Mobiel en contactloos betalen

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 30 juni 2022

Hoe werkt contactloos betalen?
Bij contactloos betalen houd je een betaalpas, smartphone, creditcard of sporthorloge bij de betaalautomaat. Vaak heb je dan al direct betaald. Soms moet je nog een pincode intoetsen. Dat is afhankelijk van de hoogte van het bedrag en/of de app die je gebruikt.
Contactloos betalen is al behoorlijk ingeburgerd. Het grootste deel wordt met de betaalpas gedaan. Maar het aandeel betalingen met een mobiele telefoon groeit.
Contactloos betalen regel je meestal via je eigen bank. Hoe precies, hangt af waarmee je wilt betalen.
Hoe betaal je contactloos?
Tips voor veilig contactloos betalen
- Meld diefstal of verlies van je betaalpas of mobiele telefoon zo snel mogelijk bij je eigen bank. Er kan voor maximaal €50 zonder pincode worden betaald. Je hebt geen eigen risico als iemand anders contactloos betaalt. Als een dief betaalt zonder pincode draai je niet zelf op voor de schade.
- Schakel contactloos betalen uit als je het niet gebruikt. Dit kan via internetbankieren of via de app. Bij ABN AMRO en ING kun je dit niet uitschakelen. Bij ABN AMRO kun je wel een andere pas aanvragen. Of stel in dat er altijd om een pincode gevraagd wordt.
- Blokkeer de NFC-chip in de betaalpas met metaal. Dat kan bijvoorbeeld met aluminiumfolie, een speciaal hoesje of speciale portemonnee.
- Scherm bij het pinnen de hand waarmee je de pincode intoetst af met je andere hand.
- Verlaag de daglimiet (voor Rabobank-klanten de weeklimiet) voor contactloos betalen naar een zo laag mogelijk bedrag. ING-klanten kunnen de betaallimiet voor zowel Android als Apple Pay niet aanpassen.
- Schakel de functie 'ontgrendel met iPhone' uit voor Apple Pay via je Apple Watch.