icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Smartwatches met 4G

Er komen steeds meer smartwatches met 4G (of LTE) op de markt. Zo hebben Apple en Samsung al meerdere modellen met 4G uitgebracht. Wat kun je er precies mee?
Shelley Flanders-280x280px

Shelley Flanders   Expert ElektronicaBijgewerkt op:15 december 2023

Smartwatches met 4G

Wat is 4G of LTE?

Een smartwatch met LTE kan verbinding maken met 4G, dus met een mobiel netwerk. LTE is een andere term voor 4G.

Een smartwatch met 4G heeft een eigen internetverbinding. Je kunt het horloge dus ook zonder wifi-verbinding gebruiken. En je smartphone hoef je dan niet bij je te dragen. 

Wat kun je met 4G op je smartwatch?

Je bent verbonden met internet en kunt berichten ontvangen en versturen. Dus zonder dat je smartwatch via bluetooth verbonden is met je smartphone. Vaak is het mogelijk om via internet muziek te streamen.

Meestal kun je ook bellen met je 4G-smartwatch, maar dat kan niet met alle LTE-horloges. Zoals de Garmin Forerunner 945 LTE. Die kan niet bellen, maar bij een noodgeval wel een bericht sturen naar een contactpersoon. Of je gegevens doorsturen naar het Garmin Emergency Response Coordination Center. De LTE-connectiviteit op de Garmin Forerunner 945 LTE kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld je locatie te delen. Of om geplande routes te bekijken.

Abonnement voor je smartwatch

Voor een 4G-verbinding op je smartwatch heb je een eSIM nodig. Dit is een digitale simkaart. Een smartwatch met 4G brengt dus extra kosten met zich mee. 

Op dit moment ondersteunt Odido Apple Watch Cellular en de Samsung Galaxy Watch LTE modellen via multisim. Een digitale simkaart wordt gekoppeld aan de simkaart die hoort bij het Odido abonnement voor je telefoon.

KPN biedt multisim aan voor de Apple Watch Cellular modellen. Hiermee kun je jouw huidige telefoonabonnement ook gebruiken op de Apple Watch met LTE. Ook ondersteunt KPN multisim op de Samsung Galaxy Watch LTE modellen.

Bij Vodafone kun je nu ook een digitaal smartwatch abonnement aan je mobiele abonnement koppelen. Daarbij gebruik je de data en belminuten uit je bundel. Vodafone ondersteunt op dit moment de Apple Watch Cellular modellen.

Bij Garmin moet je een smartwatch-abonnement aanschaffen voor €7,99 per maand om gebruik te maken van de LTE-functies.

Huawei heeft de Watch 3 modellen uitgebracht met LTE-functie. In Nederland worden deze helaas nog door geen enkele provider ondersteund. 

Wanneer gebruik je 4G op je smartwatch?

Als je altijd je smartphone bij je wil hebben, is een smartwatch met 4G misschien niet nodig. Wil je bijvoorbeeld tijdens het sporten geen smartphone bij je dragen, dan kan een smartwatch met 4G handig zijn om bereikbaar te blijven.

Je hebt 4G op je smartwatch niet nodig om sportprestaties bij te houden. Dat kan meestal via een bluetooth-verbinding. Ook kan het handig zijn als je niets bij je hebt om je smartphone op te bergen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.