icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mobiel en contactloos betalen

Veel mensen betalen contactloos met hun betaalpas. Er komen steeds meer mogelijkheden. Betalen met je mobiel, creditcard, horloge of via een Tikkie. Hoe werkt het? Welke mogelijkheden zijn er? En is het veilig?
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 21 september 2021

Artikel_mobielencontactloosbetalen

Hoe werkt contactloos betalen?

Bij contactloos betalen houd je een betaalpas, smartphone, creditcard of sporthorloge bij de betaalautomaat. Vaak heb je dan al direct betaald. Soms moet je nog een pincode intoetsen. Dat is afhankelijk van de hoogte van het bedrag en/of de app die je gebruikt.

Meer contactloze betalingen

Contactloos betalen is al behoorlijk ingeburgerd. In 2020 was 85% van alle elektronische betalingen contactloos. Het grootste deel wordt met de betaalpas gedaan. Maar het aandeel betalingen met een mobiele telefoon groeit.

Contactloos betalen met je betaalpas of met je Android-telefoon kan vaak via je eigen bank. Met je iPhone of Apple Watch kun je bij 4 Nederlandse banken terecht.

Er zijn ook betaalapps die niet specifiek gebonden zijn aan 1 bank. Het bekendste voorbeeld is Tikkie.

Hoe betaal je contactloos?

Tips voor veilig contactloos betalen

  • Meld diefstal of verlies van je betaalpas of mobiele telefoon zo snel mogelijk bij je eigen bank. Er kan voor maximaal €50 zonder pincode worden betaald. Je hebt geen eigen risico als iemand anders contactloos betaalt. Als een dief betaalt zonder pincode draai je niet zelf op voor de schade.
  • Schakel contactloos betalen uit als je het niet gebruikt. Dit kan via internetbankieren en bij een aantal banken via de app. Alleen bij ABN AMRO en ING kun je dit niet uitschakelen. Bij ABN AMRO kun je wel een andere pas aanvragen. Of stel in dat er altijd om een pincode gevraagd wordt.
  • Blokkeer de NFC-chip in de betaalpas met metaal. Dat kan bijvoorbeeld met aluminiumfolie, een speciaal hoesje of speciale portemonnee.
  • Scherm bij het pinnen de hand waarmee je de pincode intoetst af met je andere hand.
  • Verlaag de daglimiet (voor Rabobank-klanten de weeklimiet) voor contactloos betalen naar een zo laag mogelijk bedrag. ING-klanten kunnen de betaallimiet voor zowel Android als Apple Pay niet aanpassen.
  • Schakel de functie 'ontgrendel met iPhone' uit voor Apple Pay via je Apple Watch.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.