icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beeldinstellingen tv

Uit de doos, stekker erin en direct genieten van je nieuwe tv. Het kan, maar dan is de beeldkwaliteit niet op zijn best. Het loont om de tijd te nemen voor betere instellingen. Volg ons stappenplan voor de beste beeldkwaliteit.

Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op:8 februari 2018

Artikel_Beeldinstellingentv

Thuis of winkel

Elke televisie heeft op zijn minst 2 standaardinstellingen: "thuis" en "winkel". De winkelinstellingen zijn, zoals de naam al zegt, bedoeld voor de presentatie in de winkel. Thuis kies je natuurlijk de thuisinstellingen. Sommige tv's leiden je daarna door een speciale 'wizard' om stapsgewijs het beeld in te stellen. Heeft je tv niet zo'n wizard? Gebruik dan ons stappenplan.

Beeld instellen: stap voor stap

  1. De beeldkwaliteit is met een stilstaand beeld beter te beoordelen. Zet daarom het beeld stil of toon een foto via usb. Kies een scène die je goed kent, met donkere en lichte delen.
  2. Doe de verlichting in de kamer zo aan zoals je het meestal aan hebt als je tv kijkt.
  3. Kies de beeldmodus die je het prettigst vindt. Bijvoorbeeld standaard, sport of film. Wij kiezen in onze televisietest de standaardmodus.
  4. Zet via het tv-menu het dynamisch contrast en de dynamische achtergrondverlichting uit.
  5. Stel het contrast zo in dat je nog details ziet in zowel de donkere als lichte delen van het beeld.
  6. Stel de helderheid in. Let op dat donkere delen niet te licht worden en lichte delen niet te fel.
  7. Stel de achtergrondverlichting in tot een comfortabel kijkniveau.
  8. Stel als laatste de kleuren in. Gebruik hiervoor een portretfoto of scène met mensen. Want huidtinten moeten er natuurlijk uitzien.
  9. Kom je er niet uit? Gebruik dan de instellingen die wij in de televisietest gebruiken als startpunt.

Betere beeldkwaliteit

Elke televisie stellen we voor de test zo goed mogelijk in. Met onze optimale beeldinstellingen is de beeldkwaliteit soms een stuk beter dan met de standaard instellingen 'uit-de-doos'. Het verschil is het grootst bij tv’s van Philips en Samsung. Let op: het aanpassen van de beeldinstellingen kan soms een negatief effect hebben op het energiegebruik.

Optimale instellingen uit onze test

In de specificaties van alle geteste televisies vind je de beeldinstellingen die door ons gebruikt zijn om de beeldkwaliteit te beoordelen. Daar staan de gebruikte waarden voor bijvoorbeeld de helderheid, contrast en kleur gegeven. Ook vind je daar  de instellingen voor diverse speciale beeldfuncties, zoals ruisonderdrukking of dynamisch contrast. Deze staan wel in het Engels vermeld, aangezien we televisies in internationaal verband testen met Europese zusterorganisaties.

De instellingen zijn door onze experts gekozen als degene waarbij het beeld zo goed mogelijk staat afgesteld. Dat wil niet zeggen dat je perse deze instellengen moet overnemen. Ze kunnen je wel een startpunt bieden om het beeld naar je eigen smaak af te stellen.