icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beeldinstellingen tv

Uit de doos, stekker erin en direct genieten van je nieuwe tv. Het kan, maar dan is de beeldkwaliteit niet op zijn best. Het loont om de tijd te nemen voor betere instellingen. Volg ons stappenplan voor de beste beeldkwaliteit.
Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  8 februari 2018

Artikel_Beeldinstellingentv

Thuis of winkel

Elke televisie heeft op zijn minst 2 standaardinstellingen: "thuis" en "winkel". De winkelinstellingen zijn, zoals de naam al zegt, bedoeld voor de presentatie in de winkel. Thuis kies je natuurlijk de thuisinstellingen. Veel Philips-televisies en sommige LG-televisies leiden je na de keuze voor "thuis" door een speciale wizard om stapsgewijs het beeld in te stellen. Door steeds te kiezen tussen 2 afbeeldingen met andere instellingen stel je zo je voorkeuren in. Heeft je tv geen wizard? Gebruik dan ons stappenplan.

Beeld instellen: stap voor stap

  1. De beeldkwaliteit is met een stilstaand beeld beter te beoordelen. Zet daarom het beeld stil of toon een foto via usb. Kies een scène die je goed kent, met donkere en lichte delen.
  2. Doe de verlichting in de kamer zo aan zoals je het meestal aan hebt als je tv kijkt.
  3. Kies de beeldmodus die je het prettigst vindt. Bijvoorbeeld standaard, sport of film. Wij kiezen in onze televisietest de standaardmodus.
  4. Zet via het tv-menu het dynamisch contrast en de dynamische achtergrondverlichting uit.
  5. Stel het contrast zo in dat je nog details ziet in zowel de donkere als lichte delen van het beeld.
  6. Stel de helderheid in. Let op dat donkere delen niet te licht worden en lichte delen niet te fel.
  7. Stel de achtergrondverlichting in tot een comfortabel kijkniveau.
  8. Stel als laatste de kleuren in. Gebruik hiervoor een portretfoto of scène met mensen. Want huidtinten moeten er natuurlijk uitzien.
  9. Kom je er niet uit? Gebruik dan de instellingen die wij in de televisietest gebruiken als startpunt.

Betere beeldkwaliteit

Elke televisie stellen we voor de test zo goed mogelijk in. Met onze optimale beeldinstellingen is de beeldkwaliteit veel beter dan met de standaard instellingen zo uit de doos. Het verschil is het grootst bij tv’s van Philips en Samsung. Het aanpassen van de beeldinstellingen kan wel invloed hebben op het energiegebruik, meer hierover lees je in dit nieuwsbericht uit 2015.

Optimale instellingen uit onze test

In de specificaties van de geteste televisies vind je de instellingen voor de beeldkwaliteit, die door ons gebruikt worden om de beeldkwaliteit te beoordelen. Ze zijn door onze experts gekozen als de instellingen waarbij het beeld zo goed mogelijk staat afgesteld.

Het gaat daarbij om instellingen voor een beeldsignaal via de HDMI-ingang. Bijvoorbeeld als je tv-kijkt via een met HDMI aangesloten hd-decoder. Voor andere ingangen, zoals de ingebouwde digitale tuner, kunnen de optimale instellingen wat afwijken. Maar de hier gegeven instellingen bieden je wel een startpunt. Daarnaast speelt natuurlijk ook je persoonlijke smaak een rol.

In de beschrijving van de gebruikte instellingen worden de ingestelde waarden voor onder meer helderheid, contrast en kleur gegeven. Daarnaast worden de instellingen gegeven voor diverse beeldverbeteringsfuncties. Aangezien we televisies in internationaal verband testen, staan de Engelstalige namen vermeld.

Lees ook meer over: