! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Typenummers televisies

Het typenummer van een televisie lijkt een willekeurige brij van letters en cijfers. Schijn bedriegt: het geeft juist nuttige informatie over het toestel. Wat vertellen de typenummers van LG, Panasonic, Philips, Samsung en Sony je?

Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op:19 september 2019

Debeste_algemeen

Wat zegt een typenummer?

Het typenummer van een tv zegt meer dan je denkt. Als je in een winkel staat met veel verschillende tv's kan het typenummer je wijzen op de verschillen. Zo kun je bij ieder merk achterhalen in welk jaar de tv op de markt is gekomen en of je dus mogelijk een oude tv op het oog hebt. Ook geeft het typenummer vaak informatie over het soort beeldscherm (lcd of oled) en de resolutie (full hd of ultra hd). 

Hieronder een uitleg over de typenummers van LG, Panasonic, Philips, Samsung en Sony:

LGlg-43uj670v-extra-large-(1)

Voorbeeld typenummer: LG 49SM8200PLA

49 Beeldschermdiagonaal in inches.
S Type: L staat voor full hd, al gaat het soms ook om hd-ready , U voor ultra hd en S staat voor 'super ultra hd' met nanocel-technologie
M Jaar van introductie. M staat voor 2019, K staat voor 2018, J voor 2017 en H voor 2018.
8200 Serie: hoe hoger het getal, hoe uitgebreider de functies. Televisies uit 2018 hebben 4 cijfers in dit serienummer, alle televisies die in 2017 of eerder zijn uitgebracht hebben 3 cijfers.
PLA 

De eerste letter staat voor de regio: P = Europa/Nederland, L = Duitsland. De Duitse variant (b.v. LLA) kun je ook gewoon in Nederland gebruiken. De tweede letter staat voor de ingebouwde tuners: de L geeft aan dat de tv beschikt over DVB-T2/C/S2. De derde letter staat voor het design en de voet van de tv: de precieze verschillen tussen A, B, C, D en F zijn niet altijd duidelijk, maar kunnen betrekking hebben op de vorm van de voet en de kleur van de behuizing. Alle televisies die in 2017 of eerder zijn uitgebracht hebben 1 letter na het serienummer: een V geeft aan dat er ook een DVB-S 2 tuner in zit, bij een B is dat niet zo.  

LG oled

Voorbeeld: LG OLED55C9PLA 

OLED Oled-televisie.
55 Beeldschermdiagonaal in inches.
C Serie: hoe verder de letter in het alfabet staat, hoe uitgebreider de tv.
9 Jaar van introductie: 9 staat voor 2019, 8 staat voor 2018, 7 voor 2017 en 6 voor 2016.
PLA 

De eerste letter staat voor de regio: P = Europa/Nederland, L = Duitsland. De Duitse variant (b.v. LLA) kun je ook gewoon in Nederland gebruiken. De tweede letter staat voor de ingebouwde tuners: de L geeft aan dat de tv beschikt over DVB-T2/C/S2. De derde letter staat voor het design en de voet van de tv, maar we zien alleen maar A modellen bij oled-tv's.

 

Panasonicpanasonic-tx-55exw604-extra-large 

Voorbeeld typenummer: Panasonic TX-55GXW804

TX Alle tv's van Panasonic beginnen met TX.
55 Beeldschermdiagonaal in inches.
G Jaar van introductie: G voor 2019, F voor 2018, E voor 2017 en D staat voor 2016.
X Type: X staat voor ultra hd en S voor full hd (enkele 32 inch tv's uitgezonderd, die nog HD-ready zijn). De Z geeft aan dat het een oled-televisie is. 
W 

Regio en tuner: deze letter geeft voor welke landen of regio’s in Europa de TV bedoeld is. Televisies met een W zijn bedoeld voor de Nederlandse markt. Staat er een M of een T, dan gaat het om een variant die voor een bepaald verkoopkanaal bedoeld is. Wanneer de 3e letter ontbreekt, is de tv niet specifiek voor de Nederlandse markt bedoeld, al kan hij nog steeds prima werken. Check wel of de tv de juiste stekker heeft.

8 Serie: hoe hoger het getal, hoe uitgebreider de functies.
04 Modelnummer.
E/S Soms staat er een letter achter het modelnummer. De E staat voor Europa en de S geeft aan dat de tv zilverkleurig is. Overigens wil het ontbreken van een S niet zeggen dat de tv dan nooit zilverkleurig kan zijn. Soms voegen verkopers de letter wel toe in de benaming en soms wordt het gewoon weggelaten.

