icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dubbele afboeking bij pinbetaling in binnen- en buitenland

Als bij een winkel of tankstation in het binnen- of buitenland een bedrag dubbel wordt afgeschreven, wordt het teveel betaalde bedrag vaak automatisch teruggeboekt. Is dat niet het geval, neem dan contact op met je bank.
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:8 november 2023

pinnen-met-betaalpas

Dubbele afschrijving bij het pinnen

Heb je 2 keer betaald? Bijvoorbeeld omdat je bij de eerste keer dacht dat de betaling misging?

Dan los je dat het snelst op via de winkelier, ook in het buitenland. De betalingen hebben vaak verschillende transactienummers. De winkelier kan 1 betaling teruggeven. De eigen bank kan de betaling niet ongedaan maken. Je hebt zelf in de winkel voor de extra betaling goedkeuring gegeven, ook al was dat onbedoeld. Lukt dat niet? Noteer de contactgegevens van de winkel en bewaar de kassabonnetjes.

Heb je 1 keer betaald en is het bedrag 2 keer afgeboekt?

Dan wordt die fout meestal automatisch hersteld. Een storing of boekingsfout bij de bank blijft bijna nooit onopgemerkt. Heb je na 3 werkdagen nog steeds niets terug, neem dan contact op met je bank. Als de transactienummers hetzelfde zijn, weet je zeker dat de fout niet bij jezelf of de winkelier ligt. De bank moet het dan voor je oplossen. Als dat niet lukt, moet de bank de fout laten herstellen door de juiste schakel in het proces.

Let op: de informatie die banken hierover geven, wisselt nogal. Bovenstaande procedures gelden volgens de Betaalvereniging voor alle banken.

Tips bij dubbele afboekingen

  • Controleer je afschriften goed. Zeker bij een vakantie in het buitenland. Wij hebben meerdere meldingen ontvangen over dubbele afboekingen in buitenlandse supermarkten.
  • Controleer direct of een afboeking goed is gegaan via je mobiel bankieren-app. Gebruik hierbij niet een wifinetwerk, maar je eigen databundel.
  • Lukt een betaling in een winkel niet? Betaal dan niet contant of met een andere bankpas, vanwege de bewijslast. Probeer nog een keer dezelfde pas of betaal met een creditcard.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.