! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor smartwatches

Je smartwatch wil je natuurlijk zonder problemen kunnen gebruiken. Installeer daarom de laatste updates. Maar waar moet je aan denken als je een andere smartphone koopt en hoe zit het met je privacy?


1
Update je smartwatch

Ook smartwatches hebben een besturingssysteem, net als smartphones. Updaten gaat vaak automatisch wanneer je je smartwatch gebruikt, omdat deze via bluetooth verbonden is met je telefoon.

Kijk in de App Store (iOS) of bij Google Play (Android) of je de laatste versie van de app hebt die de smartwatch en smartphone verbinden.

update-je-smartwatch

2
Nieuwe smartphone?

Kijk eerst of je je huidige smartwatch nog kunt gebruiken als je een nieuwe smartphone op het oog hebt. Het gros van de smartphones werkt met iOS en Android. De Apple Watch werkt alleen met iOS. 

Vergelijk smartwatches in onze vergelijker en bekijk daar welk toestel en besturingssysteem je nodig hebt voor jouw smartwatch. Ook kun je checken in onze smartphone vergelijker wat de eigenschappen zijn van je nieuwe mobieltje, zodat je niet achteraf voor nare verrassingen komt te staan.

3
Let op je privacy!

Beveilig je smartwatch en zet er een code op, net als op je smartphone. Zo kunnen anderen niet je priv├ęberichten lezen als je je smartwatch even afdoet. 

Onduidelijke voorwaarden

Smartwatches verzamelen een hoop gegevens over beweging en gebruik met je smartphone. Fabrikanten moeten duidelijk aangeven met welk doel die gegevens verzameld worden en met wie ze worden gedeeld. Dat gebeurt niet altijd. De voorwaarden zijn vaak onduidelijk.

Wat gebeurt er met de gegevens op mijn smartwatch?

4
Smartwatch kapot?

Als je smartwatch niet (goed) meer werkt, update dan eerst de software. Dat kan problemen oplossen. Updaten is ook belangrijk voor mogelijke veiligheidsproblemen. 

Check of je nog garantie hebt. Ook buiten de fabrieksgarantie om kun je recht hebben op (gratis) reparatie of vervanging.

Let op: vochtschade valt vaak buiten de garantie. Check daarom altijd of je smartwatch waterdicht is.

smartwarch-kapot

5
Gebruiksduur batterij verlengen

Gaat de batterij snel leeg? Schakel dan 1 of meerdere functies uit die veel energie kosten:

  • Zet de gps-functie uit wanneer je hem niet ├ęcht nodig hebt.
  • Schakel automatische synchronisatie met je telefoon uit.
  • Zwak de schermhelderheid af.
  • Kijk of je automatische notificaties, herinneringen en smartphonemeldingen uit kunt schakelen of verminderen.
     
oude-smartwatch

6
Koppelen aan een losse hartslagmeter

De meeste smartwatches hebben een ingebouwde hartslagmeter. Als je tevreden bent over je eigen hartslagmeter dan kun je die wellicht koppelen aan je smartwatch. Vergelijk smartwatches in onze vergelijker. Bij de specificaties van iedere smartwatch staat of je deze kunt koppelen aan een losse hartslagmeter.

Hulp nodig of vragen?

Heb je vragen over je smartwatch? Of wil je iets weten over een specifiek type smartwatch? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum