! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Smartwatches

Laatste update van de test: 28 december 2020

Wij testen smartwatches van de meeste merken, waaronder Samsung, Apple, Garmin, Fitbit en HUAWEI. Bekijk onze testresultaten. 

Website van het jaar in categorie Vergelijking
Website van het jaar in categorie Vergelijking

Smartwatch kopen: waar let je op?

Met een smartwatch kun je veel meer dan met een normaal horloge. Denk aan Whatsappjes bekijken, sportprestaties bijhouden en betalen bij een pinautomaat. 

Stefan Vrijdag Expert Elektronica
 1. 1

  Smartwatch of activity tracker?

  Smartwatch-illustratie-1200x550

  Smartwatch

  Een smartwatch is de meest uitgebreide wearable. Hij kan meer dan een activity tracker en heeft uitgebreidere functies. Daarbij heeft hij meestal een groter scherm waarmee je tijdens het sporten je prestaties kunt aflezen. 

  Vergelijk smartwatches

  Activity-trackers-illustratie-1200x550

  Activity tracker

  Een activity tracker meet de hele dag en nacht je verbruikte calorieën, hartslag, slaapgedrag en stappen. Hij lijkt op een armband en heeft niet altijd een scherm.

  Vergelijk activity trackers

   

  Inklappen
 2. 2

  Wat is een smartwatch?

  Een smartwatch is een horloge dat in verbinding staat met je smartphone. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige hebben een sportief uiterlijk of zien er uit als een klassiek klokje. Weer andere lijken op een kleine smartphone. Smartwatches worden soms wearables genoemd.

  Basisfuncties

  Grofweg kunnen smartwatches, behalve de tijd aanduiden, 2 dingen:

  • Informatie ontvangen van en/of versturen naar een smartphone, bijvoorbeeld notificaties van sms-berichten, telefoontjes en/of apps zoals Twitter.
  • Sport- en fitnessprestaties meten, bijvoorbeeld met een stappenteller of een hartslagmeter.

  Informatie tonen

  De manier waarop smartwatches met informatie omgaan kan verschillen. De ene smartwatch toont de tekst, of een gedeelte daarvan. De andere smartwatch toont alleen een notificatie.

  Bekijk hier welke smartwatches we getest hebben.

  Video thumbnail Kooptips smartwatches
  Inklappen
 3. 3

  Waarom een smartwatch?

  Hoewel fabrikanten met nieuwe modellen blijven komen, is er nog geen ‘briljante’ toepassing of app gevonden waarmee de smartwatch onmisbaar wordt. Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet:

  Voordelen

  • Je hoeft je smartphone niet uit je tas of zak te pakken om te kijken wie er belt of een berichtje stuurt. Vaak heb je wel je telefoon nodig om te kunnen beantwoorden.
  • Dankzij sensoren op de huid kan je allerlei gezondheidswaarden meten, bijvoorbeeld je beweging en je hartslag.
  • Je hebt veel praktische mogelijkheden zoals betalen door je horloge tegen het pinapparaat aan te houden, lichten thuis aandoen via je horloge en je auto starten.

  Nadelen

  • Een smartwatch moet je vaker opladen dan een activity tracker, meestal een paar keer per week. Onhandig als je bijvoorbeeld je slaap wilt meten.
  • Het is duur. Een nieuwe smartwatch kost al gauw €200. Een activity tracker of simpele stappenteller kan een goedkoper alternatief zijn.
  smartwatch-contactloos-betalen
  Inklappen
 4. 4

  Hoe werkt een smartwatch?

  Een smartwatch heeft een smartphone nodig. De eerste keer verbind je je smartphone en smartwatch met elkaar via bluetooth of NFC. Op je smartphone installeer je de bijbehorende smartwatch-app, bijvoorbeeld Android Wear of Watch OS (van Apple). Hierna synchroniseren telefoon en horloge met elkaar.

  Apps

  Vaak vind je vanuit de smartwatch-app op je telefoon ook de apps die je op je smartwatch kunt zetten. Denk aan spelletjes of sport-apps. Het aantal relevante apps, zoals Spotify, verschilt per besturingssysteem.

  Verbinden

  Voor veel toepassingen moeten de smartwatch en smartphone bij elkaar in de buurt zijn. Ze moeten immers via bluetooth in verbinding staan met elkaar. Ben je te ver weg van je telefoon, dan krijg je gemiste oproepjes niet op je smartwatch binnen. Behalve als deze ook via wifi met elkaar kunnen verbinden.

