icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
gebruikstips

Gebruikstips voor je smartwatch

Je smartwatch wil je zonder problemen kunnen gebruiken. Installeer daarom de laatste updates. Lees ook wat moet je doen als je smartwatch stuk gaat.

1

Smartwatch koppelen aan een losse hartslagmeter

De meeste smartwatches hebben een ingebouwde hartslagmeter. Misschien kun je jouw eigen hartslagmeter koppelen aan je smartwatch. Zo kun je besparen op de batterij van de smartwatch. 

Vergelijk smartwatches in onze vergelijker. Bij de specificaties van iedere smartwatch staat of je deze kunt koppelen aan een losse hartslagmeter.

hartslag meten smartwatch

2

Voer de juiste gegevens in

Zorg dat de smartwatch de informatie krijgt die hij nodig heeft. Vul je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht juist in. Werk je gegevens bij zodra er iets verandert. Bijvoorbeeld je gewicht. Zo krijg je de juiste informatie over bijvoorbeeld je conditie en je energieverbruik.

3

Maak het bandje regelmatig schoon

Het is belangrijk om het bandje van je smartwatch schoon te houden. Vooral als je regelmatig intensief sport en de smartwatch altijd om je pols zit, kan het bandje een nare geur krijgen. Je kunt er ook uitslag van krijgen.

Veel smartwatches hebben een bandje van rubber of plastic. Om het vuil te verwijderen kun je een warme doek en wat zeep gebruiken. Droog de band en je huid goed na het sporten, douchen of zwemmen.

smartwatch-update

4

Muziek streamen

Wil je muziek streamen via je smartwatch? Kijk dan in de App Store of Google Play of er een app is, als die nog niet op je smartwatch staat. Als de app niet fijn werkt of niet beschikbaar is, probeer dan andere aanbieder. Bijvoorbeeld Spotify, Deezer, Apple of YouTube.

Wil je naar muziek luisteren tijdens het hardlopen, check dan of je afspeellijsten kunt opslaan op de smartwatch. Zo kun je ook offline naar muziek luisteren. Voor het luisten naar muziek via de smartwatch heb je wel draadloze oortjes nodig.

In de testresultaten geven we een oordeel over de muziekstreamingdiensten.

 

Muziek - Default

5

Smartwatch kapot?

Als je smartwatch niet (goed) meer werkt, update dan eerst de software. Dat kan problemen oplossen. Updaten is ook belangrijk voor mogelijke veiligheidsproblemen. 

Check of je nog garantie hebt. Ook buiten de fabrieksgarantie om kun je recht hebben op (gratis) reparatie of vervanging.

Let op: vochtschade valt vaak buiten de garantie. Check daarom altijd of je smartwatch waterdicht is.

smartwarch-kapot

6

Gooi je (oude) smartwatch niet weg

Smartwatch werkt nog

Geef de Smartwatch een tweede leven en maak er iemand anders blij mee: verkoop of geef hem weg. Wis altijd je persoonlijke data van het apparaat voor je hem wegdoet en zet je Smartwatch terug naar de fabrieksinstellingen.

Smartwatch is kapot

Als je Smartwatch niet meer te repareren is, kun je hem recyclen. Door de accu en gebruikte metalen in de printplaat, bevat een Smartwatch schadelijke stoffen voor het milieu. Je mag hem daarom niet als restafval met je andere afval weg doen.

Breng hem naar de milieustraat of naar een Wecycle-inleverpunt. Ook kun je hem inleveren bij de winkel waar je een nieuwe koopt.

update-je-smartwatch

7

Let op je privacy

Beveilig je smartwatch en zet er een code op, net als op je smartphone. Zo kunnen anderen niet je privéberichten lezen als je je smartwatch even afdoet. 

Onduidelijke voorwaarden

Smartwatches verzamelen een hoop gegevens. Fabrikanten moeten duidelijk aangeven met welk doel die gegevens verzameld worden en met wie ze worden gedeeld. Dat gebeurt niet altijd. De voorwaarden zijn vaak onduidelijk.

Lees meer over:
Wat gebeurt er met de gegevens op mijn smartwatch?

8

Tevreden over je smartwatch?

Help anderen met een review over jouw smartwatch.

Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond om een review te schrijven over een product dat wij hebben getest. Wel vragen we je e-mailadres. Die gebruiken we alleen om je een link te sturen waarmee je jouw review bevestigt.

 

  • Ga naar het reviewformulier van smartwatches.
  • Selecteer het merk en type van de smartwatch waar je een review over wilt schrijven.
  • Geef sterren voor onderdelen waar wij op testen.
  • Beantwoord alle overige vragen over het product.
  • Vul je e-mailadres in.
  • Klik op de knop 'Verstuur review'.
     
review-smartwatches_1200x800px

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun smartwatch? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum