icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Smartwatch kopen: waar let je op?

Je wilt weten waar je op moet letten bij het kopen van een smartwatch. Kies een horloge dat past bij wat jij ermee wilt doen. Niet alle smartwatches hebben dezelfde mogelijkheden. Je vindt bij ons de beste smartwatch voor jouw situatie.

1

Keuzehulp smartwatches

Wil je weten welke smartwatch het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste smartwatch. 

Help mij kiezen

Keuzehulp Smartwatch

2

Wat zijn voordelen vergeleken met een gewoon horloge?

Minder vaak je smartphone pakken

Wil je ook minder op je smartphone kijken? Op een smartwatch zie je snel binnenkomende berichten en telefoontjes. En soms nog veel meer. Zoals het weer, herinneringen en de bushalte waar je moet uitstappen.

Bekijk en vergelijk:
Horlogesmet veel smartfuncties (alleen voor leden)

Je conditie bijhouden

Hoeveel je loopt, je hartslag, en andere beweeginformatie houdt een smartwatch automatisch bij. Je kunt er ook je work-outs mee vastleggen. Zo krijg je inzicht in je conditie. Ben je ook benieuwd?

Bekijk en vergelijk:
Horloges die je conditie goed bijhouden (alleen voor leden)

3

Welke smartfuncties zijn voor jou belangrijk?

Smartwatch - muziek luisteren - illustratie

Muziek luisteren

Als je muziek wilt luisteren vanaf je smartwatch, kun je kiezen voor streamingdiensten zoals Spotify. Of kies voor eigen muziekbestanden. Je hebt hiervoor een draadloze hoofdtelefoon nodig.

Lees meer over:
Muziek luisteren via je smartwatch

4G-Columns

Altijd bereikbaar

Je wilt je smartwatch altijd kunnen gebruiken, zelfs als je smartphone niet in de buurt is. Kies dan een smartwatch met een eigen internetverbinding. Je voegt de smartwatch toe aan je bestaande telefonieabonnement.

Lees meer over:
Smartwatches met 4G-internet

NFC-columns koopadvies

Pinnen bij de kassa

Even je horloge bij de pinautomaat houden en je hebt betaald. Zo makkelijk is betalen met je smartwatch. Het verschilt per merk welke betaaldienst je gebruikt, zoals Apple Pay of Garmin Pay.

Lees meer over:
Betalen met je smartwatch

 

internet-bellen-column

Telefoneren

De telefoon gaat en je hebt net je handen vol. Op sommige smartwatches kun je het gesprek opnemen en voeren op het horloge. Bij andere types krijg je alleen een melding en moet je alsnog je smartphone erbij pakken.

Lees meer over:
Telefoneren met je smartwatch

4

Welke activiteiten wil je bijhouden?

Sportprestaties bijhouden

Wil je 1 of meerdere sportprestaties bijhouden, zoals hardloop, fiets- of zwemprestaties? Kies dan een smartwatch die deze work-outs kan vastleggen. Let op waterdichtheid als je met het horloge wilt zwemmen.

Slaap bijhouden

Wil je inzicht krijgen in je nachtrust? Kies een smartwatch die je slaap kan meten. Zo kun bijhouden hoe lang je slaapt, of je diep slaapt en hoe vaak je wakker wordt. Kies een smartwatch met een langere batterijduur. Zo hoef je het horloge niet iedere dag op te laden.

5

Gezondheid meten met je smartwatch

Smartwatch SPO2 1200x1200 2

Zuurstofsaturatie meten

Wil je meer inzicht krijgen in je gezondheid? Met een smartwatch die een SpO₂-sensor heeft, meet je de zuurstofverzading van je bloed (zuurstofsaturatie). Het meetresultaat drukt uit welk percentage van de hemoglobine (een speciaal eiwit) in je bloed is verzadigd met zuurstof. 

Smartwatch VO2 1200x1200 2

VO₂max 

Dit geeft aan hoeveel zuurstof het lichaam maximaal kan verbruiken tijdens een training. Als je veel traint, dan wil je misschien je VO₂max verbeteren of je score bijhouden.

Smartwatch ECG 1200x1200 2

Hartslag en ECG

Kies een smartwatch met een hartslagmeter of een waaraan je een externe hartslagmeter kunt koppelen. Sommige smartwatches kunnen ook een hartfilmpje (ECG) maken. Zo kun je je hartslagritme bij houden.

