icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hartslag meten: hoe doe je dat?

Sporters meten vaak hun hartslag met een hartslagmeter voor het verbeteren van hun prestaties. Je hartslag vertelt namelijk de hele dag en nacht iets over je gezondheid. Hoe kun je dit meten en met welke apparaten? En wat zeggen onze testresultaten over hoe precies die metingen zijn?
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert ElektronicaBijgewerkt op:28 november 2022

hartslag meten smartwatch

Hartslagmeter zonder borstband

hartslag sensorEen heleboel wearables hebben een ingebouwde hartslagmeter. Daarmee wordt de polsslag gemeten, en dus je hartslag, via een sensor. 

De lichtjes die door je huid schijnen, meten de reflectie of spiegeling van de hoeveelheid bloed die bij elke hartslag rondgepompt wordt. 

Hartritmestoornis ontdekken

Een slim horloge kan ook hartritmestoornissen opmerken. Het gaat dan meestal om een lage of hoge hartslag terwijl je niet beweegt. De Apple Watch SE en Apple Watch Series 6 signaleren ook een onregelmatige hartslag die wijst op boezemfibrilleren (AFib). Het is verder mogelijk om te controleren op AFib met een elektrocardiogram (ECG). Als er reden tot zorg is, kan een arts een uitgebreide ECG uitvoeren en je verder behandelen.

Smartwatch of activity tracker met borstband

Sommige activity trackers en smartwatches kun je koppelen aan een losse hartslagband. Deze band plaats je rond je borst. Maak voor het gebruik de borstband vochtig zodat de hartslag beter wordt gevonden. Heb je snel last van een geïrriteerde huid, dan is een borstband minder geschikt. 

Op je smartwatch of activity tracker kun je de gegevens over je hartslag aflezen. En meestal kun je dit ook in de app die erbij hoort.

Een smartwatch of activity tracker met (externe) hartslagmeter hoeft niet duur te zijn. Verschillende goedkope stappentellers hebben deze functie ook. 

Is een hartslagmeter op een horloge betrouwbaar?

  • De meeste smartwatches zijn heel geschikt om je hartslag precies bij te houden. Bekijk de beste smartwatch in onze vergelijker.
  • De door ons geteste smartwatches met hartslagmeter laten verschillende uitkomsten zien. Ontdek wat voor jou de beste smartwatch is.
  • Bij activity trackers zijn er veel verschillen in prestaties van hartslagmetingen. Vergelijk de beste activity trackers en filter in onze vergelijker de testresultaten op 'hartslagmeter'. 
  • Smartwatches met een optische hartslagsensor werken niet altijd goed op een getatoeëerde huid. De inkt van de tatoeage kan het licht van de sensor blokkeren. Hierdoor kan de meting minder nauwkeurig zijn. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.