icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betalen met je smartwatch

Met veel smartwatches kun je contactloos betalen. Je houdt je horloge dan dichtbij een pinautomaat. Je pinpas is daarbij niet nodig. Smartwatchmerken hebben ook eigen betaaldiensten. Zo zijn er Apple Pay, of Fitbit Pay en andere betaaldiensten. We vertellen je meer over contactloos betalen met je smartwatch.
Shelley Flanders-280x280px

Shelley Flanders   Expert ElektronicaGepubliceerd op:13 maart 2023

smartwatch-contactloos-betalen

Hoe kun je contactloos betalen?

Betalen met je smartwatch doe je door het horloge dichtbij een pinautomaat te houden. Je pinpas is daarbij niet nodig. Voor het betalen van kleine bedragen is een pincode vaak niet nodig. Voor grotere bedragen kan het horloge wel om een pincode vragen. Deze stel je in tijdens het activeren van de betaalfunctie op je smartwatch.

Het verschilt per smartwatchmodel hoe je de betaalfunctie snel opent. Dit doe je meestal door het horloge naast de pinautomaat te houden. Bij sommige modellen moet je eerst een zijknop op het horloge indrukken. 

Hoe werkt het contactloos betalen precies?

Smartwatches met een betaalfunctie bevatten een NFC-chip. NFC wordt ook wel Near Field Communication genoemd. Deze NFC-chip zorgt ervoor dat je draadloos en op maximaal 10 centimeter afstand met je horloge kunt betalen. De NFC-chip wisselt op een veilige manier informatie uit tussen 2 apparaten. In dit geval de smartwatch en bijvoorbeeld een pinautomaat. In je bankpas zit precies zo'n zelfde NFC-chip.

Welke betaaldiensten zijn er?

Verschillende merken bieden hun eigen betaaldienst aan. In Nederland zijn Apple Pay, Garmin Pay, Fitbit Pay en Google Pay beschikbaar. 

Daarnaast is het belangrijk dat je bank de betaaldienst van je smartwatch ondersteunt. Zo ondersteunt Rabobank bijvoorbeeld betalen met Apple Pay, Fitbit Pay, Google Pay en Garmin Pay. Tijdens het instellen wordt meestal eerst gevraagd de betaaldienst via de app van je bank te activeren.

Heb je het nodig?

Contactloos betalen met je smartwatch kan handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je geen bankpas bij je wil dragen of in een winkel snel wilt afrekenen.

Apple Pay

Lees op de site van Apple of je bank Apple Pay ondersteunt.

Fitbit Pay

Lees op de site van Fitbit of je bank Fitbit Pay ondersteunt.

Garmin Pay

Lees op de site van Garmin of je bank Garmin Pay ondersteunt.

Google Pay

Lees op de site van Google of je bank Google Pay ondersteunt.