icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Smartwatch kopen: waar let je op?

Je wilt een horloge dat past bij wat je ermee wilt doen. Niet alle smartwatches hebben dezelfde mogelijkheden. Wij helpen je, zodat jij de beste smartwatch koopt voor jouw situatie.

1

Kies de juiste smartwatch

Wil je weten welke smartwatch het beste bij je past? Met onze keuzehulp vind je in een paar stappen de juiste smartwatch. 

Help mij kiezen

Keuzehulp Smartwatch

2

Wat wil je doen dat met een gewoon horloge niet kan?

Je conditie bijhouden

Hoeveel je loopt, je hartslag, en andere beweeginformatie wordt automatisch bijgehouden door een smartwatch. Je kunt er ook je work-outs mee vastleggen. Zo krijg je inzicht in je conditie. Ben je ook benieuwd?

Bekijk en vergelijk:
Horloges die je conditie goed bijhouden (alleen voor leden)

Minder vaak je smartphone pakken

Wil je ook minder op je smartphone kijken? Op een smartwatch zie je snel binnenkomende berichten en telefoontjes. En soms nog veel meer, zoals het weer, herinneringen en de bushalte waar je eruit moet.

Bekijk en vergelijk:
Horloges bomvol smartfuncties (alleen voor leden)

3

Welke activiteiten wil je bijhouden?

Sportprestaties bijhouden

Wil je één of meerdere sportprestaties bijhouden, zoals hardloop, fiets- of zwemprestaties? Kies dan een smartwatch die deze work-outs kan vastleggen. Zo is het belangrijk om te letten op waterdichtheid als je met het horloge wilt zwemmen.

Slaap bijhouden

Wil je inzicht krijgen in je nachtrust? Kies een smartwatch die je slaap kan meten. Zo kun bijhouden hoe lang je slaapt, of je diep slaapt en hoe vaak je wakker wordt. Kies een smartwatch met een langere batterijduur. Zo hoef je het horloge niet iedere dag op te laden, nadat je het de hele dag hebt gedragen.

4

Gezondheid meten met je smartwatch

Smartwatch SPO2 1200x1200 2

Zuurstofsaturatie meten

Wil je meer inzicht krijgen in je gezondheid? Met een smartwatch die een SpO₂-sensor heeft, meet je de zuurstofverzading van je bloed (zuurstofsaturatie). Het meetresultaat drukt uit welk percentage van de hemoglobine (een speciaal eiwit) in je bloed is verzadigd met zuurstof. 

Smartwatch VO2 1200x1200 2

VO₂max 

Dit geeft aan hoeveel zuurstof het lichaam maximaal kan verbruiken tijdens een training. Als je veel traint, dan wil je wellicht je VO₂max verbeteren of je score bijhouden.

Smartwatch ECG 1200x1200 2

Hartslag en ECG

Kies een smartwatch met een hartslagmeter of een waaraan je een externe hartslagmeter kunt koppelen. Sommige smartwatches kunnen ook een hartfilmpje (ECG) maken. Zo is het mogelijk om je hartslagritme bij te houden.

Lees meer over:
Gezondheidsfuncties van de smartwatch

5

Let op het scherm

Touchscreen of knoppen?

Een touchscreen werkt niet goed met water. Met natte vingers, of in de regen is een smartwatch makkelijker te bedienen met knoppen. Tijdens het zwemmen moet je een smartwatch met touchscreen vergrendelen. Dan reageert je toestel niet op het water. Ook zie je het scherm zien wanneer je het bedient met je vingers. Er zijn smartwatches met knoppen én een touchscreen.

Rechthoekig of rond scherm?

Een smartwatch met een rond scherm lijkt op een klassiek horloge. Een rechthoekig scherm ziet er moderner uit. Bij sommige horloges met een rond scherm kan het begin en eind van de tekst van het scherm verdwijnen. Je moet dan wat verder scrollen om de tekst te lezen. Applicaties die ontworpen zijn voor een vierkant scherm, zien er op een rond scherm net iets anders uit.

6

Maak een duurzamere keuze

Duurzame aanbieder

Fabrikanten van smartwatches werken niet allemaal even duurzaam. 

Soms is er sprake van kinderarbeid, slavernij of onveilige arbeidsomstandigheden. Daarnaast kunnen de mijnen waaruit metalen worden gewonnen in handen zijn van gewapende groepen.

Wij beoordelen hoe bedrijven omgaan met zogenaamde conflictmineralen. In onze testresultaten geven we een oordeel over duurzaamheid van de smartwatches.

Bekijk en vergelijk:
Duurzamere keuzes bij smartwatches (alleen voor leden)

Duurzaamheid smartwatch

Wij testen de smartwatches om te bepalen of het een duurzamere keuze is. Zo kijken we onder meer naar de bouwkwaliteit van het apparaat en de gekozen materialen.

Verder is het belangrijk dat het apparaat lang meegaat en daarom goed bestand is tegen krassen. Als je het bandje kunt vervangen, is dat ook een pluspunt.

Wij testen ook of het apparaat zuinig is door een oordeel te geven over het stroomverbruik van de smartwatch.

Een nieuwe smartwatch?

Bedenk of je wel écht een nieuwe smartwatch nodig hebt? Als je minder vaak een nieuwe wearable koopt, belast je het milieu minder. En je voorkomt andere problemen die ontstaan bij de productie. Je kunt ook proberen of je genoeg hebt aan alleen een app op je telefoon. Daarmee kun je bijvoorbeeld stappen tellen en je work-outs vastleggen.

Is het bandje van je horloge versleten, kapot of verkleurd door de zon? Of ben je toe aan een andere stijl? Dan kun je ervoor kiezen om het bandje van je smartwatch te verwisselen. Zo hoef je minder snel een nieuwe smartwatch te kopen.

Is je oude smartwatch kapot? Kijk of hij nog te repareren is.

7

Kies wat jouw smartwatch nog meer moet kunnen

Smartwatch - GPS - illustratie

Locatiebepaling

Ingebouwde locatiebepaling is handig als je jouw smartphone thuis wilt laten. Tijdens workouts zie je dan je tempo en afgelegde afstand. Achteraf staat op een kaart welke route je hebt afgelegd. Op sommige horloges is het ook mogelijk om te navigeren.

Lees meer over:
Navigeren met je smartwatch

Smartwatch - muziek luisteren - illustratie

Muziekopslag

Als je muziek wilt luisteren vanaf je smartwatch, kun je kiezen voor streamingdiensten zoals Spotify of voor eigen muziekbestanden.

Houd er wel rekening mee dat je een draadloze hoofdtelefoon nodig hebt.

Lees meer over:
Muziek luisteren via je smartwatch

4G-Columns

Internet via 4G LTE

Een smartwatch met LTE zorgt dat je bereikbaar bent zonder dat je een smartphone bij je hebt. Op de meeste 4G LTE-smartwatches kun je bellen als je smartphone niet in de buurt is. Om dit te gebruiken moet je een multisim-abonnement afsluiten.

Lees meer over:
4G op je smartwatch

NFC-columns koopadvies

Contactloos betalen

Veel smartwatches hebben de functie om contactloos te betalen met een ingebouwde NFC-chip. Door je horloge dichtbij een pinautomaat te houden betaal je contactloos. Verschillende merken bieden hun eigen betaaldienst aan. Zo zijn er Apple Pay en Fitbit Pay. 

Lees meer over:
Betalen met je smartwatch

 

8

Kies het juiste model

Dames- of herenhorloge?

Ben je op zoek naar een model voor dames of voor heren? De meeste smartwatches zijn unisex modellen. Je kunt het uiterlijk van je horloge vaak zelf bepalen. Je kunt namelijk meestal kiezen uit verschillende bandjes en kunt deze later ook vervangen.

Als je wilt weten of het horloge past, meet dan de omtrek van je pols. Als het niet past, dan kun je kijken of er andere type bandjes verkrijgbaar zijn.

Sommige smartwatches zijn beschikbaar in verschillende formaten. Zo heb je bij de meeste Apple Watch-modellen keuze uit 2 groottes. Beslis voor je aankoop welk formaat je fijner vindt om je pols.

Materiaalkeuze

Vaak heb je bij het kiezen van een bandje keuze uit verschillende materialen, zoals leer, roestvrij staal of kunststof. 

Heb je een gevoelige huid of krijg je een allergische reactie van bepaalde materialen, zoals nikkel? Houd hier dan rekening mee bij aankoop van een smartwatch. Zoek voor je aankoop uit welke materialen in het horloge en bandje zitten. Zo zit er vaak nikkel in de horlogekasten en acrylaten in bandjes.

Draag het horloge ook niet te strak of te los om je pols. En maak het bandje regelmatig schoon om huidirritatie te voorkomen.

9

Raadpleeg je arts

Als je medische apparaten gebruikt

Magneten, radiofrequentie en elektromagnetische velden kunnen de werking beïnvloeden van (of storingen veroorzaken bij) elektro-medische apparaten op of in je lijf, zoals pacemakers, defibrillatoren, en insulinepompen.

Raadpleeg daarom je arts of de fabrikant van het medische apparaat voordat je een smartwatch gebruikt. Mogelijk adviseren zij om het horloge niet te gebruiken of om een veilige afstand (zoals 15 cm) aan te houden tot het medische apparaat.

Maak op je smartwatch geen gebruik van de lichaamssamenstelling-functie (Bio-elektrische Impedantie Analyse) als je zo'n elektro-medisch hulpmiddel hebt. Voor deze meting gaat namelijk elektrische stroom door je lichaam. Deze functie zit bijvoorbeeld op de Samsung Galaxy Watch4- en Watch5-modellen.

Pacemaker smartwatch probleem

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke smartwatches goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Smartwatch