icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

TV kijken met een CI+ module

Met een CI+-module kun je televisie kijken via de ingebouwde digitale tuner van je tv. Je hebt dan geen losse tv-ontvanger meer nodig. Maar hoe werkt het en welke providers bieden de modules aan?
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert televisiesBijgewerkt op:26 juni 2024

Artikel_tvprogrammaopnemen

Waarom zou je dit willen?

Bij een ingebouwde digitale tuner heb je alleen nog maar de afstandsbediening van je tv nodig. Een losse tv-ontvanger (decoder) is dan niet meer nodig. Je zit dus niet te hannesen met 2 of meer afstandsbedieningen. Daarnaast heb je een apparaat minder. Dat scheelt weer in de snoerenbrij achter je tv en in het energiegebruik. Goed voor je portemonnee en het milieu.

Welke providers bieden een CI+ module aan?

TV kijken CIEen ingebouwde tuner kun je alleen gebruiken bij aanbieders van kabeltelevisie, zoals bij Ziggo of Caiway en bij satelliettelevisie van CanalDigitaal. Het kan ook met Digitenne van KPN. 

Kijk je digitale tv via een provider die het tv-signaal verstuurt via internet, zoals KPN of Odido? Dan kun de ingebouwde digitale tuners van je tv niet gebruiken. Je bent dan altijd aangewezen op de meegeleverde tv-ontvanger van de provider. Bij deze providers moet je een tv-abonnement altijd combineren met een internet-abonnement.

Hoe werkt een CI+ module?

Om de CI+ module te gebruiken moet je tv de juiste digitale tuner hebben. Vrijwel alle recente platte tv’s hebben een tuner die geschikt is voor kabeltelevisie (DVB-C) en Digitenne (DVB-T2). Voor satelliettelevisie (DVB-S2) is dit minder vanzelfsprekend. Kijk goed naar de specificaties en check of er zo'n DVB-S2 tuner in zit wanneer je satelliettelevisie gebruikt.

TV ingebouwde tunerSluit de kabel met het tv-signaal rechtstreeks aan op de tv. Bekijk de uitleg over aansluitingen op je tv als je wilt weten waar je de kabel kunt aansluiten. Laat daarna de tv naar digitale zenders zoeken. Je kunt dan zonder CI+ module alle ongecodeerde digitale zenders bekijken die je provider aanbiedt. Soms gaat dat om tientallen zenders, zoals de zenders in het Kabel TV pakket van Ziggo en bij de satellietproviders. Voor de gecodeerde zenders heb je de CI+ module met smartcard nodig.

CI+ module nodig

Providers verzenden de zenders in extra pakketten (zoals ESPN) vaak versleuteld. Om deze zenders te ontsleutelen heb je een zogenaamde CI+ module met smartcard nodig. De smartcard bevat informatie over je abonnement. Hij ontsleutelt alleen de zenders die bij jouw (extra) pakketten horen.

De smartcard steek je in de CI+ module. Daarna steek je het geheel in de Common Interface (CI) ingang aan de achterzijde van de tv.

Gecertificeerde tv

Bij sommige providers moet de tv geschikt zijn voor een CI+ module. Check dat vooraf bij je provider. Bijvoorbeeld op de webpagina voor Ziggo (scroll iets naar beneden en klik op het tabblad 'Test je tv'). Of op de webpagina KPN Digitenne. Een CI+ module kan overigens wel werken in een niet-gecertificeerde tv. Het is meer dat de provider je helpt bij problemen als de tv gecertificeerd is.

Bij Ziggo zie je ook meteen of je Interactieve TV via de CI+ module kunt gebruiken. Daarmee kun je ook programma’s terugkijken en films en series ‘on demand’ kijken via de CI+ module.

Hoe kom je aan een CI+ module?

CIDe CI+ module en smartcard krijg je in bruikleen van je provider. Daarbij is de eerste CI+ module meestal gratis. Maar voor extra modules moet je vaak betalen. Zo kost een extra CI+ module bij Ziggo €2 per maand per tv. Hetzelfde geldt voor Digitenne van KPN. Al kost een extra CI+ module (door KPN Digitenne ook wel insteekkaart genoemd) bij deze provider €5 per maand per tv. 

Je kunt ook zelf een CI+ module kopen. Maar dit heeft alleen maar zin als je al een extra geregistreerde smartcard van je provider hebt. Heb je dat niet? Dan heeft het geen zin om zelf een losse CI+ module te kopen. Je bent dan aangewezen op je provider om een CI+ module inclusief smartcard te leveren.

Dat laatste kan bijvoorbeeld bij CanalDigitaal waar een CI+ module inclusief smartcard €99 kost.

Maakt het uit voor de beeldkwaliteit?

In onze tv-test beoordelen we de beeldkwaliteit wanneer er via een ingebouwde digitale tuner wordt gekeken. Daarnaast kijken we naar de beeldkwaliteit via HDMI. Dit laatste komt overeen met de situatie wanneer je kijkt via een losse tv-ontvanger die je aansluit met een HDMI-kabel.

Vaak zien we een verschil tussen deze 2 manieren van tv kijken. Al hangt dat erg van de tv zelf af. Soms is het verschil erg klein of helemaal niet aanwezig. Maar er zijn tv's waarbij het wel uitmaakt. Hierbij presteert de tuner soms beter en soms is de kwaliteit via de HDMI-ingang hoger.

In ons overzicht van geteste tv's vind je per televisie de testscores voor de beeldkwaliteit via de ingebouwde tuners (alleen voor leden). Ze staan onder het kopje ‘Beeldkwaliteit’. Gebruik je een tv-ontvanger van je provider om digitale tv te kijken? Let dan op het oordeel voor de beeldkwaliteit via HDMI.

Opnemen met een CI+ module

Je kunt programma's opnemen als je tv geschikt is om het signaal van de ingebouwde digitale tuner op te nemen. Check de handleiding van je tv of dit mogelijk is. Je sluit dan een usb-stick of een losse harde schijf aan op een usb-poort van de tv. Via de CI+ module kun je ook zenders opnemen waarvan het signaal versleuteld is.

Een nadeel van opnemen via je tv is dat je maar 1 zender tegelijk kunt opnemen. Ook kun je tijdens het opnemen niet naar andere zenders kijken.

Lees meer over:
Digitale televisie opnemen

Twee programma's tegelijk opnemen

Sommige tv's hebben een dubbele tuner, bijvoorbeeld 2 DVB-C tuners voor digitale kabeltelevisie. Daarmee kun je wel een andere zender opnemen dan waar je naar kijkt. En als de tv in standby staat, kun je 2 zenders tegelijk opnemen.

Dit werkt prima voor niet-versleutelde of ongecodeerde zenders. Maar voor gecodeerde zenders heb je dan 2 CI+ modules met smartcard nodig om 2 gecodeerde zenders tegelijk te bekijken en/of op te nemen. Je tv heeft dan ook 2 aparte CI-ingangen nodig, maar daar zijn er maar erg weinig van. 

Controleer of je tv-provider dit ondersteunt en hoeveel CI+ modules en smartcards je bij een abonnement kunt krijgen.