icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Koopadvies

Smartwatch kopen: waar let je op?

Een smartwatch is veel slimmer dan een normaal horloge. Hij kan veel meer. Berichten doorgeven, sportprestaties bijhouden en zelfs mogelijke ziektes opsporen.

Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica


1
Smartwatch, activity tracker of sporthorloge?

 • Smartwatch-illustratie-1200x550

  Smartwatch

  Een smartwatch is de meest uitgebreide wearable. Hij kan hetzelfde als veel sporthorloges en activity trackers. Maar houdt ook nog de meldingen van je telefoon bij.

  Lees alles over smartwatches.

 • Activity-trackers-illustratie-1200x550

  Activity tracker

  Een activity tracker meet de hele dag en nacht activiteiten zoals verbruikte calorieën, slaapgedrag en stappen. Hij lijkt op een armband en heeft niet altijd een scherm.

  Lees alles over activity trackers

   

 • Sporthorloge-illustratie-1200x550

  Sporthorloge

  Een sporthorloge is specifiek voor sporters. Hij meet nauwkeurig hartslag, afstand en tijd. Handig om je prestaties af te lezen. Sommige hebben ook een kompas en hoogtemeter. 

  Lees alles over sporthorloges

2
Wat is een smartwatch?

3
Waarom een smartwatch?

Hoewel fabrikanten met nieuwe modellen blijven komen, is er nog geen ‘briljante’ toepassing of app gevonden waarmee de smartwatch onmisbaar wordt. Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Je hoeft je smartphone niet uit je tas of zak te pakken om te kijken wie er belt of een berichtje stuurt. Vaak heb je wel je telefoon nodig om te kunnen beantwoorden.
 • Dankzij sensoren op de huid kan je allerlei gezondheidswaarden meten, bijvoorbeeld je beweging en je hartslag.
 • Je hebt veel praktische mogelijkheden zoals betalen door je horloge tegen het pinapparaat aan te houden, lichten thuis aandoen via je horloge en je auto starten.

Nadelen

 • Een smartwatch moet je vaker opladen dan een activity tracker of sporthorloge, meestal een paar keer per week. Onhandig als je bijvoorbeeld je slaap wilt meten.
 • Vaak heb je een aparte, extra oplader nodig.
 • Het is duur. Een nieuwe smartwatch kost al gauw €200. Een activity tracker, simpele stappenteller of sporthorloge kunnen een goedkoper alternatief zijn.
smartwatch-contactloos-betalen

4
Hoe werkt een smartwatch?

Een smartwatch heeft een smartphone nodig. De eerste keer verbind je je smartphone en smartwatch met elkaar via bluetooth of NFC. Op je smartphone installeer je de bijbehorende smartwatch-app, bijvoorbeeld Android Wear of Watch OS (van Apple). Hierna synchroniseren telefoon en horloge met elkaar.

Apps

Vaak vind je vanuit de smartwatch-app op je telefoon ook de apps die je op je smartwatch kunt zetten. Denk aan spelletjes of sport-apps. Behalve bij de Apple Watch, valt het aantal relevante apps van de andere besturingssystemen (Android Wear, Tizen (van Samsung)) nog een beetje tegen.

Verbinden

Voor veel toepassingen moeten de smartwatch en smartphone bij elkaar in de buurt zijn. Ze moeten immers via bluetooth in verbinding staan met elkaar. Ben je te ver weg van je telefoon, dan krijg je gemiste oproepjes niet op je smartwatch binnen. Behalve als deze ook via wifi met elkaar kunnen verbinden.

Vergelijk smartwatches en bekijk wat een smartwatch wel en niet kan.

5
Veelgebruikte functies van een smartwatch

 • Koopadvies_channel3_GPSrennen

  GPS

  Een smartwatch met gps is erg handig als je hardloopt. Hiermee kun je tempo en afgelegde afstand bijhouden. Achteraf zie je welke route je hebt afgelegd op een kaart. Gps maakt het ook mogelijk om te navigeren met bijvoorbeeld Google Maps of het weer op jouw locatie te zien. De nauwkeurigheid van gps testen we door de metingen op een vast parcours te vergelijken.

 • Koopadvies_channel3_Muziekluisteren

  Muziek luisteren

  Als je muziek wilt luisteren vanaf je smartwatch, heb je genoeg intern geheugen nodig om de muziek op te slaan: van 1 tot 16 GB.

  Muziek zet je over van je smartphone naar je smartwatch en luister je via een bluetooth-headset. Soms is er
  ondersteuning voor afspeellijsten van Spotify. Met de meeste smartwatches uit de test kun je de muziek op je afstandsbediening bedienen.

 • Koopadvies_channel3_Hartslagmeten

  Je hartslag meten

  Een smartwatch met een hartslagmeter laat je hartslag zien. Dat is handig als je een sporter bent, of een medische reden hebt.

  Bij sommige hartslagmeters moet je stil zitten/staan/liggen om je hartslag te kunnen meten.  Je kunt de hartslagmeter dan niet gebruiken bij het sporten.

6
Welke smartwatch gebruik je bij welke smartphone?

Hulp nodig of vragen?

Heb je vragen over je smartwatch? Of wil je iets weten over een specifiek type smartwatch? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum