icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij televisies testen

We testen doorlopend lcd-, led- en oled-tv’s: van mei tot en met december worden elke maand nieuwe testresultaten gepubliceerd op onze website. We testen – samen met zusterorganisaties uit heel Europa – tv’s van 32 inch (81 cm) tot 55 inch (140 cm).
Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica


Wat testen we?

Elk jaar komen er meer dan 1000 nieuwe tv’s op de markt. Veel fabrikanten wisselen elk jaar vrijwel hun hele assortiment. We selecteren de populairste beeldmaten, merken en specifieke modellen: in totaal ruim 150 televisies per jaar.

Welke soorten tv’s testen we?

We testen tv’s met een beelddiagonaal van 32 inch (81 cm) tot en met 55 inch (140 cm), dat zijn de meest verkochte maten. Voor het bepalen van Beste uit de Test en Beste Koop groeperen we beeldmaten in de categorieën 32-27 inch (81-94 cm), 39-43 inch (99-109 cm), 46-50 inch (116-127 cm) en 55 inch (140 cm) en groter. Niet elke fabrikant maakt namelijk tv’s in elke beeldmaat.

Lees meer over onze predicaten ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’.

Bekijk welke televisies als Beste uit de Test komen of vergelijk alle televisies.

Hoe testen we?

We onderzoeken televisies op meer dan 100 punten volgens een vast testprogramma. Elk testonderdeel weegt voor een bepaald percentage mee in het totale Testoordeel. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste testonderdelen.

Kijktest (32%)

Twee filmscènes worden door een panel van proefpersonen beoordeeld op scherpte, kleurweergave, contrast en storingen. De beeldkwaliteit wordt beoordeeld voor verschillende ingangen en beeldsignalen:

 • HD-televisie (1080i) via de HDMI-aansluiting;
 • Ingebouwde tuner voor digitale televisie via de ether (DVB-T);
 • Ingebouwde tuner voor digitale televisie via de kabel (DVB-C): SD- en HD-kwaliteit;
 • Ingebouwde tuner voor digitale televisie via de satelliet (DVB-S): SD- en HD-kwaliteit;
 • Ultra HD (4K)-beelden via de HDMI-aansluiting (alleen voor Ultra HD-tv's).

We beoordelen de beeldkwaliteit met de beste beeldinstellingen. Die worden eerst handmatig bij elke tv ingesteld. De kwaliteit van HD-televisie via de HDMI-aansluiting wordt ook beoordeeld met de standaard 'out of the box' instellingen.

Lees meer over optimale beeldinstellingen.

Technische metingen (8%)

Elke televisie ondergaat ook een aantal metingen: 

 • Contrastratio;
 • Kijkhoek (zie foto);
 • Zichtbaarheid bij invallend licht;
 • Gelijkmatige verdeling van de achtergrondverlichting (alleen bij lcd en lcd-led tv's);
 • Vloeiendheid van bewegingen in beeld.

Geluidskwaliteit (25%)

De geluidskwaliteit weegt behoorlijk zwaar mee. Hiervoor wordt de maximale geluidssterkte gemeten en wordt een luistertest uitgevoerd. Proefpersonen luisteren naar 3 verschillende fragmenten die zij moeten beoordelen. Ze luisteren naar klassieke muziek, popmuziek en een fragment uit een tv-serie.

Gebruiksgemak (10%)

Bij de tv-test beoordelen we kritisch of het aansluiten van een tv en het installeren van tv-zenders gemakkelijk gaat. Daarnaast zappen we flink wat zenders af om een goed beeld te krijgen van een tv tijdens het dagelijkse gebruik. Andere onderdelen uit de tv-test gebruiksgemak zijn:

 • Afstandsbediening;
 • Elektronische programmagids;
 • Teletekst;
 • Menu;
 • Bediening met de knoppen op de tv.

Smart TV (5%)

Hoe makkelijk en soepel werkt het Smart TV-menu, hoe snel start het op en is het te personaliseren? Ook kijken we naar het gebruiksgemak van de bijbehorende appstore en de webbrowser en of door de fabrikant geïnstalleerde apps te verwijderen zijn.

Multimediaspeler (5%)

Veel tv’s kunnen ook uw eigen foto’s, video’s en afspelen. Worden foto’s makkelijk en snel weergegeven op het scherm en hoe goed is de beeldkwaliteit? Kan de tv gangbare videoformaten aan (HD en UHD/4K) en is de tv makkelijk aan uw thuisnetwerk te koppelen?

Opnemen via tv (5%)

Met sommige televisies kun je digitale televisie die je kijkt via de ingebouwde tuner opnemen op een externe harde schijf. We beoordelen hoe gemakkelijk je een programma kunt opnemen en of het mogelijk is om live televisie te pauzeren.

Aansluitingen en tuners (5%)

We inventariseren het aantal video- en audio-aansluitingen en welke (digitale) tuners er in de tv zitten. Ook kijken we naar andere aansluitmogelijkheden zoals usb, wifi en NFC.

Energieverbruik (5%)

De tv-test geeft ook het energieverbruik op jaarbasis in de aan-stand, stand-by en de uit-stand (indien mogelijk). We gaan er daarbij van uit dat een televisie gemiddeld 4 uur per dag aan staat en 20 uur in stand-by.

Waarom zit mijn product niet in de test?

Als je als consument op zoek bent naar testinformatie, kan het vervelend zijn dat uitgerekend het product waarop jij je oog hebt laten vallen niet in onze test zit. Lees waarom we helaas niet alles kunnen testen wat verkrijgbaar is.

Testresultaten

Benieuwd naar de testresultaten van de televisietest? Vergelijk alle geteste televisies of bekijk direct wat de beste tv is.

Lees meer over onze predicaten ‘Beste koop’ en ‘Beste uit de test’.

Bekijk de beste televisie Vergelijk alle televisies

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg