icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Smartwatch kopen: waar let je op?

Een smartwatch is veel slimmer dan een normaal horloge en kan een hoop meer. Van berichten doorgeven, tot je sportprestaties bijhouden, tot het opsporen van mogelijke ziektes. Bekijk wat een smartwatch allemaal kan.

Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  22 januari 2018


1
Smartwatch, activity tracker of sporthorloge?

Wil je graag weten hoeveel je beweegt? Er is veel keuze in verschillende soorten 'wearables' (apparaten op en om het lichaam). Check eerst ons overzicht van 'wearables' die je activiteiten en beweging meten. Dan weet je of je het beste kunt kiezen voor een smartwatch, activity tracker of een sporthorloge.

Activity tracker, smartwatch of sporthorloge

2
Wat is een smartwatch?

3
Waarom een smartwatch?

Hoewel fabrikanten met nieuwe modellen blijven komen, is er nog geen ‘briljante’ toepassing of app gevonden waarmee de smartwatch onmisbaar wordt. Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Je hoeft je smartphone niet uit je tas of zak te pakken om te kijken wie er belt of een berichtje stuurt. Vaak heb je wel je telefoon nodig om te kunnen beantwoorden.
 • Dankzij sensoren op de huid kan je allerlei gezondheidswaarden meten, bijvoorbeeld je beweging en je hartslag.
 • Praktische mogelijkheden zoals betalen door je horloge tegen het pinapparaat aan te houden, lichten thuis aandoen via je horloge en je auto starten.

Nadelen

 • Je moet je smartwatch elke dag opladen.
 • Vaak heb je aparte, extra oplader nodig voor het opladen.
 • Het is duur. Een nieuwe smartwatch kost al gauw €200. Een activity tracker, simpele stappenteller of sporthorloge is een goedkoper alternatief.

 

Koopadvies_channel1

4
Hoe werkt een smartwatch?

Een smartwatch heeft een smartphone nodig. De eerste keer verbind je je smartphone en smartwatch met elkaar, via bluetooth of NFC. Op je smartphone installeer je de bijbehorende smartwatch-app, bijvoorbeeld Android Wear of Watch (van Apple). Hierna synchroniseren telefoon en horloge met elkaar.

Apps

Vaak vind je vanuit de smartwatch-app op je telefoon ook de apps die je op je smartwatch kunt zetten. Denk aan spelletjes of sport-apps. Behalve bij de Apple Watch, valt het aantal relevante apps van de andere besturingssystemen (Android Wear, Tizen (van Samsung)) nog een beetje tegen.

Verbinden

Voor veel toepassingen moeten de smartwatch en smartphone bij elkaar in de buurt zijn. Ze moeten immers via bluetooth in verbinding staan met elkaar. Ben je te ver weg van je telefoon, dan krijg je gemiste oproepjes niet op je smartwatch binnen. Behalve als deze ook via wifi met elkaar kunnen verbinden.

5
Veelgebruikte functies van een smartwatch

 • Koopadvies_channel3_GPSrennen

  GPS

  Voor hardlopers is een smartwatch met gps erg handig voor het meten van de afstand en tijd. Soms staat de gps niet apart bij de specificaties genoemd, maar zit het in de chip van de smartwatch verwerkt. De software op je smartwatch moet gps ook ondersteunen. Is dit niet het geval? Dan moet je je smartphone ook meenemen.

 • Koopadvies_channel3_Muziekluisteren

  Muziek luisteren

  Om muziek te luisteren vanaf je smartwatch heb je genoeg intern geheugen nodig om de muziek op te slaan. Muziek zet je in eerste instantie over van je smartphone naar je smartwatch. Het geheugen varieert van 1 GB tot 8 GB. Dat is ruim voldoende. Via een bluetooth-headset luister je naar de muziek. Let op: eenvoudigere smartwatches zijn alleen een soort afstandsbediening voor de muziek op je telefoon.

 • Koopadvies_channel3_Hartslagmeten

  Je hartslag meten

  Een smartwatch met een hartslagmeter laat je hartslag zien. Dit is handig voor bijvoorbeeld sportieve of medische doeleinden. Bij sommige hartslagmeters moet je stil zitten/staan/liggen. Bij het sporten is de hartslagmeter dan niet te gebruiken.

  Bekijk in onze smartwatch-vergelijker wat een smartwatch wel, en niet kan.

6
Welke smartwatch gebruik je bij welke smartphone?

illust-dossier-probleem-community
Community

Stel je vraag!

Heb je vragen over je smartwatch? Of wil je iets weten over een specifiek type smartwatch? Praat mee op onze Community en deel je ervaringen.

We zijn de topics aan het ophalen...