icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij televisies testen

We testen voortdurend lcd-led-tv's en oled-tv’s. Van mei tot en met december publiceren we elke maand nieuwe testresultaten op onze website. We testen samen met zusterorganisaties uit heel Europa meer dan 150 tv’s in beeldmaten van 32 inch (81 cm) tot 65 inch (160 cm).
Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 18 november 2021

Wat testen we?

Elk jaar komen er honderden nieuwe tv’s op de markt in Nederland. Veel fabrikanten wisselen elk jaar vrijwel hun hele assortiment. Het hele jaar door testen we dan ook de populairste beeldmaten, merken en specifieke modellen. In totaal meer dan 150 televisies per jaar.

Welke soorten tv’s testen we?

We testen zowel lcd-led tv's als oled-tv's, met een beelddiagonaal van 32 inch (81 cm) tot en met 65 inch (165 cm). Dat zijn de meest verkochte maten in Nederland.

We groeperen beeldmaten in de volgende categorieën:

 • 32 inch (81 cm)
 • 39-43 inch (99-109 cm)
 • 46-50 inch (116-127 cm)
 • 55-58 inch (140-147 cm)
 • 60-65 inch (154-165 cm)

Lees meer over onze predicaten ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’.

Bekijk welke televisies als Beste uit de Test komen of vergelijk alle televisies.

Hoe testen we?

We onderzoeken televisies op meer dan 100 punten volgens een vast testprogramma. Elk testonderdeel weegt voor een bepaald percentage mee in het totale Testoordeel. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste testonderdelen.

Prijs

Het is een misverstand dat de prijs van een tv onderdeel is van ons testoordeel. Dat klopt niet. Alleen voor het bepalen van de Beste Koop kijken we naar de verhouding van het testoordeel en de prijs. Maar in het testoordeel zelf verwerken we de prijs niet. 

Beeldkwaliteit (45%)

We besteden veel tijd aan de beeldkwaliteit van elke tv. Dat doen we door technische beeldmetingen met speciale apparatuur en testbeelden.

Daarbij kijken we onder meer naar: 

 • Contrastratio.
 • Kijkhoek.
 • Zichtbaarheid van het beeld bij invallend licht en schermreflectie.
 • Gelijkmatige verdeling van de herlderheid over het scherm.
 • Maximale helderheid bij HDR-beeld.

Maar technische metingen alleen vertellen niet het hele verhaal. Daarom beoordeelt ook een panel van experts de scherpte, kleurweergave, contrast en vloeiend beeld. Hiervoor gebruiken we vaste filmscènes. Die worden bekeken in zowel HD als in Ultra-HD (4K) en in Ultra-HD (4K) met HDR als de tv dat ondersteunt. Ook beoordelen we de beeldkwaliteit via de ingebouwde digitale tuners.

Daarbij gebruiken we niet alleen de standaard 'uit-de-doos'-beeldinstellingen. We passen deze ook aan om een zo goed mogelijk plaatje uit elke tv te halen. Lees meer over optimale beeldinstellingen.

Geluidskwaliteit (25%)

Lang niet iedereen heeft een soundbar of ander geluidssysteem aan de tv gekoppeld. Daarom controleren we ook hoe goed het geluid is van elke tv.

Daarvoor meten we de maximale geluidssterkte. En we doen een luistertest. Onze experts luisteren daarbij naar verschillende vaste geluidsfragmenten: klassieke muziek, popmuziek en een fragment uit een tv-serie.

Smart-tv (10%)

Bij een smart-tv kijken we hoe gemakkelijk en soepel het smart-tv-menu werkt. Ook kijken we hoe snel de tv opstart, of je het menu kunt aanpassen naar jouw wensen en hoe makkelijk je de tv aan je thuisnetwerk kunt koppelen.

Verder kijken we nog naar deze functies:

 • Is een aantal populaire apps beschikbaar?
 • Ondersteunt de smart-tv spraakassistenten?
 • Hoe makkelijk is de appstore te gebruiken? 
 • Kun je zelf de apps verwijderen die de fabrikant heeft geïnstalleerd?

Gebruiksgemak (10%)

Eerst kijken we hoe makkelijk het is om de tv te installeren. Kun je kabels makkelijk wegwerken? Is het eenvoudig om instellingen aan te passen? 

Daarnaast zappen we flink wat zenders af om een goed beeld te krijgen van de tv bij dagelijks gebruik. Reageert de tv vlot op de afstandsbediening en hoe snel start de tv?

Daarbij beoordelen we ook hoe makkelijk je gebruik maakt van:

 • Afstandsbediening
 • Elektronische programmagids.
 • Menu
 • Bediening via knoppen op de tv.

Met veel televisies kun je digitale televisie opnemen op een externe harde schijf als je kijkt via de ingebouwde tuner. In dat geval kijken we ook hoe makkelijk het is om een programma op te nemen en of het mogelijk is om live televisie te pauzeren.

Aansluitingen en tuners (5%)

We kijken naar het aantal video- en audio-aansluitingen, het aantal usb-aansluitingen en welke digitale tuners er in de tv zitten. Ook checken we of de tv wifi heeft en of daarbij zowel 2,4 GHz als 5 GHz mogelijk is. En ondersteunt de tv bijvoorbeeld ook Google Cast en Airplay?

Energieverbruik (5%)

We meten van elke televisie het werkelijke energieverbruik in de aan-stand en in stand-by. Dat doen we met de standaard ‘uit-de-doos’-beeldinstellingen, maar ook nadat we instellingen hebben aangepast.

Met deze informatie berekenen we het jaarlijkse energieverbruik en de kosten daarvan. We gaan er vanuit dat een televisie gemiddeld 4 uur per dag aan staat en 20 uur in stand-by per jaar.

Testresultaten

Benieuwd naar de testresultaten van de televisietest? Vergelijk alle geteste televisies of bekijk direct wat de beste tv is.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes