icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Douchen of zwemmen met je smartwatch, kan dat?

Je smartwatch omhouden tijdens zwemmen, douchen of een fietstocht door de regen: de ene smartwatch kan er tegen, de andere niet. De verschillen in waterdichtheid zijn groot. Hier moet je op letten bij de aankoop van een waterdichte smartwatch.
ilona van der valk

Ilona van der Valk , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 14 oktober 2022

Smartwatch water v1

Water en smartwatches

Zwemmen is een veelgebruikte functie van een smartwatch, naast GPS en een hartslagmeter. Maar de waterdichtheid van een smartwatch is nog niet zo simpel. Het is geen kwestie van ‘ja’ of ‘nee’. Smartwatches kennen grote verschillen in waterdichtheid. Bedenk van tevoren dus goed hoe waterproof jouw smartwatch moet zijn.  

Waterbestendigheid aflezen aan codes

Hoe waterdicht je smartwatch is kun je zien aan de code in de handleiding. Dit werkt een beetje hetzelfde als wasvoorschriften bij kleding. Er zijn hiervoor 3 typen codes: IP-code, ATM-rating en meteraanduiding. 

Kun je douchen met een smartwatch? 

Nee, eigenlijk niet. Het lijkt onschuldig en veel mensen doen het. Maar je smartwatch kan kapotgaan óf de waterdichtheid kan afnemen. Hoe waterdicht je smartwatch is, geldt dus echt alleen voor water. Dus niet voor shampoo of zeep. Ook stoom bij sauna’s kan voor problemen zorgen. 

garmin-zwemmen

Zwemmen en duiken, binnen en buiten

'Met deze smartwatch kun je zwemmen', een veelgebruikte term door fabrikanten. Maar let op! Zwemmen in een binnenbad is anders dan zwemmen in zee. En zwemmen is geen duiken. Best verwarrend. Het heeft te maken met 3 factoren: 

  • Temperatuurverschillen
  • Waterdruk
  • Waterdiepte

Baantjes trekken

Wil je met een waterdichte smartwatch baantjes kunnen trekken, koop er dan 1 met minimaal de code 5 ATM of 50m. Veel smartwatches hebben deze code. Maar ga er niet mee duiken en doe hem af als je de zee in gaat. Je smartwatch is dan wel waterdicht, hij kan geen waterdruk of -diepte aan.

Zwemmen in zee

Zwemmen in de zee doe je meestal in de zomer als het buiten 25°C is. De zee is een stuk kouder. Alleen een smartwatch met minimaal de code 20 ATM kan zo'n temperatuurverschil aan. Die zijn er weinig. 

Kun je duiken met een smartwatch?

Bij duiken krijg je te maken met waterdruk. Smartwatches waarmee je kunt zwemmen (5 ATM, 50m) kunnen niet tegen deze waterdruk. Je hebt een smartwatch met minimaal 10 ATM nodig om te duiken in een zwembad.

Wil je duiken in zee? Dan heb je minimaal 20 ATM nodig. Hiermee kun je recreatief duiken. Ga je nog een stapje verder en wil je diepzeeduiken? Kies dan voor een exemplaar met 50 ATM. Je hebt dan een smartwatch die echt volledig waterdicht is.  

Lees meer over sporthorloges om mee te zwemmen.

Waterschade en garantie: hoe zit dat?

Het kan je toch gebeuren: vochtschade. Omdat je even snel een pan afwast met je smartwatch om je pols. Of omdat je onder de douche ontdekt dat je je smartwatch nog om hebt. Vochtschade is lastig te verhalen. Het beleid van fabrikanten is hierbij niet overal hetzelfde zagen we bij Fitbit, Garmin en Apple. 

Garmin en Apple zeggen simpelweg dat waterschade buiten de garantie valt. Fitbit zegt dat waterschade ‘vaak niet onder de garantie valt, maar per model verschilt’. Om erachter te komen, moet je contact opnemen met de klantenservice. 

Check je recht op garantie!

Lees ook:

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.