icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Smartwatch kopen: waar let je op?

Met een smartwatch kun je veel meer dan met een normaal horloge. Denk aan whatsappjes bekijken, sportprestaties bijhouden en betalen bij een pinautomaat. 

1

Smartwatch of activity tracker?

Smartwatches - illustratie

Smartwatch

Een smartwatch is de meest uitgebreide wearable. Het is een verlengstuk voor je smartphone en lijkt het meest op een klassiek horloge. Een smartwatch kan meer dan een activity tracker en heeft uitgebreidere functies. Zo kan je berichten ontvangen op je horloge en erop reageren. Vaak is het ook mogelijk om ermee te bellen. Een smartwatch heeft meestal een groter scherm waarmee je tijdens het sporten je prestaties kunt aflezen. 

Vergelijk smartwatches

Activity - tracker - illustratie

Activity tracker

Wil je alleen je conditie of sportprestaties bijhouden? Dan kan een activity tracker een betere optie zijn. Een activity tracker lijkt op een armband en stimuleert je om meer te bewegen. Een activity tracker meet de hele dag en nacht je verbruikte calorieën, hartslag, slaapgedrag en stappen. Op veel activity trackers ontvang je ook notificaties van je smartphone.

Vergelijk activity trackers

 

2

Wat wil je meten met je smartwatch?

  • Sportprestaties bijhouden: Wil je verschillende sportprestaties bijhouden, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen? Kies dan een smartwatch die deze work-outs kan vastleggen. Zo is het belangrijk om te letten op waterdichtheid als je met het horloge wilt zwemmen.
  • Slaap bijhouden: Kies een smartwatch die je slaap kan meten en een langere batterijduur heeft. Zo hoef je het horloge niet iedere dag op te laden, nadat je het de hele dag hebt gedragen.
  • Zuurstofsaturatie meten: Kies een smartwatch met een SpO₂-sensor om de zuurstofverzading van je bloed te meten.
  • Hartslag meten: Kies een smartwatch met een ingebouwde hartslagmeter of een waaraan je een externe hartslagmeter kunt koppelen.

 

Bekijk meer gezondheidsfuncties

3

Let op het scherm

Touchscreen of knoppen?

Een smartwatch is makkelijker te bedienen met knoppen wanneer je natte vingers hebt of wanneer het regent. Een touchscreen kan niet goed tegen water. Zo moet je een smartwatch met touchscreen vergrendelen tijdens het zwemmen, zodat het niet reageert op water. Daarnaast kan je het scherm niet zien wanneer je het bedient met je vingers. Er zijn ook smartwatches die voorzien zijn van knoppen en een touchscreen.

Vierkant of rond scherm?

Een smartwatch met een rond scherm lijkt het meest op een klassiek horloge. Een horloge met een vierkant scherm heeft een moderner uiterlijk. Bij sommige horloges met een rond scherm kan het begin en eind van de tekst van het scherm verdwijnen. Je moet dan wat verder scrollen om de tekst zichtbaar te maken. Daarnaast kunnen applicaties die ontworpen zijn voor een vierkant scherm er net iets anders uitzien op een rond scherm.

4

Maak een duurzamere keuze

Duurzame aanbieder

Fabrikanten van smartwatches werken niet allemaal even duurzaam. 

Soms is er sprake van kinderarbeid, slavernij of onveilige arbeidsomstandigheden. Daarnaast kunnen de mijnen waaruit metalen worden gewonnen in handen zijn van gewapende groepen.

Wij beoordelen hoe bedrijven omgaan met zogenaamde ‘conflictmineralen’. In onze testresultaten geven we een oordeel over duurzaamheid van de smartwatches.
 

Leden kunnen filteren op 'duurzamere keuze'

Bekijk de testresultaten

Duurzaamheid smartwatch

Wij testen de smartwatches om te bepalen of het een duurzamere keuze is. Zo kijken we onder andere naar de bouwkwaliteit van het apparaat en de gekozen materialen.

Verder is het belangrijk dat het apparaat lang meegaat en daarom goed bestand is tegen krassen. Als je het bandje kunt vervangen, is dat ook een pluspunt.

Wij testen ook of het apparaat zuinig is door een oordeel te geven over het stroomverbruik van de smartwatch.

Een nieuwe smartwatch?

