! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij televisies testen

We testen doorlopend lcd-led-tv's en oled-tv’s. Van mei tot en met december publiceren we elke maand nieuwe testresultaten op onze website. We testen samen met zusterorganisaties uit heel Europa meer dan 150 tv’s in beeldmaten van 32 inch (81 cm) tot 65 inch (160 cm).
Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 19 mei 2021

Wat testen we?

Elk jaar komen er honderden nieuwe tv’s op de markt in Nederland. Veel fabrikanten wisselen elk jaar vrijwel hun hele assortiment. Het hele jaar door testen we dan ook de populairste beeldmaten, merken en specifieke modellen. In totaal meer dan 150 televisies per jaar.

Welke soorten tv’s testen we?

We testen zowel lcd-led tv's als oled-tv's, met een beelddiagonaal van 32 inch (81 cm) tot en met 65 inch (165 cm). Dat zijn de meest verkochte maten in Nederland.

We groeperen beeldmaten in de volgende categorieën:

 • 32 inch (81 cm)
 • 39-43 inch (99-109 cm)
 • 46-50 inch (116-127 cm)
 • 55-58 inch (140-147 cm)
 • 60-65 inch (154-165 cm)

Lees meer over onze predicaten ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’.

Bekijk welke televisies als Beste uit de Test komen of vergelijk alle televisies.

Hoe testen we?

We onderzoeken televisies op meer dan 100 punten volgens een vast testprogramma. Elk testonderdeel weegt voor een bepaald percentage mee in het totale Testoordeel. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste testonderdelen.

Een veelgehoord misverstand is dat de prijs van een tv onderdeel is van ons testoordeel. Dat klopt niet. Alleen voor het bepalen van de Beste Koop kijken we naar de verhouding van het gegeven testoordeel en de prijs. Maar in het testoordeel zelf zit geen prijs verwerkt. 

Beeldkwaliteit (45%)

We besteden veel tijd aan de beeldkwaliteit van elke tv. Dat doen we door technische beeldmetingen met speciale apparatuur en testbeelden. Daarbij kijken we onder meer naar: 

 • contrastratio
 • kijkhoek
 • zichtbaarheid van het beeld bij invallend licht en schermreflectie
 • gelijkmatige verdeling van de herlderheid over het scherm
 • maximale helderheid bij HDR-beeld.

Maar technische metingen alleen vertellen niet het hele verhaal. Daarom beoordeelt ook een panel van experts de scherpte, kleurweergave, contrast en vloeiendheid van het beeld aan de hand van vaste filmscenes. Die worden bekeken in zowel HD als in Ultra-HD (4K) en in Ultra-HD (4K) met HDR als de tv dat ondersteunt. Ook beoordelen we de beeldkwaliteit via de ingebouwde digitale tuners.

Daarbij gebruiken we niet alleen de standaard 'uit-de-doos' beeldinstellingen, maar passen we deze ook aan om een zo goed mogelijk plaatje uit elke tv te halen. Lees meer over optimale beeldinstellingen.

Geluidskwaliteit (25%)

Lang niet iedereen heeft een soundbar of ander geluidssysteem aan de tv gekoppeld. Daarom checken we ook hoe goed het geluid is van elke tv.

Daarvoor meten we de maximale geluidssterkte en voeren we een luistertest uit. Onze experts luisteren daarbij naar diverse vaste  geluidsfragmenten: klassieke muziek, popmuziek en een fragment uit een tv-serie.

Smart-tv (10%)

Als het een smart-tv is, kijken we hoe gemakkelijk en soepel het smart-tv-menu werkt. Ook checken we hoe snel het opstart, of je het menu kunt personaliseren en hoe makkelijk je de tv aan je thuisnetwerk kunt koppelen.

Daarnaast inventariseren we of een aantal populaire apps ook beschikbaar zijn. We kijken ook of de smart-tv ook spraakassistenten ondersteunt. En kijken we naar het gebruiksgemak van de bijbehorende appstore. Ook beoordelen we of je apps die de fabrikant geïnstalleerd heeft kunt verwijderen. 

Gebruiksgemak (10%)

Als eerste kijken we hoe makkelijk het is om de tv te installeren. Gaat dat vlot, kun je kabels makkelijk wegwerken en hoe makkelijk is het om instellingen aan te passen? 

Daarnaast zappen we flink wat zenders af om een goed beeld te krijgen van de tv bij dagelijks gebruik. Reageert de tv vlot op de afstandsbediening en hoe snel start de tv? Daarbij beoordelen we ook het gebruiksgemak van:

 • afstandsbediening
 • elektronische programmagids
 • menu
 • bediening via knoppen op de tv.

Met veel televisies kun je digitale televisie opnemen op een externe harde schijf wanneer je kijkt via de ingebouwde tuner. In dat geval kijken we ook hoe makkelijk het is om een programma op te nemen en of het mogelijk is om live televisie te pauzeren.

Aansluitingen en tuners (5%)

We inventariseren het aantal video- en audio-aansluitingen, het aantal usb-aansluitingen en welke digitale tuners er in de tv zitten. Ook checken we of de tv wifi heeft en of daarbij zowel 2,4 GHz als 5 GHz mogelijk is. En ondersteunt de tv bijvoorbeeld ook Google Cast en Airplay?

Energieverbruik (5%)

We meten van elke televisie het werkelijke energieverbruik in de aan-stand en in stand-by. Dat doen we zowel met de standaard ‘uit-de-doos’ beeldinstellingen als met de door ons aangepaste instellingen.

Op basis daarvan berekenen we het jaarlijks energiegebruik en de kosten daarvan. We gaan er daarbij vanuit dat een televisie gemiddeld 4 uur per dag aan staat en 20 uur in stand-by gedurende het jaar.

Testresultaten

Benieuwd naar de testresultaten van de televisietest? Vergelijk alle geteste televisies of bekijk direct wat de beste tv is.

Nieuwste artikelen

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes