icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zwemmen met je smartwatch

Je smartwatch omhouden tijdens zwemmen, watersport of een fietstocht door de regen? De ene smartwatch kan er tegen, de andere niet. De verschillen in waterdichtheid zijn groot. Hier moet je op letten als je een waterdichte smartwatch koopt.
ilona van der valk

Ilona van der Valk   Expert ElektronicaBijgewerkt op:3 januari 2024

garmin-zwemmen

Hoe waterdicht is mijn smartwatch?

Zwemmen is een veelgebruikte functie van een smartwatch. Maar de waterdichtheid van een smartwatch is nog niet zo simpel. Het is geen kwestie van ‘ja’ of ‘nee’. Smartwatches hebben grote verschillen in waterdichtheid. Bedenk van tevoren dus goed hoe waterproof jouw smartwatch moet zijn.

Hoe waterdicht je smartwatch is, zie je aan de code in de handleiding. Dit werkt een beetje hetzelfde als wasvoorschriften bij kleding. Er zijn hiervoor 3 typen codes: IP-code, ATM-rating en meteraanduiding. 

Zwembadfunctie

Op een horloge met zwem-workout kun je meestal de lengte van het zwembad invoeren. Op basis hiervan meet het horloge hoeveel slagen per baan je maakt. Ook registreren de meeste smartwatches de afstand die je zwemt, de tijd en hoeveel calorieën je verbrandt tijdens een zwemsessie. Sommige horloges herkennen ook je zwemstijl, zoals schoolslag of borstcrawl.