icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Streamen naar je tv

Je kunt op veel manieren je foto's, muziek en filmpjes van je laptop, tablet of smartphone streamen naar je tv. We geven een overzicht van de belangrijkste mediaspelers en technieken die je kunt gebruiken.
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert ElektronicaBijgewerkt op:19 april 2024

Streamen naar je tv 2024 1200x800

Streamen met smart tv

Heb je een smart tv? Daarmee kun je direct video's of muziek streamen via bepaalde apps op je tv. Je hebt alleen de afstandbediening van je tv nodig.

Je kunt alleen de apps gebruiken die de fabrikant op de tv heeft geïnstalleerd of aanbiedt via de tv-appstore. Lees meer over de apps op smart-tv's.

Apps op smart tv's verdwijnen

Helaas zijn op sommige televisies niet alle belangrijke Nederlandse apps beschikbaar. Ook kunnen apps van je smart-tv verdwijnen. Tv-fabrikanten geven geen enkele garantie dat de apps op een smart-tv ook blíjven werken.

Laat je bij de aankoop van een smart-tv daarom niet leiden door de apps. Heb je geen smart-tv of heeft je tv niet de apps die je wilt gebruiken? Dan zijn onderstaande opties goede alternatieven.

Streamen met Google Chromecastchromecast

Voor veel mensen zal de Google Chromecast goed werken. Hij is te koop vanaf zo'n €40. Dit kleine apparaatje sluit je aan op je tv via een hdmi-aansluiting. De Chromecast kun je met veel apps gebruiken hij is naar verhouding goedkoop. Het is alleen lastiger om lokaal opgeslagen media te streamen. Ook heb je een Google account nodig.

Hoe werkt een Chromecast?

Met een losse Google Chromecast mediaspeler kun je vanaf je smartphone of tablet video's en muziek streamen. Sommige tv's ondersteunen Google Cast. Dan zit de Chromecast ingebouwd en heb je geen losse Chromecast nodig. Streamen kan via alle apps die ondersteund worden. Dit zijn onder andere YouTube, Netflix en de app van de NPO.

Je opent de app op je smartphone of laptop en je geeft de opdracht om de video af te spelen op een tv. De Chromecast of Google Cast maakt direct verbinding met internet. Je gebruikt je smartphone of tablet dus alleen voor de bediening. Je kunt zowel Android- als Apple-apparaten gebruiken voor de bediening.

Screen mirroring

Een andere manier om te streamen is via screen mirroring. Daarbij kopieer je het scherm van je browser, smartphone of tablet op de tv, zodat je op beide apparaten hetzelfde beeld ziet.

Plex

Helaas kunnen video's en filmpjes die je lokaal hebt opgeslagen niet standaard worden afgespeeld. Zoals filmpjes op je pc of laptop. Maar met Plex is het wel mogelijk om eigen video's te streamen naar de Chromecast.

Voordelen Google Chromecast

 • Werkt makkelijk.
 • Met veel apparaten te gebruiken.
 • Veel apps worden ondersteund.

Nadelen Google Chromecast

 • Zonder Google Cast-apparaat zul je nog een aparte Google Chromecast moeten aanschaffen.
 • Lastiger om lokaal opgeslagen video's en muziek te streamen.

Streamen met Apple TVAirplay-logo

Met een Apple TV mediaspeler stream je gemakkelijk vanaf je iPhone of iPad naar je tv. Dat is handig als je al meerdere Apple-producten gebruikt. De Apple TV mediaspeler is wel wat duurder dan andere mediaspelers. Prijzen beginnen bij zo'n €120. Er zijn 2 varianten van deze mediaspeler in omloop. Met de Apple TV HD stream met je met een maximale resolutie van 1080p. Er is ook een variant die 4K beeld aankan. 

Hoe werkt Apple TV?

Je sluit de Apple TV via een hdmi-kabel aan op de tv. En via Airplay, een eigen techniek van Apple, stream je draadloos vanaf je iPhone of iPad naar de Apple TV. Die stuurt het naar de tv.