Heb je wel écht een nieuwe smartwatch nodig? Als je minder vaak een nieuwe wearable koopt, belast je het milieu minder. En je voorkomt andere problemen die ontstaan bij de productie. Je kunt ook proberen of je genoeg hebt aan alleen een app op je telefoon. Daarmee kun je bijvoorbeeld stappen tellen en je work-outs vastleggen.

Is het bandje van je horloge versleten, kapot of verkleurd door de zon? Of ben je toe aan een andere stijl? Dan kun je ervoor kiezen om het bandje van je smartwatch te verwisselen. Zo hoef je minder snel een nieuwe smartwatch te kopen.

Is je oude smartwatch kapot? Kijk dan of het nog te repareren valt.

5

Smartwatch functies gebruiken zonder smartphone

Smartwatch - GPS - illustratie

GPS

Een smartwatch met ingebouwde gps is handig als je jouw smartphone thuis wilt laten tijdens het hardlopen. Hiermee kun je je tempo en afgelegde afstand bijhouden. Achteraf zie je op een kaart welke route je hebt afgelegd. Gps maakt het ook mogelijk om te navigeren met bijvoorbeeld Google Maps of om het weer op jouw locatie te zien.

Smartwatch - muziek luisteren - illustratie

Muziekopslag

Als je muziek wilt luisteren vanaf je smartwatch, heb je genoeg intern geheugen nodig om de muziek op te slaan. Van 1 tot 16 GB. Het handige van een smartwatch met muziekopslag is dat je kunt luisteren naar muziek zonder internetverbinding. Houd er wel rekening mee dat je een draadloze hoofdtelefoon nodig hebt.

4G-Columns

LTE of 4G internetverbinding

Een smartwatch met LTE zorgt dat je bereikbaar bent zonder dat je een smartphone bij je hebt. Op de meeste 4G (LTE) smartwatches kun je bellen zonder je horloge te verbinden aan je smartphone via bluetooth. Om hiervan gebruik te maken moet je een multisim-abonnement afsluiten. Momenteel wordt alleen de Apple Watch met 4G ondersteunt. 

Lees hier meer over 4G op je smartwatch

6

Reactie op de huid

Allergische reactie

Heb je een gevoelige huid of krijg je een allergische reactie van bepaalde materialen, zoals nikkel? Houd hier dan rekening mee bij aankoop van een smartwatch. Zoek voor je aankoop uit welke materialen in het horloge en bandje zitten. Zo zit er vaak nikkel in de horlogekasten en acrylaten in bandjes.

Draag het horloge ook niet te strak of te los om je pols. En maak het bandje regelmatig schoon om huidirritatie te voorkomen.

Getatoeëerde huid

Smartwatches met een optische hartslagsensor werken niet altijd goed op een getatoeëerde huid. De inkt van de tatoeage kan het licht van de sensor blokkeren. Hierdoor krijg je geen betrouwbare hartslagmeting. 

7

Welke smartwatch gebruik je bij welke smartphone?

Gebruik met een iPhone

De bekendste smartwatch die met iOS werkt is natuurlijk de Apple Watch van Apple zelf. Deze werkt alleen met de iPhone.

Het voordeel is dat je optimaal gebruik kunt maken van apps zoals Apple Music, Apple Pay of iMessage.

Gebruik met een Androidtoestel

De meeste smartwatches die nu op de markt zijn, werken samen met een Android-telefoon. Smartwatches met besturingssysteem WearOS (voorheen Android Wear) werken in ieder geval met Android.

Dit besturingssysteem draait op smartwatches van verschillende merken, zoals TicWatchFossil en Skagen. Je hebt dus keuze uit meerdere merken en stijlen.

Lees hier meer over smartwatch besturingssystemen

8

Let op je privacy!

Beveilig je smartwatch en zet er een code op, net als op je smartphone. Zo kunnen anderen niet je privéberichten lezen als je je smartwatch even afdoet. 

Onduidelijke voorwaarden

Smartwatches verzamelen een hoop gegevens over beweging en gebruik met je smartphone. Fabrikanten moeten duidelijk aangeven met welk doel die gegevens verzameld worden en met wie ze worden gedeeld. Dat gebeurt niet altijd. De voorwaarden zijn vaak onduidelijk.

Wat gebeurt er met de gegevens op mijn smartwatch?

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun smartwatch? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum