icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

Smartwatch kopen: waar let je op?

Met een smartwatch kun je veel meer dan met een normaal horloge. Denk aan whatsappjes bekijken, sportprestaties bijhouden en betalen bij een pinautomaat. 

1

Smartwatch of activity tracker?

Smartwatches - illustratie

Smartwatch

De smartwatch of slim horloge is de meest uitgebreide wearable. Het is een verlengstuk voor je smartphone. Een smartwatch heeft meestal een groter scherm dan een activity tracker en lijkt het meest op een klassiek horloge. Ook heeft een smartwatch meer mogelijkheden en uitgebreidere functies. Zo kun je berichten ontvangen op je horloge en vaak ook reageren. Soms is het mogelijk om ermee te bellen. Ben je op zoek naar een sporthorloge? Er zijn smartwatches die specifiek ontwikkeld zijn voor de fanatieke sporter.

Bekijk en vergelijk:
Smartwatches

Activity - tracker - illustratie

Activity tracker

Wil je alleen je conditie of sportprestaties bijhouden? Dan kan een activity tracker een betere optie zijn. Een activity tracker meet de hele dag en nacht je hartslag, slaapgedrag, verbruikte calorieën, afstand en stappen. Ook stimuleert een activity tracker om meer te bewegen. Zo kun je voor jezelf doelen instellen, zoals het aantal stappen per dag. Activity trackers zijn vaak wat smaller dan een smartwatch. Zo kun je er comfortabel mee sporten. Op veel activity trackers ontvang je ook notificaties van je smartphone.

Bekijk en vergelijk:
Activity trackers

 

2

Welke activiteiten wil je bijhouden?

Sportprestaties bijhouden

Wil je één of meerdere sportprestaties bijhouden, zoals hardloop, fiets- of zwemprestaties? Kies dan een smartwatch die deze work-outs kan vastleggen. Zo is het belangrijk om te letten op waterdichtheid als je met het horloge wilt zwemmen.

Slaap bijhouden

Wil je inzicht krijgen in je nachtrust? Kies een smartwatch die je slaap kan meten. Zo kun bijhouden hoe lang je slaapt, of je diep slaapt en hoe vaak je wakker wordt. Kies een smartwatch met een langere batterijduur heeft. Zo hoef je het horloge niet iedere dag op te laden, nadat je het de hele dag hebt gedragen.

3

Gezondheid meten met je smartwatch

Smartwatch SPO2 1200x1200 2

Zuurstofsaturatie meten

Wil je meer inzicht krijgen in je gezondheid? Met een smartwatch die een SpO₂-sensor heeft, meet je de zuurstofverzading van je bloed (zuurstofsaturatie). Het meetresultaat drukt uit welk percentage van de hemoglobine (een speciaal eiwit) in je bloed is verzadigd met zuurstof. 

Smartwatch VO2 1200x1200 2

VO₂max 

Dit geeft aan hoeveel zuurstof het lichaam maximaal kan verbruiken tijdens een training. Als je veel traint, dan wil je wellicht je VO₂max verbeteren of je score bijhouden.

Smartwatch ECG 1200x1200 2

Hartslag en ECG

Kies een smartwatch met een hartslagmeter of een waaraan je een externe hartslagmeter kunt koppelen. Sommige smartwatches kunnen ook een hartfilmpje (ECG) maken. Zo is het mogelijk om je hartslagritme bij te houden.

Lees meer over:
Gezondheidsfuncties van de smartwatch

4

Let op het scherm

Touchscreen of knoppen?

Met natte vingers of in de regen is een smartwatch makkelijker te bedienen met knoppen. Een touchscreen werkt niet goed met water. Tijdens het zwemmen moet je een smartwatch met touchscreen vergrendelen, zodat je toestel niet reageert op het water.

Ook kun je het scherm niet zien wanneer je het bedient met je vingers. Handig: er zijn smartwatches met zowel knoppen als een touchscreen.

Vierkant of rond scherm?

Een smartwatch met een rond scherm lijkt het meest op een klassiek horloge. Een horloge met een vierkant scherm heeft een moderner uiterlijk. Bij sommige horloges met een rond scherm kan het begin en eind van de tekst van het scherm verdwijnen. Je moet dan wat verder scrollen om de tekst zichtbaar te maken. Daarnaast kunnen applicaties die ontworpen zijn voor een vierkant scherm er net iets anders uitzien op een rond scherm.

5

Maak een duurzamere keuze

Duurzame aanbieder

Fabrikanten van smartwatches werken niet allemaal even duurzaam. 

Soms is er sprake van kinderarbeid, slavernij of onveilige arbeidsomstandigheden. Daarnaast kunnen de mijnen waaruit metalen worden gewonnen in handen zijn van gewapende groepen.

Wij beoordelen hoe bedrijven omgaan met zogenaamde conflictmineralen. In onze testresultaten geven we een oordeel over duurzaamheid van de smartwatches.

Bekijk en vergelijk:
Duurzamere keuzes bij smartwatches (alleen voor leden)

Duurzaamheid smartwatch

Wij testen de smartwatches om te bepalen of het een duurzamere keuze is. Zo kijken we onder meer naar de bouwkwaliteit van het apparaat en de gekozen materialen.

Verder is het belangrijk dat het apparaat lang meegaat en daarom goed bestand is tegen krassen. Als je het bandje kunt vervangen, is dat ook een pluspunt.

Wij testen ook of het apparaat zuinig is door een oordeel te geven over het stroomverbruik van de smartwatch.

Een nieuwe smartwatch?

Bedenk of je wel écht een nieuwe smartwatch nodig hebt? Als je minder vaak een nieuwe wearable koopt, belast je het milieu minder. En je voorkomt andere problemen die ontstaan bij de productie. Je kunt ook proberen of je genoeg hebt aan alleen een app op je telefoon. Daarmee kun je bijvoorbeeld stappen tellen en je work-outs vastleggen.

Is het bandje van je horloge versleten, kapot of verkleurd door de zon? Of ben je toe aan een andere stijl? Dan kun je ervoor kiezen om het bandje van je smartwatch te verwisselen. Zo hoef je minder snel een nieuwe smartwatch te kopen.

Is je oude smartwatch kapot? Kijk of hij nog te repareren is.

6

Smartwatch functies gebruiken zonder smartphone

Smartwatch - GPS - illustratie

GPS

Een smartwatch met ingebouwde gps is handig als je jouw smartphone thuis wilt laten tijdens het hardlopen. Hiermee kun je je tempo en afgelegde afstand bijhouden. Achteraf zie je op een kaart welke route je hebt afgelegd. Gps maakt het ook mogelijk om te navigeren met bijvoorbeeld Google Maps. Of om het weer op jouw locatie te zien.

Smartwatch - muziek luisteren - illustratie

Muziekopslag

Als je muziek wilt luisteren vanaf je smartwatch, heb je genoeg intern geheugen nodig om de muziek op te slaan. Van 1 tot 16 GB. Het handige van een smartwatch met muziekopslag is dat je kunt luisteren naar muziek zonder internetverbinding. Houd er wel rekening mee dat je een draadloze hoofdtelefoon nodig hebt.

4G-Columns

LTE of 4G-internetverbinding

Een smartwatch met LTE zorgt dat je bereikbaar bent zonder dat je een smartphone bij je hebt. Op de meeste 4G (LTE)-smartwatches kun je bellen zonder je horloge te verbinden aan je smartphone via bluetooth. Om hiervan gebruik te maken moet je een multisim-abonnement afsluiten. Momenteel wordt alleen de Apple Watch met 4G ondersteund. 

Lees meer over:
4G op je smartwatch

7

Kies het juiste model

Dames- of herenhorloge?

Ben je op zoek naar een model voor dames of voor heren? De meeste smartwatches zijn unisex modellen. Je kunt het uiterlijk van je horloge vaak zelf bepalen. Je kunt namelijk meestal kiezen uit verschillende bandjes en kunt deze later ook vervangen.

Als je wilt weten of het horloge past, meet dan de omtrek van je pols. Als het niet past, dan kun je kijken of er andere type bandjes verkrijgbaar zijn.

Sommige smartwatches zijn beschikbaar in verschillende formaten. Zo heb je bij de meeste Apple Watch-modellen keuze uit 2 groottes. Beslis voor je aankoop welk formaat je fijner vindt om je pols.

Bekijk en vergelijk:
Smartwatches met een bepaalde polsomtrek (alleen voor leden)

Materiaalkeuze

Vaak heb je bij het kiezen van een bandje keuze uit verschillende materialen, zoals leer, roestvrij staal of kunststof. 

Heb je een gevoelige huid of krijg je een allergische reactie van bepaalde materialen, zoals nikkel? Houd hier dan rekening mee bij aankoop van een smartwatch. Zoek voor je aankoop uit welke materialen in het horloge en bandje zitten. Zo zit er vaak nikkel in de horlogekasten en acrylaten in bandjes.

Draag het horloge ook niet te strak of te los om je pols. En maak het bandje regelmatig schoon om huidirritatie te voorkomen.

8

Welke smartwatch gebruik je bij welke smartphone?

Gebruik met een iPhone

De bekendste smartwatch die met iOS werkt is natuurlijk de Apple Watch van Apple zelf. Deze werkt alleen met de iPhone.

Het voordeel is dat je optimaal gebruik kunt maken van apps zoals Apple Music, Apple Pay of iMessage.

Gebruik met een Android-toestel

De meeste smartwatches die nu op de markt zijn, werken samen met een Android-telefoon. Smartwatches met besturingssysteem WearOS (voorheen Android Wear) werken in ieder geval met Android.

Dit besturingssysteem draait op smartwatches van verschillende merken, zoals TicWatchFossil en Skagen. Je hebt dus keuze uit meerdere merken en stijlen.

Lees meer over:
Smartwatch besturingssystemen

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun smartwatch? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum