icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beste hardloophorloges

Voor het meten van je hardloopprestaties is een smartwatch of een activity tracker met ingebouwde gps en hartslagmeter het beste. Sommige smartwatches zijn beter voor fanatieke sporters dan andere.
Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 27 oktober 2022

hardloop-sporthorloges

Hardloophorloge met gps

Voor het goed meten van je hardloopprestaties heb je gps nodig. Met gps kun je namelijk op het scherm zien hoe snel je loopt en welke afstand je al hebt afgelegd. Achteraf zie je de route op de kaart. Ook kun je van je gerende rondje uitgebreid het verloop zien. Zoals je gemiddelde snelheid, maximum snelheid en je beste tempo.

De gegevens die je over langere tijd verzamelt, geven een indruk van je ontwikkeling. Zo train je goed onderbouwd voor je hardloopdoel. Je kunt dit meten met een app op je smartphone, maar het is fijner als je smartwatch of activity tracker al gps heeft. Want dat scheelt extra gewicht tijdens het hardlopen.

Hoe testen we gps?

Vrijwel alle smartwatches hebben ingebouwde gps, net als sommige uitgebreide activity trackers. We testen gps op een parcours van 2 kilometer. Met dichte bebossing en een onderdoorgang is het een uitdagende test voor het gps-signaal. Smartwatches en activity trackers met uitgebreide hardloopmeting testen we op hun nauwkeurigheid tijdens een loop van 5 km.

In onze vergelijkers bekijk je in de testresultaten hoe goed smartwatches en activity trackers scoren op gps.

Hardloophorloge met hartslagmeter

De tweede belangrijke eigenschap van een hardloophorloge is de hartslagmeter. Deze geeft aan hoe intensief je bezig bent. Op basis van je hartslag kun je je tempo verhogen of verlagen. Veel hardlopers houden zich aan een trainingsschema dat afwisselend zwaarder en lichter is. Daarbij gebruiken ze vaak een indeling naar hartslagzones: zone 1 staat voor de lichtste inspanning en zone 5 voor de zwaarste. Het zien van je hartslag tijdens het lopen helpt je om je aan het schema te houden.

Hoe testen we de hartslagmeter?

hartslag meten smartwatchIn de test hebben de meeste smartwatches en uitgebreide activity trackers een hartslagmeter. Vaak kun je die koppelen aan een losse hartslagmeter die je om de borst draagt.

Smartwatches en activity trackers met een hartslagmeter testen we uitgebreid met proefpersonen in een laboratorium. Tijdens het lopen op een band wordt onder meer getest hoe precies de hartslagmeting is.

In onze vergelijkers zie je bij de testresultaten hoe goed smartwatches en activity trackers scoren op hartslagmeter.

Smartwatch of activity tracker?

Met een smartwatch heb je de meeste mogelijkheden voor het goed vastleggen van je hardloopprestaties. Vaak geeft zo'n horloge allerlei standaardinstellingen, zodat je makkelijker met een schema kunt trainen. Ook hebben ze een groot scherm, waardoor je de informatie tijdens het trainen goed kunt lezen. 

Daarom zijn de nieuwste smartwatches ook prima voor het hardlopen. Bij activity trackers hangt dit af van het schermformaat. Hebben ze een groot scherm, dan zijn ze ook geschikt voor het trainen.  

Meer lezen:


 

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.