! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Smartwatch kopen: waar let je op?

Met een smartwatch kun je veel meer dan met een normaal horloge. Denk aan whatsappjes bekijken, sportprestaties bijhouden en betalen bij een pinautomaat. 


1
Smartwatch of activity tracker?

 • Smartwatches - illustratie

  Smartwatch

  Een smartwatch is de meest uitgebreide wearable. Hij kan meer dan een activity tracker en heeft uitgebreidere functies. Ook heeft hij meestal een groter scherm waarmee je tijdens het sporten je prestaties kunt aflezen. 

  Vergelijk smartwatches

 • Activity - tracker - illustratie

  Activity tracker

  Een activity tracker meet de hele dag en nacht je verbruikte calorieën, hartslag, slaapgedrag en stappen. Hij lijkt op een armband.

  Vergelijk activity trackers

   

2
Wat is een smartwatch?

3
Waarom een smartwatch kiezen?

Hoewel fabrikanten met nieuwe modellen blijven komen, is er nog geen ‘briljante’ toepassing of app gevonden waarmee de smartwatch onmisbaar wordt. Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Je hoeft je smartphone niet uit je tas of zak te pakken om te kijken wie er belt of een berichtje stuurt. Vaak heb je wel je telefoon nodig om te kunnen beantwoorden.
 • Dankzij sensoren op de huid kan je allerlei gezondheidswaarden meten, bijvoorbeeld je slaap en je hartslag.
 • Je hebt veel praktische mogelijkheden zoals betalen door je horloge tegen het pinapparaat aan te houden, lichten thuis aandoen via je horloge en je auto starten.

Nadelen

 • Een smartwatch moet je vaker opladen dan een activity tracker, meestal een paar keer per week.
 • Het is duur. Een nieuwe smartwatch kost al gauw €200. Een activity tracker of simpele stappenteller kan een goedkoper alternatief zijn.

4
Hoe werkt een smartwatch?

Een smartwatch heeft een smartphone nodig. De eerste keer verbind je je smartphone en smartwatch met elkaar via bluetooth of NFC. Op je smartphone installeer je de bijbehorende smartwatch-app. Hierna synchroniseren telefoon en horloge met elkaar.

Apps

Op sommige smartwatches kun je apps installeren. Die vind je dan in de smartwatch-app op je telefoon. Denk aan navigatie-, taken- of sport-apps. Het aantal relevante apps, zoals Spotify, verschilt per besturingssysteem.

Verbinden

Voor veel toepassingen moeten de smartwatch en smartphone bij elkaar in de buurt zijn. Ze moeten immers via bluetooth in verbinding staan met elkaar. Ben je te ver weg van je telefoon, dan krijg je gemiste oproepjes niet op je smartwatch binnen. Behalve als deze ook via wifi met elkaar kunnen verbinden.

Vergelijk smartwatches en bekijk wat een smartwatch wel en niet kan.

5
Maak een duurzame keuze

 • Duurzame aanbieder

  Wil je een duurzame keuze maken? Dan is het goed om te weten dat niet elke fabrikant van smartwatches even duurzaam werkt.

  Soms is er sprake van kinderarbeid, slavernij of onveilige arbeidsomstandigheden. Daarnaast kunnen de mijnen waaruit metalen worden gewonnen in handen zijn van gewapende groepen.

  Wij beoordelen hoe bedrijven omgaan met zogenaamde ‘conflictmineralen’. In onze testresultaten geven we ook een oordeel over duurzaamheid van de smartwatches.
   

  Leden kunnen filteren op 'duurzame keuze'

  Bekijk de testresultaten

 • Duurzaamheid smartwatch

  Wij testen de smartwatches om te bepalen of het een duurzame keuze is. Zo kijken we onder andere naar de bouwkwaliteit van het apparaat en de gekozen materialen.

  Verder is het belangrijk dat het apparaat lang meegaat en daarom goed bestand is tegen krassen. Als je het bandje kunt vervangen, is dat ook een pluspunt.

  Wij testen ook of het apparaat zuinig is door een oordeel te geven over het stroomverbruik van de smartwatch.

 • Een nieuwe smartwatch?

  Heb je wel écht een nieuwe smartwatch nodig? Als je minder vaak een nieuwe wearable koopt, belast je het milieu minder. En je voorkomt andere problemen die ontstaan bij de productie. Je kunt ook proberen of je genoeg hebt aan alleen een app op je telefoon. Daarmee kun je bijvoorbeeld stappen tellen en je work-outs vastleggen.

  Is je oude smartwatch kapot? Kijk dan of het nog te repareren valt.

6
Veelgebruikte functies van een smartwatch

 • Smartwatch - GPS - illustratie

  GPS

  Een smartwatch met gps is erg handig als je hardloopt. Hiermee kun je je tempo en afgelegde afstand bijhouden. Achteraf zie je op een kaart welke route je hebt afgelegd. Gps maakt het ook mogelijk om te navigeren met bijvoorbeeld Google Maps of om het weer op jouw locatie te zien. De nauwkeurigheid van gps testen we door de metingen op een vast parcours te vergelijken.

 • Smartwatch - muziek luisteren - illustratie

  Muziek luisteren

  Als je muziek wilt luisteren vanaf je smartwatch, heb je genoeg intern geheugen nodig om de muziek op te slaan. Van 1 tot 16 GB.

  Muziek zet je over van je smartphone naar je smartwatch en luister je via een bluetooth-headset. Soms is er ondersteuning voor afspeellijsten van Spotify. Met de meeste smartwatches uit de test kun je de muziek op je smartphone bedienen.

 • Smartwatch - hartslag - illustratie

  Je hartslag meten

  Een smartwatch met een hartslagmeter laat je hartslag zien. In rust geeft dat een een beeld van je algehele conditie. Bij het sporten kun je instellen wat de boven- en ondergrens van je hartslag mag zijn, handig als je binnen een bepaalde hartslagzone wilt trainen. 

   

7
Let op je privacy!

Beveilig je smartwatch en zet er een code op, net als op je smartphone. Zo kunnen anderen niet je privéberichten lezen als je je smartwatch even afdoet. 

Onduidelijke voorwaarden

Smartwatches verzamelen een hoop gegevens over beweging en gebruik met je smartphone. Fabrikanten moeten duidelijk aangeven met welk doel die gegevens verzameld worden en met wie ze worden gedeeld. Dat gebeurt niet altijd. De voorwaarden zijn vaak onduidelijk.

Wat gebeurt er met de gegevens op mijn smartwatch?

8
Welke smartwatch gebruik je bij welke smartphone?

 • Gebruik met een iPhone

  De bekendste smartwatch die met iOS werkt is natuurlijk de Apple Watch van Apple zelf. Deze werkt alleen met de iPhone.

 • Gebruik met een Androidtoestel

  De meeste smartwatches die nu op de markt zijn, werken samen met een Android-telefoon. Smartwatches met besturingssysteem Android Wear werken in ieder geval met Android.

Hulp nodig of vragen?

Heb je vragen over je smartwatch? Of wil je iets weten over een specifiek type smartwatch? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum