icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Douchen of zwemmen met je smartwatch, kan dat?

Je smartwatch omhouden tijdens zwemmen, douchen of een fietstocht door de regen: de ene smartwatch kan er tegen, de andere niet. De verschillen in waterdichtheid zijn groot. Hier moet je op letten bij de aankoop van een waterdichte smartwatch.
ilona van der valk

Ilona van der Valk   Expert ElektronicaBijgewerkt op:3 januari 2024

garmin-zwemmen

Hoe waterdicht is mijn smartwatch?

Zwemmen is een veelgebruikte functie van een smartwatch. Maar de waterdichtheid van een smartwatch is nog niet zo simpel. Het is geen kwestie van ‘ja’ of ‘nee’. Smartwatches kennen grote verschillen in waterdichtheid. Bedenk van tevoren dus goed hoe waterproof jouw smartwatch moet zijn.

Hoe waterdicht je smartwatch is kun je zien aan de code in de handleiding. Dit werkt een beetje hetzelfde als wasvoorschriften bij kleding. Er zijn hiervoor 3 typen codes: IP-code, ATM-rating en meteraanduiding. 

Kun je douchen met een smartwatch? 

Nee, eigenlijk niet. Het lijkt onschuldig en veel mensen doen het. Maar je smartwatch kan kapotgaan óf de waterdichtheid kan afnemen. Hoe waterdicht je smartwatch is, geldt echt alleen voor water. Dus niet voor shampoo of zeep. Ook stoom bij sauna’s kan voor problemen zorgen.

Zwembadfunctie

Op een horloge met zwem-workout kun je meestal de lengte van het zwembad invoeren. Op basis hiervan meet het horloge hoeveel slagen per baan je maakt. Ook registreren de meeste sporthorloges de afstand, tijd en hoeveel calorieën je verbrandt tijdens een zwemsessie. Sommige horloges herkennen je zwemstijl, zoals schoolslag of borstcrawl.

Waterschade en garantie: hoe zit dat?

Het kan je toch gebeuren: vochtschade. Omdat je even snel een pan afwast met je smartwatch om je pols. Of omdat je onder de douche ontdekt dat je je smartwatch nog om hebt. Vochtschade is lastig te verhalen. Het beleid van fabrikanten is hierbij niet overal hetzelfde zagen we bij Fitbit, Garmin en Apple. 

Garmin en Apple zeggen simpelweg dat waterschade buiten de garantie valt. Fitbit zegt dat waterschade ‘vaak niet onder de garantie valt, maar per model verschilt’. Om erachter te komen, moet je contact opnemen met de klantenservice. 

Check je recht op garantie.