! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tv reparatie: wat moet je weten?

De tv blijft op zwart of laat maar een half beeld zien... Helaas is een tv zelden zelf te repareren en ben je aangewezen op een tv-reparateur. Wat moet je weten als je je kostbare en kwetsbare tv wilt laten repareren? 

Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op:11 april 2019

tv-stuk

Wat is er kapot?

Er kunnen veel dingen defect raken aan een tv, maar sommige problemen komen (veel) vaker voor dan andere:

 • Gaat je tv ineens op zwart? Dan is er vaak nog wel wat te redden.
 • Zit er een streep in het beeld of een ster in het scherm? Dat is veel vervelender. Het scherm is het duurste onderdeel van de televisie en kost soms tot 75% van de nieuwprijs.
 • Is het beeld of geluid vertraagd? Deze en andere problemen zijn soms te verhelpen door middel van een software-update. Software-updates download je van de site van de fabrikant. Met een usb-stick installeer je ze op de tv. Tv's die zijn aangesloten op internet kunnen automatisch updates ontvangen.

Staat jouw probleem er niet bij? Zoek dan online naar meer specifieke informatie over het defect van jouw tv.

Zoek bijvoorbeeld op het forum van reparatiewebsite iFixit naar reacties op vergelijkbare tv-problemen of plaats een bericht met jouw probleem. Let op: de voertaal is meestal Engels. Door het typenummer en het probleem met steekwoorden te omschrijven zie je soms dat gebruikers het zelf hebben kunnen oplossen.

Heb ik nog garantie?

Veel tv-fabrikanten geven standaard 2 jaar garantie op hun tv's. Maar ook na 2 jaar heb je bij een spontaan defect misschien recht op gratis reparatie of vervanging. Hiervoor moet je je wel altijd tot de verkopende partij wenden, omdat u daarmee de koopovereenkomst hebt gesloten. De verkoper is wettelijk verplicht je een deugdelijk product te leveren. Lees meer over garantie en reparatie.

Check je recht op garantie!

Is jouw aankoop onlangs stuk gegaan en ben je benieuwd of je nog recht hebt op garantie? In een paar eenvoudige stappen weet je snel wat je garantierecht is én hoe je dat kunt halen! 

Naar de Garantiechecker

Kenjerechten-3

Tv-reparatie na garantieperiode

Ook als je tv kapot gaat ná de garantieperiode, kun je recht hebben op kosteloze reparatie of vervanging. 

De verkoper zal je wel vaak vragen hoe oud je tv is en voor welk bedrag je hem gekocht hebt. Vaak bepalen ze op basis van de ‘Uneto-VNI gebruiksduurlijst’ of ze jou nog iets verplicht zijn.

We zijn het niet helemaal eens met deze werkwijze. Deze lijst is discutabel. De gemiddelde gebruiksduurverwachting in de lijst Uneto-VNI is wat ons betreft vooral voor goedkopere televisies kort ingeschat. Ook zetten we vraagtekens bij het hanteren van een ‘gemiddelde gebruiksduur’. Een platte tv wordt vaak na een jaar of 6 vervangen, omdat er behoefte is aan een grotere, modernere tv, niet omdat de oude kapot is.

Gebruiksduur is bij tv’s dus iets anders dan levensduur. Je mag daarom best verwachten dat een tv een langere levensduur heeft dan de gebruiksduur die Uneto vermeldt. Op de website van Uneto-VNI vind je informatie over de Uneto-VNI gebruiksduurverwachting.

Wat is de Uneto-VNI gebruiksduurlijst?

In de Uneto-VNI gebruiksduurlijst staat een verwachting van het aantal jaren dat televisie en andere elektronische producten gemiddeld gebruikt worden. 

 • 3 jaar voor tv’s tot €300
 • 4 jaar voor tv’s van €300 tot €500
 • 5 jaar voor tv’s van €500 tot €1000
 • 6 jaar voor tv’s van meer dan €1000

In de praktijk komt het erop neer dat winkeliers op basis van de leeftijd en aanschafprijs van je tv bepalen of ze tot iets verplicht zijn en hoeveel de tv nog waard is. Is je tv ouder dan in de lijst? Dan moet je mogelijk erg je best doen om ‘m gerepareerd te krijgen.

Hoe worden reparatiekosten verdeeld?

Winkeliers gebruiken de Uneto-VNI gebruiksduurlijst ook om te bepalen hoe de reparatiekosten verdeeld moeten worden.

Wanneer een reparatie van een oude tv ‘levensverlengend’ is, is het volgens de wet redelijk dat de consument eraan meebetaalt.

Een praktijkvoorbeeld: een tv van €850 is na 3 jaar defect. De reparatie kost €300 en is levensverlengend. Omdat er 3 van de verwachte 5 jaar verstreken zijn, rekent de winkelier als consumentenbijdrage aan de reparatie: 3/5 van €300 = €180. De resterende €120 neemt de winkelier voor zijn rekening.

Let op! Als het product ondeugdelijk is, is een reparatie of vervanging kosteloos, ook al wordt daarmee de levensduur verlengd.

Waar kan ik de tv laten repareren?

