! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mobiel en contactloos betalen

Veel mensen betalen contactloos met hun betaalpas. Maar er komen steeds meer mogelijkheden. Betalen met je mobiel, creditcard een horloge of via een tikkie. Hoe werkt het en welke mogelijkheden zijn er?  En hoe kun je er veilig gebruik van maken?

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:11 maart 2021

Artikel_mobielencontactloosbetalen

Hoe werkt contactloos betalen?

Bij contactloos betalen houd je een betaalpas, smartphone, creditcard of bijvoorbeeld sporthorloge bij de betaalautomaat. Vaak heb je dan al direct betaald. Soms moet je nog een pincode intoetsen. Dat is afhankelijk van de hoogte van het bedrag en/of de app die je gebruikt.

Contactloos betalen is al behoorlijk ingeburgerd. In 2020 was 85% van alle elektronische betalingen contactloos. Het grootste deel wordt met de betaalpas gedaan. Maar het aandeel betalingen met een mobiele telefoon groeit.

Contactloos betalen met je betaalpas of met je Android-telefoon kan vaak via je eigen bank. Met je iPhone of Apple Watch kun je bij 4 Nederlandse banken terecht.

Er komen ook steeds meer betaalapps die niet specifiek gebonden zijn aan één bank, zoals Tikkie en Payconiq

Contactloos betalen met betaalpas

Alle banken bieden contactloos betalen met je betaalpas aan. Soms moet je je pincode intoetsen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het bedrag en hoe vaak je achter elkaar contactloos betaalt.

Bedrag lager dan €50

Bedragen lager dan €50 reken je af zonder pincode. Je betaalt door je betaalpas dicht bij de betaalautomaat te houden. Je hoeft niet op een toets te drukken. Betalingen worden direct van je betaalrekening afgeschreven, net als bij een gewone pinbetaling.

Bedrag hoger dan €50

Bedragen hoger dan €50 reken je af met pincode. Je houdt je betaalpas tegen de betaalautomaat. Daarna toets je je pincode in op de betaalautomaat. 

Totaal hoger dan €100

In totaal kun je €100 zonder pincode afrekenen. Als je dit bedrag bereikt hebt, moet je je pincode intoetsen. Daarna begint het weer bij €0. Als je tussendoor je pincode gebruikt om bijvoorbeeld geld op te nemen, begint de teller ook weer op €0. 

Let op: Dit zijn de tijdelijk verhoogde limieten die zijn ingevoerd tijdens de coronacrisis.

Contactloos betalen uitschakelen

Bij een groot deel van de banken kun je contactloos betalen uitschakelen via internetbankieren of de mobiel bankieren-app. Of je kunt bijvoorbeeld instellen dat altijd om een pincode wordt gevraagd.

Bij ABN Amro en ING is uitschakelen niet mogelijk. ABN Amro-klanten die niet contactloos willen betalen, kunnen een andere betaalpas aanvragen. ING-klanten hebben geen keuze.

Contactloos betalen met je creditcard

Met de meeste creditcards kun je ook contactloos betalen.

 • ING-creditcard: de limiet per betaling zonder pincode is €25. Voor het totaal van betalingen zonder pincode is de limiet €50. De limiet verlagen of altijd met pincode betalen is niet mogelijk. Wel kun je contactloos betalen uitzetten via de klantenservice van ING. Let op: dit geldt niet voor betaalpassen.
 • Rabobank-creditcard: de limiet per betaling zonder pincode is €25. Voor het totaal van betalingen zonder pincode is de limiet €50. De limiet verlagen of altijd met pincode is niet mogelijk. Wel kun je contactloos betalen uitzetten via de klantenservice.
 • ICS-creditcard (zoals die van ABN Amro, Volksbank, Bijenkorf en Mastercard Classic): de limiet per betaling zonder pincode is €50. Voor het totaal van betalingen zonder pincode is de limiet €150. De limiet verlagen, altijd met pincode betalen of uitzetten is niet mogelijk.

Betalen met je Android-telefoon

Bij een groot deel van de banken kun je contactloos betalen met je mobiele telefoon. Je moet wel een geschikte telefoon hebben. Meestal kan dat alleen met een toestel met Android 5.0 of hoger en een NFC-chip. Maar ook steeds meer banken bieden Apple Pay aan.

Betalen met een Android-telefoon

Betalen met een Android-telefoon werkt grotendeels hetzelfde als contactloos betalen met je betaalpas. Boven de €25 of €50 moet je ook je pincode invoeren. Bij de meeste banken kun je ook instellen dat er altijd om een pincode wordt gevraagd.

De mogelijkheden per bank:

 • ABN Amro: binnenkort kunnen ABN Amro-klanten met een Android-telefoon met Google Pay betalen
 • ING: Mobiel betalen is opgenomen in de mobiel bankieren app van ING. Je hebt dus geen aparte app meer nodig. Er zijn ook geen extra kosten.
 • Rabobank: Rabobank-klanten hebben naast de mobiel bankieren app ook de Rabo Wallet app nodig. Daarnaast een Android-telefoon met versie 7.0 of hoger. Er zijn geen extra kosten.
 • ASN Bank, SNS en RegioBank: Klanten hebben naast de mobiel bankieren app ook de mobiel betalen app van de betreffende bank nodig. Die kost €0,50 per maand. Voor klanten van ASN Bank is deze gratis.
 • Bunq: Bunq-klanten kunnen betalen via Google Pay.