Lees meer over:
Gezondheidsfuncties van de smartwatch

6

Maak een duurzamere keuze

Duurzame aanbieder

Fabrikanten van smartwatches werken niet allemaal even duurzaam. 

Soms is er sprake van kinderarbeid, slavernij of onveilige arbeidsomstandigheden. Daarnaast kunnen de mijnen waaruit metalen worden gewonnen in handen zijn van gewapende groepen.

Wij beoordelen hoe bedrijven omgaan met zogenaamde conflictmineralen. In onze testresultaten geven we een oordeel over duurzaamheid van de smartwatches.

Bekijk en vergelijk:
Duurzamere smartwatches (alleen voor leden)

Duurzaamheid smartwatch

Wij testen de smartwatches om te bepalen of het een duurzamere keuze is. Zo kijken we onder meer naar de bouwkwaliteit van het apparaat en de gekozen materialen.

Verder is het belangrijk dat het apparaat lang meegaat en daarom goed bestand is tegen krassen. Als je het bandje kunt vervangen, is dat ook een pluspunt.

Wij testen ook of het apparaat zuinig is door een oordeel te geven over het stroomverbruik van de smartwatch.

Een nieuwe smartwatch?

Heb je écht een nieuwe smartwatch nodig? Als je minder vaak een nieuwe koopt, belast je het milieu minder. En je voorkomt andere problemen die ontstaan bij de productie. Je kunt ook proberen of je genoeg hebt aan alleen een app op je telefoon. Daarmee kun je bijvoorbeeld stappen tellen en je work-outs vastleggen.

Is het bandje van je horloge versleten, kapot of verkleurd door de zon? Of ben je toe aan een andere stijl? Verwissel dan het bandje van je smartwatch. Zo hoef je minder snel een nieuwe smartwatch te kopen.

Is je oude smartwatch kapot? Kijk of hij nog te repareren is.

7

Kies uit verschillende stijlen en designs

Rechthoekig of rond

Wil je een ronde of rechthoekige smartwatch? Een rechthoekig scherm biedt ruimte voor meer informatie. Op een rond scherm kan tekst soms wegvallen, maar het lijkt wel meer op een traditioneel horloge.

Bekijk en vergelijk:
Ronde smartwatches
Rechthoekige smartwatches

Voor mannen of vrouwen

Zoek je een dameshorloge of herenhorloge? De meeste smartwatches zijn voor beiden. Maak ze mannelijker of vrouwelijker door een kleur en bandje te kiezen. Bij smalle polsen staat een klein horloge mooier. Bij forse armen juist een groot horloge.

Bekijk en vergelijk:
Horloges in een andere kleur dan zwart
Horloges met een niet-rubberen bandje
Kleine horloges of grote horloges

Analoog met wijzers

Wil je een gewoon horloge met smartfuncties? Dat kan. Zo’n smartwatch heeft fysieke wijzers, net als een traditioneel horloge. Daarachter zit een klein schermpje. Er zijn maar een paar modellen, want de meeste smartwatches hebben alleen een scherm.

Bekijk en vergelijk:
Withings-horloges met fysieke wijzers
Garmin vívomove sport, Trend of 3S

8

Gebruik je medische apparaten?

Magneten, radiofrequentie en elektromagnetische velden kunnen de werking beïnvloeden van (of storingen veroorzaken bij) elektro-medische apparaten op of in je lijf. Denk aan zoals pacemakers, defibrillatoren, en insulinepompen.

Raadpleeg daarom je arts of de fabrikant van het medische apparaat voordat je een smartwatch gebruikt. Mogelijk adviseren zij om het horloge niet te gebruiken of om een veilige afstand (zoals 15 cm) aan te houden tot het medische apparaat.

Heb je een elektro-medisch hulpmiddel? Gebruik dan geen lichaamssamenstelling-functie (Bio-elektrische Impedantie Analyse) op je smartwatch. Voor deze meting gaat namelijk elektrische stroom door je lichaam. Deze functie zit bijvoorbeeld op de Samsung Galaxy Watch4- en Watch5-modellen.

Pacemaker smartwatch probleem

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke smartwatches goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Smartwatch