Als je nog garantie/recht op een deugdelijk product hebt, is de verkoper je eerste aanspreekpunt om een reparatie te regelen. Als dat niet goed lukt en je hebt nog fabrieksgarantie, neem je contact op met de fabrikant.

Heb je geen rechten meer? Dan kun je voor een offerte voor een reparatie terecht bij:

 • De verkoper
 • De fabrikant/importeur
 • Een onafhankelijke reparateur (zoek hier een onafhankelijke reparateur in de buurt).

Of je nou de winkelier of de fabrikant benadert: de uiteindelijke reparatie wordt uitgevoerd door een zogenoemde servicepartner van de tv-fabrikant. Dat is een reparatiebedrijf dat door de fabrikant geautoriseerd is om zijn producten te repareren. De fabrikant voorziet de servicepartners van onderdelen en reparatierichtlijnen.

Onafhankelijke reparateur

Kom je er met de verkoper of de fabrikant niet goed uit? Neem dan eens contact op met een onafhankelijke reparateur. Voor een second opinion, of een reparatie aan huis.

Onafhankelijke reparateurs zijn er steeds minder: de investeringen in tijd en geld zijn te groot, het is moeilijker om aan onderdelen te komen en de benodigde technische informatie wordt afgeschermd door de fabrikanten.

Tv reparatie aan huis?

Je kunt een grote, dunne tv beter niet zomaar vervoeren! Als je hard in het scherm knijpt, kan het al kapot gaan. Reparatie aan huis is dan beter. Bovendien kan de thuissituatie van een tv belangrijk zijn bij het vaststellen van het probleem.

Het verschilt per merk vanaf welke maat ‘homeservice’ geldt. Bij het ene merk is dat vanaf 37 inch en bij het andere pas vanaf 46 inch!

Bij kleinere tv’s kun je een huisbezoek van een geautoriseerde reparateur wel vergeten. Je zult je 32 inch-tv naar de winkel moeten brengen of heel goed verpakt op moeten sturen.

Dat laatste kan – als het goed is – kosteloos, zoals bij Bol.com. Een keten als MediaMarkt vraagt of de klant met het defecte apparaat naar de winkel komt en geeft dan een kopie van de reparatiemelding inclusief foto’s mee.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke tv's goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste televisie

Beste-TV-General

Wat kost een tv reparatie?

Als je recht hebt op garantie (of een beroep kunt doen op jouw recht op een deugdelijk product), dan moet de reparatie of vervanging kosteloos zijn. De verkoper betaalt dan de reparatie en declareert de kosten waarschijnlijk bij de fabrikant. Voor het geval je het zelf moet betalen, geven we in de afbeelding een overzichtje van de vervangingskosten van de belangrijkste onderdelen van een lcd-tv.  

vervangingskosten-onderdelen-lcd-tv

We hebben geen onderzoek gedaan naar andere kosten die bij een tv-reparatie horen, zoals manuren en eventueel voorrijkosten. 

Heb jij gegevens over tv-reparatiekosten? Deel ze met ons en anderen via onze community: 'Kapotte tv - Wat kostte jouw reparatie?'

Hoe lang duurt een tv reparatie?

Duurt een reparatie langer dan 3 weken? Dan is er iets mis. Er moet bijvoorbeeld een onderdeel van ver komen. Vaak zoekt de winkelier dan een andere manier om je tevreden te stellen, bijvoorbeeld een aanbod voor een nieuwe tv.

Geen onderdelen meer?

Fabrikanten hebben onderdelen maar een beperkte tijd op voorraad. Zo meldt bijvoorbeeld Panasonic een maximum van 7 jaar en houden Samsung en LG het op minimaal 5 jaar. In praktijk is dat veel korter, vooral bij goedkopere tv’s en tv’s van kleinere merken.

In praktijk worden bij lcd-tv’s meestal alleen nog complete modules vervangen. Vroeger bestond een tv uit meer losse onderdelen die je makkelijk kon vervangen. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar modules waarvan de componenten niet of nauwelijks repareer- of vervangbaar zijn.

Toch te repareren

Soms blijkt een ‘niet-repareerbare’ tv bij een onafhankelijke reparateur toch repareerbaar. Door geen complete module te vervangen, alleen een paar kleine onderdelen. Een voedingsmodule is meestal met zo’n onderdeel te repareren. Bij de beeldmodule en ledverlichting van het scherm lukt dit soms, maar bij het moederbord helaas zelden.

Tips

 • Zorg dat je goed voorbereid bent. Van welk jaar is de tv en is er online relevante informatie te vinden over defecten bij dit model?
 • Maak indien mogelijk thuis alvast foto’s waarop je het probleem duidelijk kunt zien.
 • Laat het weten en vastleggen als je denkt recht te hebben op kosteloze reparatie.
 • Vraag of de tv thuis bekeken en eventueel gerepareerd kan worden. Wanneer dat niet mogelijk is, pak de tv dan voorzichtig en goed in voordat je hem vervoert.
 • Vraag de winkelier om een innamebevestiging waarin de staat van de tv wordt beschreven.
 • Mocht hij gerepareerd kunnen worden, vraag dan een gespecificeerde prijsopgave van de reparatie.

Lees meer