Er zijn ook tv's, wifi-speakers en soundbars die met Airplay overweg kunnen, zodat je makkelijk kunt streamen. Ook hier gebruik je je iPhone of iPad alleen voor de bediening van de video's of muziek. De tv of het audio-systeem met Airplay haalt de video of muziek zelf op van het internet. Veel apps op je telefoon ondersteunen Airplay, zoals bijvoorbeeld Youtube en Spotify.  

Daarnaast kun je met Airplay het scherm van je Mac, iPhone en iPad kopiëren naar je tv via de Apple TV of tv met Airplay. Dit heet screen mirroring. Je vindt de Airplay-knop op je iPhone of iPad door op het hoofdscherm vanuit de onderkant van het scherm omhoog te vegen.

Voordelen Apple TV

 • Werkt makkelijk.
 • Veel apps worden ondersteund.

Nadelen Apple TV

 • Voor het streamen van beeld moet je een Apple TV of tv met airplay hebben.
 • Besturen kan alleen vanaf Apple-apparaten.

Meer mediaspelers om mee te streamen

Naast de Google Chromecast en Apple TV zijn er nog vele andere mediaspelers op de markt. Bijvoorbeeld de Humax TV+ H3, Amazon Fire TV stick, of Nvidia Shield. 

DLNA: eigen bestanden streamen DLNA-logo

DLNA is een techniek om bestanden te delen, en wordt door veel televisies ondersteund. DLNA is alleen geschikt voor lokaal opgeslagen bestanden. Het opslagmedium moet aan staan tijdens het streamen. Verder kun je DLNA niet gebruiken met streamingdiensten zoals Netflix.

Hoe werkt DLNA?

Met DLNA deel je bestanden via je thuisnetwerk. Je speelt bijvoorbeeld een filmpje dat op je pc staat af op je tv. Om bestanden te delen moeten beide apparaten DLNA ondersteunen en zijn aangesloten op hetzelfde wifinetwerk. Veel tv's en laptops met Windows hebben DLNA ingebouwd.

Met de Windows Mediaspeler beheer je de bestanden die je wilt afspelen. Je kunt er ook voor kiezen om een ander programma te downloaden en te gebruiken als mediaserver, zoals Serviio, Twonky, Plex en TVersity.

Voordelen DLNA

 • Handig voor het streamen van bestanden van je computer of laptop.
 • Veel televisies ondersteunen DLNA. Daardoor hoef je vaak niets extra aan te schaffen.

Nadelen DLNA

 • Werkt alleen met lokaal opgeslagen bestanden, niet met apps zoals Netflix of Spotify.
 • Het apparaat waar de bestanden op staan moet altijd aan staan wanneer je aan het streamen bent.

Miracast: smartphonescherm op je tv

Miracast is een techniek die op veel televisies beschikbaar is. Het werkt gemakkelijk, maar is het minst geschikt als 'vaste' oplossing. Je smartphone of tablet moet aan blijven tijdens het streamen. Je kunt hem op dat moment dus niet voor iets anders gebruiken. Ook is de kwaliteit soms minder.

Hoe werkt Miracast?

Miracast wordt ook wel 'hdmi via wifi' genoemd. Het beeld van je smartphone of tablet wordt met Miracast gekopieerd op je tv via 'Wi-Fi-Direct'. Dat betekent dat je geen internet nodig hebt om beeld te streamen naar je tv, omdat een lokale verbinding wordt gelegd tussen de smartphone en de tv.

Zowel de televisie als de smartphone of tablet moeten Miracast ondersteunen. Al zien we dat veel nieuwe Android-apparaten deze techniek niet meer ondersteunen. Verder is het verwarrend dat elke tv-fabrikant zijn eigen variant op Miracast heeft en daar ook een eigen naam voor gebruikt.

Voordelen Miracast

 • Ondersteuning bij veel smartphones en tablets.
 • Direct te gebruiken, geen installatie nodig.
 • Omdat je het scherm spiegelt heb je geen ondersteuning van een bepaalde app nodig. Alles op het scherm wordt gekopieerd.

Nadelen Miracast

 • Kwaliteit is niet altijd goed (resolutie en aantal beelden per seconde) .
 • Het scherm van je smartphone of tablet moet aan blijven tijdens het streamen.
 • De batterij van je smartphone of tablet loopt snel leeg.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.