icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je smartwatch

Geef je smartwatch de juiste informatie over jezelf. En gebruik onze tips om het beste uit je smartwatch te halen.

1

Voer de juiste gegevens in

Zorg dat de smartwatch de informatie krijgt die hij nodig heeft. Vul je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht juist in. Werk je gegevens bij zodra er iets verandert. Bijvoorbeeld je gewicht. Zo krijg je de juiste informatie over bijvoorbeeld je conditie en je energieverbruik.

2

Maak regelmatig schoon

Houd je smartwatch schoon, zowel de horlogekast als het bandje. Hij komt in aanraking met bijvoorbeeld zweet, zonnebrandcrème en zeep. Dit kan de materialen aantasten. En een bevuilde hartslagsensor is mogelijk minder nauwkeurig.

Heb je een horloge waarmee je kunt zwemmen? Spoel hem dan na het zwemmen af met kraanwater. Zo verwijder je het vieze, zoute zeewater of het chloorhoudende zwembadwater.

garmin-zwemmen

3

Overweeg een losse hartslagmeter

Sommige smartwatches kun je koppelen aan een losse hartslagmeter. Bijvoorbeeld een borstband of een band om je bovenarm. Dan wordt je hartslag daar gemeten, in plaats van op de pols. Je kunt dit bijvoorbeeld overwegen omdat:

  • Je pols niet de meest nauwkeurige plek is. Als wij testen of de weergegeven hartslag op het horloge wel klopt, dan doen wij dat door te vergelijken met een borstband.
  • Je een sport beoefent waarbij het horloge flink heen en weer schudt of trilt. De hartslagmetingen zijn dan minder nauwkeurig.
  • Je de batterij van je smartwatch wilt sparen. Bijvoorbeeld tijdens een lange duurinspanning zoals een marathon.
smartwatch-hartslag-meten

4

Luister naar muziek, podcasts en audioboeken

Je kunt vanaf veel smartwatches luisteren naar muziek, en soms ook naar podcasts en audioboeken. Je hebt daarvoor een draadloze hoofdtelefoon of draadloze oordopjes nodig.

Het verschilt per horloge welke mogelijkheden je hebt: 

  • Eigen muziekbestanden overzetten vanaf smartphone of pc.
  • Luisteren via streamingmuziekdiensten zoals Spotify en Deezer.

Soms kun je muziek van streamingdiensten ook offline bewaren. Dan heeft je smartwatch geen internetverbinding nodig om muziek af te spelen. En een gekoppelde smartphone is dan ook niet nodig.

Muziek - Default

5

Gooi je (oude) smartwatch niet weg

Smartwatch werkt nog

Geef de smartwatch een tweede leven en maak er iemand anders blij mee. Verkoop of geef hem weg. Wis altijd je persoonlijke data van het apparaat voor je hem wegdoet. Zet je smartwatch ook terug naar de fabrieksinstellingen.

Smartwatch is kapot

Is je smartwatch niet meer te reparere? Dan kun je hem recyclen bij een milieustraat of Wecycle-inleverpunt. En soms bij het smartwatchmerk zelf. Gooi het horloge niet bij het restafval. Een deel van onderdelen kan opnieuw gebruikt worden. De rest kan op een verantwoorde wijze worden verwerkt als afval.

Recyclen algemeen