icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij smartwatches testen

We onderzoeken smartwatches op onder andere het bijhouden van conditie, smartfuncties, gebruiksgemak en batterijduur. Ook kijken we naar wat je er mee kan en de beveiliging, privacy en duurzaamheid. Lees hoe we de smartwatches testen en tot onze testoordelen komen.
Shalita Goerdat

Shalita Goerdat , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 17 november 2022

Hoe testen we?

We onderzoeken smartwatches op meer dan 100 punten volgens een vast testprogramma. Elk testonderdeel weegt voor een bepaald percentage mee in het totale testoordeel.

Conditie bijhouden

Alle smartwatches in de test houden je bewegingen bij met allerlei slimme sensoren. Hierdoor krijg je een goede indruk van het aantal stappen dat je zet en de afstand die je aflegt. In ons laboratorium testen we onder meer hoe precies de smartwatch de metingen uitvoert. Heeft de smartwatch een hoogte-, stijgings-, of hartslagmeter, dan geven we daarover een oordeel. 

Smartfuncties

Een smartwatch kan vaak meer dan alleen het meten van beweging. Ook berichten van je smartphone kunnen op het scherm van de smartwatch verschijnen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een melding als je gebeld wordt. Of als er een sms’je of app-bericht binnenkomt. Soms kun je ook reageren vanaf de smartwatch. We beoordelen de kwaliteit van de verschillende smart-mogelijkheden.

Daarnaast geven we ook een oordeel over de muziekdiensten die de smartwatch ondersteunt. We kijken hoe makkelijk je de streamingsiensten kunt instellen op een smartwatch. En of playlists gemakkelijk te downloaden zijn naar het horloge via een smartphone. Verder beoordelen we hoe makkelijk je een playlist kunt selecteren en afspelen op je smartwatch of via een smartphone. 

Gebruiksgemak

We testen hoe makkelijk je een smartwatch in gebruik kunt nemen. We kijken onder andere naar het gebruiksgemak tijdens het sporten. En hoe makkelijk je de smartwatch kunt koppelen aan je smartphone. Daarnaast testen we of je makkelijk door de menu’s kunt navigeren (dagelijks gebruik). 

Batterij

Smartwatches hebben vaak heldere en scherpe schermen en dat heeft gevolgen voor de batterijduur. We testen de gebruiksduur, maar ook hoe lang het duurt voordat de batterij is opgeladen.

Bijbehorende smartphone-app

Elke smartwatch werkt samen met een Android- en/of iOS-app op je smartphone. Wij geven een oordeel over de prestatie van de bijbehorende smartphone-apps op de smartwatch. Ook kijken we hoe gemakkelijk je vanaf je smartphone instellingen op je smartwatch kunt aanpassen.  

Capaciteiten

Voor elke smartwatch zetten we op een rij welke fitness, smart en extra mogelijkheden hij zoal heeft. Zo geven we onder meer een oordeel over de verbinding met wifi, Bluetooth, mobiel internet en NFC.

Degelijkheid

Bij dit onderdeel beoordelen we onder meer of de smartwatch prettig aanvoelt en hoe goed het materiaal is. Zo testen we hoe gevoelig het scherm is voor krassen en de bouwkwaliteit van het apparaat. Daarnaast kijken we of het bandje kan worden vervangen.

Beveiliging en privacy

Met een smartwatch kun je verschillende prestaties bijhouden. En je kunt berichtjes sturen en ontvangen. Wij kijken hoe het zit met de beveiliging en privacy van een smartwatch. Zo geven we bijvoorbeeld een oordeel over updates, wachtwoordbeveiliging en de standaardinstellingen.

Daarnaast onderzoeken we hoe makkelijk informatie onderschept kan worden. Ook geven we een oordeel over de keuzes die je hebt bij het instellen van het apparaat.

Duurzaamheid

We helpen je bij het maken van een duurzamere keuze. Zo geven we een mening over de duurzaamheid van de smartwatch en het bedrijf.

We kijken hierbij naar zaken zoals het beleid, de rapportage en het gedrag van bedrijven als het gaat om de winning van tin, wolfraam en goud. Ons oordeel baseren we op informatie van het bedrijf, zoals hun duurzaamheids- of conflictmineralenverslag. 

Bovendien kijken we naar de degelijkheid van de smartwatch, zoals de gekozen materialen. We berekenen ook hoe zuinig een smartwatch is. Dit doen we door het vermogen te berekenen dat nodig is voor 1 uur gebruik. Onze mening over duurzaamheid nemen we in het testoordeel niet mee.   

Merktevredenheid

We geven daarnaast een algemeen oordeel over merken. We doen dit op basis van onze enquêtes. Ons oordeel over merktevredenheid nemen we in het testoordeel niet mee.   

Doelgroepen

We kijken ook hoe goed de smartwatch functioneert voor verschillende soorten gebruikers zoals niet-sporters, fietsers, hardlopers en multisporters. We letten hierbij op specifieke functies en de waarde die ze toevoegen voor deze doelgroep. Dit nemen we niet mee in het testoordeel.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes