-tv's. Daarbij staat oled voor 'organic led'. De eerste oled-tv’s kwamen al in 2009 op de markt, maar waren toen nog erg klein. Inmiddels zijn er oled-tv's te vinden met een beelddiagonaal van 48 inch (122 cm) en groter. 

De pixels van een oled-tv bestaan uit organische materialen die licht geven als er stroom doorheen gaat. Omdat elke pixel zelf licht geeft, is er geen achtergrondverlichting nodig zoals bij lcd-tv's. Hierdoor is het scherm van een oled-tv nog dunner dan een lcd-ledscherm, dat wel achtergrondverlichting nodig heeft.

OLED-techniek-LG

Beeldkwaliteit

Het contrast van een oled-scherm is erg goed. Vooral het weergeven van diep zwart is een sterk punt van oled. Daar waar het beeld echt zwart moet zijn, stralen de oled-pixels gewoon geen licht uit. Hierdoor zie je bij een oled-tv zowel in de lichte als de donkere delen van het beeld nog veel details.

Daarnaast hebben oled-tv’s een grote kijkhoek: de kleuren en het contrast verlopen maar weing, naarmate je meer van de zijkant kijkt. Ze hebben wel meer moeite met het weergeven van hele heldere beelden dan lcd-tv's, bijvoorbeeld als er veel wit te zien is. Het beeld oogt dan fletser. De gemiddelde helderheid van een oled-tv ligt dan ook lager dan van lcd-tv's. Iets om rekening mee te houden als je vaak tv kijkt in een ruimte met veel (zon)licht. 

Verschillende merken hebben tegenwoordig oled-tv's in het assortiment, zoals LG, Sony, Philips en Panasonic. Van de grote merken brengt alleen Samsung geen oled-tv's uit. Daarbij gaat het wel vaak om top-modellen met een navenant prijskaartje. Zo kost een oled-tv van 55 inch al gauw €1500 of meer.

Inbranden bij oled

Zoals vroeger zorgen waren over het inbranden van het scherm bij plasma-tv’s, speelt dit nu bij oled-tv’s. Dit inbranden wordt ook wel beeldretentie genoemd. Daarbij ‘onthoudt’ het scherm een statisch plaatje, wat vervolgens kan doorschijnen in andere beelden. 

We hebben een klein onderzoek naar inbranden bij oled-tv's gedaan. Daaruit bleek dat het inderdaad voor kan komen, maar vooral in meer extreme kijksituaties waarbij dezelfde beelden vele uren op het scherm getoond werden. Plus dat de beeldretentie niet blijvend bleek in onze test. 

Onze verwachting is dat bij 'normale' en regelmatige afwisseling van zenders en beelden, er weinig tot geen grote problemen met inbranden bij oled-tv's zullen optreden. Al kunnen we het ook niet helemaal uitsluiten.

Bekijk de testresultaten van oled-tv’s.

Qled

In de winkel komen we ook zogenaamde qled-tv's tegen. Dit is eigenlijk een marketingterm van Samsung en het is geen nieuw type tv. Qled-tv's zijn namelijk lcd-tv's met een led-achtergrondverlichting. Maar in het scherm zit een extra laagje met daarin 'nanokristallen'. Deze zeer kleine kristallen zorgen ervoor dat de tv vollere, meer verzadigde kleuren kan laten zien. Fabrikant Samsung noemt deze kristallen 'quantum dots', vandaar de 'Q' in de naam.

Ook LG brengt lcd-tv's uit met een gelijkende techniek. Hierbij is er ook een extra laagje nanokristallen in het scherm verwerkt. De precieze techniek is iets anders dan bij Samsung. Maar ook hier is het bedoeld om kleuren te verbeteren. Deze tv's zijn te herkennen aan het woord 'NANO' in de modelnaam. 

In beide gevallen gaat het om topmodellen met een behoorlijk prijskaartje dat soms vergelijkbaar is met oled-tv's van dezelfde grootte.  

Lees ook: 

Nieuwste artikelen