 

Philipsphilips-55pus610112-extra-large

Voorbeeld typenummer: Philips 43PUS7304/12

43 Beeldschermdiagonaal in inches.
P Staat voor Philips consumenten televisies.
U 

U staat voor Ultra HD, H voor HD Ready, F voor full HD en O voor oled (bij oled-tv's van 2017 en ouder).

S S is ook geschikt voor satelliet-tv (DVB-S) zonder decoder. Zit dit er niet op, dan staat er een T.
73 Serie: hoe hoger het getal, hoe uitgebreider de functies. Als het eerste getal gelijk is, dan zijn de tv’s vaak hetzelfde qua scherm. Een hoger tweede getal kan duiden op bijvoorbeeld meer usb-ingangen of aanwezigheid van Ambilight.
0 Een ander getal kan duiden op een andere kleur van het design of een andere afstandsbediening erbij (bijvoorbeeld met toetsenbord op de achterkant).
4 Jaar van introductie: 4 staat voor 2019, 3 voor 2018, 2 voor 2017 en 1 voor 2016.
/12 Regio: televisies uit Europa eindigen altijd op met /12

Philips oled

Voorbeeld: Philips 55OLED854/12
Let op: de oudere Philips oled-modellen van 2017 en daarvoor hebben een andere opbouw van het typenummer dan nu.

55 Beeldschermdiagonaal in inches.
OLED
 Oled-televisie.
85 Serienummer: het eerste getal is het belangrijkst. Bij de 9-serie is vaak meer aandacht aan het geluid gegeven dan bij de 8-serie. Een ander tweede getal kan duiden op een andere kleur van het design.
4 Jaar van introductie: 4 staat voor 2019, 3 voor 2018, 2 voor 2017 en 1 voor 2016.
/12 Regio: televisies uit Europa eindigen altijd op met /12

 

Samsungsamsung-ue55mu9000-extra-large-(1)

Voorbeeld typenummer: Samsung UE50RU7100

UE Typenummers van Samsung beginnen met UE of QE, dat staat voor het schermtype. UE staat voor lcd-led, QE staat voor qled. De qled-televisies hebben andere typenummers, die bespreken we hieronder.
50 Beeldschermdiagonaal in inches.
R Jaar van introductie: R staat voor 2019, N voor 2018, M staat voor 2017 en K staat voor 2016.
U Type: U staat voor ultra hd. Wanneer bij de K modellen uit 2016 er een S achter staat, gaat het om ultra hd met nano-kristaltechnologie. Wanneer de U of de S ontbreekt, betreft het een full hd model.
71 Serie: hoe hoger het getal, hoe uitgebreider de functies.
00 Een verschil in de laatste 2 cijfers duidt op een verschil in design of bepaalde extra functies, zoals een DVB-S2 tuner voor satelliet-tv. Soms geeft het getal aan dat de tv alleen in een bepaalde winkelketen, bijvoorbeeld BCC of MediaMarkt, wordt verkocht. Of gaat het om een specifiek design.

Samsung QLED

De Samsung qled-modellen hebben een andere opbouw van het typenummer, bijvoorbeeld: QE55Q67R

QE Qled-televisie.
55 Beeldschermdiagonaal in inches.
Q67 Serie: hoe hoger het getal, hoe uitgebreider de functies. Een ander tweede getal kan duiden op een andere kleur van het design of een andere meegeleverde afstandsbediening. 
R 

De R staat voor 2019. Bij oudere qled-tv's staat de F voor een vlak scherm en C voor curved. Een D geeft aan er direct-led met 'full array local dimming' in zit. In 2018 zijn veel qled-tv's zijn onder hetzelfde typenummer uitgebracht als in 2017. Daarom werd vaak 2018 aan de naam toegvoegd, of er staat een N achter de F of C om aan te geven dat de tv uit 2018 komt. 

 

Sonysony-kd-49xe8096-extra-large

Voorbeeld typenummer: Sony KD-55XG8096

KD Alle typenummers van Sony beginnen met KD of KDL.
55 Beeldschermdiagonaal in inches.
X 

X staat voor ultra hd, W staat voor (rijker uitgeruste) full hd-tv's, R staat voor de eenvoudige instap-tv's, daarvan zijn de kleinste maten hd-ready en de grotere maten full hd. De A-modellen zijn oled-tv’s, die hebben soms kortere typenummers.

G Jaar van introductie: G staat voor 2019, F voor 2018, E voor 2017 en D voor 2016.
80 Serie: hoe hoger het getal, hoe uitgebreider vaak de functies en de mogelijkheden van het scherm en het geluid.
96 

Verschil in kleur, design of winkelketen waar de tv te koop is.

Lees meer:

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke tv's goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste televisie

Beste-TV-General