! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Smartwatch kopen: waar let je op?

Met een smartwatch kun je veel meer dan met een normaal horloge. Denk aan Whatsappjes bekijken, sportprestaties bijhouden en betalen bij een pinautomaat. 

Stefan Vrijdag
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica


1
Smartwatch of activity tracker?

 • Smartwatch-illustratie-1200x550

  Smartwatch

  Een smartwatch is de meest uitgebreide wearable. Hij kan meer dan een activity tracker en heeft uitgebreidere functies. Daarbij heeft hij meestal een groter scherm waarmee je tijdens het sporten je prestaties kunt aflezen. 

  Vergelijk smartwatches

 • Activity-trackers-illustratie-1200x550

  Activity tracker

  Een activity tracker meet de hele dag en nacht je verbruikte calorieën, hartslag, slaapgedrag en stappen. Hij lijkt op een armband en heeft niet altijd een scherm.

  Vergelijk activity trackers

   

2
Wat is een smartwatch?

3
Waarom een smartwatch?

Hoewel fabrikanten met nieuwe modellen blijven komen, is er nog geen ‘briljante’ toepassing of app gevonden waarmee de smartwatch onmisbaar wordt. Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Je hoeft je smartphone niet uit je tas of zak te pakken om te kijken wie er belt of een berichtje stuurt. Vaak heb je wel je telefoon nodig om te kunnen beantwoorden.
 • Dankzij sensoren op de huid kan je allerlei gezondheidswaarden meten, bijvoorbeeld je beweging en je hartslag.
 • Je hebt veel praktische mogelijkheden zoals betalen door je horloge tegen het pinapparaat aan te houden, lichten thuis aandoen via je horloge en je auto starten.

Nadelen

 • Een smartwatch moet je vaker opladen dan een activity tracker, meestal een paar keer per week. Onhandig als je bijvoorbeeld je slaap wilt meten.
 • Het is duur. Een nieuwe smartwatch kost al gauw €200. Een activity tracker of simpele stappenteller kan een goedkoper alternatief zijn.
smartwatch-contactloos-betalen

4
Hoe werkt een smartwatch?

Een smartwatch heeft een smartphone nodig. De eerste keer verbind je je smartphone en smartwatch met elkaar via bluetooth of NFC. Op je smartphone installeer je de bijbehorende smartwatch-app, bijvoorbeeld Android Wear of Watch OS (van Apple). Hierna synchroniseren telefoon en horloge met elkaar.

Apps

Vaak vind je vanuit de smartwatch-app op je telefoon ook de apps die je op je smartwatch kunt zetten. Denk aan spelletjes of sport-apps. Het aantal relevante apps, zoals Spotify, verschilt per besturingssysteem.

Verbinden

Voor veel toepassingen moeten de smartwatch en smartphone bij elkaar in de buurt zijn. Ze moeten immers via bluetooth in verbinding staan met elkaar. Ben je te ver weg van je telefoon, dan krijg je gemiste oproepjes niet op je smartwatch binnen. Behalve als deze ook via wifi met elkaar kunnen verbinden.

Vergelijk smartwatches en bekijk wat een smartwatch wel en niet kan.

5
Veelgebruikte functies van een smartwatch

 • Koopadvies_channel3_GPSrennen

  GPS

  Een smartwatch met gps is erg handig als je hardloopt. Hiermee kun je tempo en afgelegde afstand bijhouden. Achteraf zie je welke route je hebt afgelegd op een kaart. Gps maakt het ook mogelijk om te navigeren met bijvoorbeeld Google Maps of het weer op jouw locatie te zien. De nauwkeurigheid van gps testen we door de metingen op een vast parcours te vergelijken.

 • Koopadvies_channel3_Muziekluisteren

  Muziek luisteren

  Als je muziek wilt luisteren vanaf je smartwatch, heb je genoeg intern geheugen nodig om de muziek op te slaan: van 1 tot 16 GB.

  Muziek zet je over van je smartphone naar je smartwatch en luister je via een bluetooth-headset. Soms is er
  ondersteuning voor afspeellijsten van Spotify. Met de meeste smartwatches uit de test kun je de muziek op je smartphone bedienen.

 • Koopadvies_channel3_Hartslagmeten

  Je hartslag meten

  Een smartwatch met een hartslagmeter laat je hartslag zien. In rust geeft dat een een beeld van je algehele conditie. Bij het sporten kun je instellen wat de boven- en ondergrens van je hartslag mag zijn, handig als je binnen een bepaalde hartslagzone wilt trainen. 

   

6
Welke smartwatch gebruik je bij welke smartphone?

Hulp nodig of vragen?

Heb je vragen over je smartwatch? Of wil je iets weten over een specifiek type smartwatch? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum