icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tv met soundbar: verbeter het tv-geluid

Het geluid uit een televisie klinkt doorgaans niet geweldig, al zijn er uitzonderingen. Met een soundbar verbeter je de geluidskwaliteit van je tv. Uit onze tests blijkt dat vooral grote soundbars goed klinken. 
Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 28 maart 2022

soundbar-televisie-kijken-vrouw

Welke soundbar moet je kiezen?

Soundbar geeft beter geluid

We hebben de geluidskwaliteit van verschillende tv's vergeleken met een paar soundbars die we eerder hebben getest. Vervolgens hebben we een goede, een middelmatige en een slechte soundbar naast de tv's gezet en onze luistertest uitgevoerd.

De conclusie? Met een soundbar lukte het vrijwel altijd om het geluid van de tv behoorlijk te verbeteren. Zelfs de slechte soundbar klonk nog altijd beter dan de meeste tv’s in deze vergelijking. Alleen de tv’s met een heel goede geluidskwaliteit konden zich enigszins meten met de soundbars.

Geluidskwaliteit tv's varieert enorm

Goed geluid bij je televisie is erg belangrijk. Daarom telt de geluidskwaliteit van tv's in onze tests voor 25% mee in het eindoordeel. 

We zien grote verschillen tussen tv's wat de geluidskwaliteit betreft: van dikke onvoldoendes tot cijfers boven de 8. De tv’s die helemaal onderaan staan, klinken meestal dof en schril. 

De lage tonen zijn vaak zwak en klinken een beetje vervormd. Ook kunnen de hoge tonen (te) zwak klinken en komt het accent te sterk op de middentonen te liggen. Dat haalt dynamiek uit het geluid, wat vooral bij films jammer kan zijn.

Maar het is niet altijd ellende. Zo klinkt het geluid van de toppers in de test veel beter. Tv’s met goed geluid klinken vol en goed in balans. 

Lees meer:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.