Bij Knab en Triodos Bank kun je (nog) niet betalen met je telefoon.

Google Pay

Je kunt Google Pay alleen voor contactloze betalingen met je mobiel gebruiken als je bank dit aanbiedt. Deze banken ondersteunen Google Pay:

 • ABN Amro (binnenkort)
 • Bunq
 • N26
 • Revolut
 • Wise

Hoe werkt het?

 Je betaalt met Google Pay door je telefoon dicht bij de betaalautomaat te houden, net als met een betaalpas. Je hoeft de app daarvoor niet te openen en je hebt ook geen internetverbinding nodig.

Bij bedragen onder de limiet voor contactloos betalen (op dit moment €50) kun je betalen zonder je telefoon te ontgrendelen. 

Bedragen boven de €50 moet je wel goedkeuren. Dat doe je door middel van het ontgrendelen van je telefoon: met een vingerafdruk, wachtwoord, pincode of patroon op je telefoon.

Betalen met een iPhone of Apple Watch: Apple Pay

Je kunt Apple Pay op je iPhone of Apple Watch alleen gebruiken als je bank dit aanbiedt. Deze banken ondersteunen Apple Pay:

 • ABN Amro
 • Bunq
 • ING
 • N26
 • Openbank
 • Rabobank
 • Revolut

Hoe werkt het?

Je betaling bevestig je met je vingerafdruk, gezichtsherkenning of de ontgrendelingscode van je telefoon. Wij adviseren om de standaardinstelling 'ontgrendel via iPhone' uit te zetten als je met een Apple Watch betaalt.

De limieten voor Apple Pay zijn meestal dezelfde als voor gewoon betalen met je betaalpas. ING- en ABN Amro-klanten kunnen bijvoorbeeld tot €2500 per dag betalen. Klanten van de Rabobank tot €5000 per week.

Hulp bij financiële vragen

Heb je een algemene financiële vraag over bijvoorbeeld betaal- en spaarrekeningen, verzekeringen, hypotheken en schenken? Met het lidmaatschap Geld & Recht of Volledig & Vertrouwd staan we voor je klaar en helpen je snel op weg.

Speciaal voor leden: de Financiële Helpdesk
Onze experts zijn bereikbaar op 070 - 445 45 45 (ma t/m vrij, 9:00 tot 18:00 uur).

helpdesk

Welke betaalapps zijn er nog meer?

Heeft je telefoon geen NFC-chip? Of biedt jouw bank (nog) geen contactloos betalen voor de telefoon aan? Er zijn ook apps waarbij dat niet nodig is. De apps hebben vaak ook verschillende functies. Je kunt er niet alleen in winkels mee betalen, maar bijvoorbeeld ook online en/of onderling:

 • Tikkie: Tikkie is vooral bekend van betaalverzoeken aan vrienden en familie. Hij wordt ook vaker gebruikt om mee af te rekenen in winkels of om bijvoorbeeld een donatie te doen. Dit gaat dan via scannen van een QR-code.
 • Payconiq: Met de Payconiq-app kun je in winkels, online en onderling betalen. Het werkt zowel op Android als iOS. Je koppelt je eigen betaalrekening aan de app van Payconiq. Je betaalt het scannen van een QR-code.

Contactloos betalen met een sporthorloge of andere wearable

Betalen met je smartwatch of zelfs met een ring of armband kan ook. Het gaat dan om sporthorloges van bijvoorbeeld Garmin en Fitbit. Alleen klanten van ABN Amro en Rabobank kunnen met bepaalde wearables betalen.   

Een creditcard van ICS (zoals Mastercard Classic en de creditcards van onder meer ABN Amro, ASN Bank en SNS) kun je ook koppelen aan zo’n Garmin- of Fitbit-sporthorloge.

Voordat je kunt betalen moet je meestal een digitale pas toevoegen aan je sporthorloge. Daarna betaal je door de betaaloptie op de smartwatch te activeren. Meestal voer je een code in en houd je het horloge bij de betaalautomaat.

Tips voor veilig contactloos betalen

 • Bij diefstal of verlies van je betaalpas of mobiele telefoon kan voor maximaal €50 zonder pincode worden betaald. Meld diefstal en verlies altijd zo snel mogelijk bij je eigen bank. Er geldt geen eigen risico als iemand anders contactloos betaalt. Als een dief betaalt zonder pincode draai je niet zelf op voor de schade.
 • Schakel contactloos betalen uit als je het niet gebruikt. Dit kan via internetbankieren en bij een aantal banken via de app. Alleen bij ABN Amro en ING kun je dit niet uitschakelen. Bij ABN Amro kun je wel een andere pas aanvragen. Of stel in dat er altijd om een pincode gevraagd wordt.
 • Blokkeer de NFC-chip in de betaalpas met metaal. Dat kan bijvoorbeeld met aluminiumfolie of met een speciaal hoesje of speciale portemonnee.
 • Scherm bij het pinnen de hand waarmee je de pincode intoetst af met je andere hand.
 • Verlaag de daglimiet (voor Rabobank-klanten de weeklimiet) voor contactloos betalen naar een zo laag mogelijk bedrag. ING-klanten kunnen de betaallimiet voor zowel Android als Apple Pay niet aanpassen.
 • Met Apple Pay via je Apple Watch: schakel de functie 'ontgrendel met iPhone' uit.

Lees verder