  Vergelijk smartwatches en bekijk wat een smartwatch wel en niet kan.

  Inklappen
 5. 5

  Veelgebruikte functies van een smartwatch

  Koopadvies_channel3_GPSrennen

  GPS

  Een smartwatch met gps is erg handig als je hardloopt. Hiermee kun je tempo en afgelegde afstand bijhouden. Achteraf zie je welke route je hebt afgelegd op een kaart. Gps maakt het ook mogelijk om te navigeren met bijvoorbeeld Google Maps of het weer op jouw locatie te zien. De nauwkeurigheid van gps testen we door de metingen op een vast parcours te vergelijken.

  Koopadvies_channel3_Muziekluisteren

  Muziek luisteren

  Als je muziek wilt luisteren vanaf je smartwatch, heb je genoeg intern geheugen nodig om de muziek op te slaan: van 1 tot 16 GB.

  Muziek zet je over van je smartphone naar je smartwatch en luister je via een bluetooth-headset. Soms is er
  ondersteuning voor afspeellijsten van Spotify. Met de meeste smartwatches uit de test kun je de muziek op je smartphone bedienen.

  Koopadvies_channel3_Hartslagmeten

  Je hartslag meten

  Een smartwatch met een hartslagmeter laat je hartslag zien. In rust geeft dat een een beeld van je algehele conditie. Bij het sporten kun je instellen wat de boven- en ondergrens van je hartslag mag zijn, handig als je binnen een bepaalde hartslagzone wilt trainen. 

   

  Inklappen
 6. 6

  Welke smartwatch gebruik je bij welke smartphone?

  Smartwatches werken niet met alle smartphones. Zo zijn er smartwatches die met Androidtoestellen samenwerken, maar niet met alle versies. De Apple Watch werkt alleen met de iPhone.

  Gebruik met een iPhone

  De bekendste smartwatch die met iOS werkt is natuurlijk de Apple Watch van Apple zelf. Laat smartwatches met het besturingssysteem Android Wear vooralsnog links liggen als je een iPhone hebt.

  Let ook op welke iPhone en welke versie van iOS je hebt. Niet alle iPhones zijn geschikt om met smartwatches samen te werken. De laatste modellen zijn vaak wel geschikt.

  Gebruik met een Androidtoestel

  De meeste smartwatches die nu op de markt zijn, werken samen met een Androidtelefoon. Smartwatches met besturingssysteem Android Wear werken in ieder geval met Android. Vaak heeft je mobiel wel Android versie 4.3 of hoger nodig. Kijk daarom of je smartphone een update nodig heeft. Niet elke telefoon krijgt een update van de nieuwste versie.

  Koopadvies_channel5_video

  Video: 5 vragen over Apple Watch

  Inklappen

Nieuw & interessant

 • Apple watch serie 6
  Eerste indruk | 28 sep.

  Apple Watch Series 6

  De Apple Watch Series 6 is een mooie opvolger van eerdere Apple Watch-modellen. Met als belangrijkste toevoeging een zuurstofsaturatiesensor. Wat is er nog meer nieuw?
 • Kind GPS horloge buiten
  23 mrt.

  4 Kids gps-horloges gehackt

  We lieten 4 gps-horloges voor kinderen professioneel hacken. In 2 van de 4 onderzochte gps-horloges vonden we ernstige gebreken.
 • telefoon-schade-inboedel-opstal
  Nieuws | 26 feb.

  Grote verschillen bij dekking elektronica schade

  Veel inboedelverzekeraars hebben de schade dekking van mobiele apparatuur als telefoons, tablets en smartwatches flink beperkt.
 • Smartwatch gebruik
  14 feb.

  Wearables: goede merken

  Zo’n 2300 consumenten deden mee ons aan panelonderzoek over wearables, de verzamelnaam voor activity trackers en smartwatches.
 • Apple Pay via horloge v2
  Nieuws | 3 dec.

  Risico’s bij gebruik Apple Pay via horloge

  Gebruikers van Apple Pay op hun Apple Watch lopen het risico om veel geld kwijt te raken als een behendige dief de smartwatch te pakken krijgt. Hiervoor waarschuwt de Consumentenbond, die adviseert om de standaardinstelling ‘ontgrendel via iPhone’ uit te zetten.
 • Hoe wij testen
  21 dec.

  Hoe wij smartwatches testen

  Lees hoe wij de verschillende smartwatches vergelijken en tot onze testresultaten komen.

Hulp nodig of vragen?

Heb je vragen over je smartwatch? Of wil je iets weten over een specifiek type smartwatch? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum