! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hartslag meten: hoe doe je dat?

Sporters meten vaak hun hartslag met een hartslagmeter om zo hun prestaties te kunnen verbeteren. Maar je hartslag vertelt de hele dag en nacht iets over je gezondheid. Hoe kun je dit meten en met welke apparaten? En wat zeggen onze testresultaten over de nauwkeurigheid van deze metingen?

Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op:21 december 2020

hartslag meten smartwatch

Hartslagmeter zonder borstband

hartslag sensorEen heleboel wearables hebben een ingebouwde hartslagmeter. Deze meet via een sensor de hartslag in de pols. 

De lichtjes die door je huid schijnen, meten de reflectie van de hoeveelheid bloed die bij elke hartslag rondgepompt wordt. 

Smartwatch of activity tracker met borstband

Sommige activity trackers en smartwatches zijn te koppelen aan een losse hartslagband. Zoals de naam al aangeeft, plaats je de borstband rond de borst. Maak voor gebruik de borstband vochtig zodat de hartslag beter wordt gedetecteerd. Heb je snel last van een geïrriteerde huid, dan is een borstband minder geschikt. Op je smartwatch of activity tracker kun je de gegevens over je hartslag aflezen. En meestal ook in de bijbehorende app.

Een smartwatch of activity tracker met (externe) hartslagmeter hoeft niet duur te zijn. Zo hebben verschillende goedkope stappentellers deze functie ook. 

Hoe nauwkeurig zijn de metingen?

  • De meeste smartwatches zijn zeer geschikt om je hartslag nauwkeurig bij te houden. Bekijk wat de beste smartwatch is in onze vergelijker.
  • De door ons geteste smartwatches met hartslagmeter laten uiteenlopende scores zien. Ontdek wat voor jou de beste smartwatch is.
  • Bij activity trackers zijn er veel verschillen in prestaties van hartslagmetingen. Vergelijk de beste activity trackers en filter de testresultaten op hartslagmeter in onze vergelijker. 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke sporthorloges goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste smartwatches

Lees ook: