! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tikkie: hoe werkt het?

Met Tikkie vraag je makkelijk geld terug aan familie of vrienden. Hoe werkt het en is het veilig?

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:12 maart 2021

Tikkie-app-eerste-indruk

Wat is Tikkie? 

Tikkie is een gratis app waarmee je betaalverzoeken verstuurt naar vrienden, familie of bekenden. Handig als je een etentje hebt voorgeschoten of geld inzamelt voor een cadeau voor een collega.

Het is een initiatief van ABN Amro, maar je hoeft geen klant te zijn om de app te gebruiken. Je hebt wel een Nederlandse betaalrekening en een smartphone nodig. De ontvanger van het betaalverzoek hoeft Tikkie niet te hebben. Hij krijgt via WhatsApp, of bijvoorbeeld e-mail, een link om via iDEAL te betalen.

Als je al mobiel bankiert is even geld overmaken naar iemand die heeft voorgeschoten net zo makkelijk. Maar het voordeel van Tikkie (vooral als je van meer mensen geld terugkrijgt) is dat je kunt bijhouden hoeveel je al hebt teruggekregen. ABN Amro heeft een aparte app (Tikkie dus) voor betaalverzoekjes, maar de meeste andere banken hebben binnen hun mobiel bankieren-app een zelfde soort functie. 

Hoe werkt Tikkie?

 • Als je Tikkie voor het eerst gebruikt moet je eerst de app downloaden. De eerste keer voer je je naam, telefoonnummer en rekeningnummer in.
 • Via de '+' maak je een Tikkie aan.
 • Je kiest eerst aan hoeveel mensen je een Tikkie wilt versturen. Dan kun je makkelijk zien of je alles terug hebt gekregen. Je kunt ook kiezen voor 'iedereen'.
 • Vervolgens kies je het bedrag dat je per persoon terugkrijgt. Je kunt ook degenen die een Tikkie krijgen laten bepalen hoeveel ze betalen. Bijvoorbeeld als je geld inzamelt voor een cadeau.
 • Daarna geef je aan waar je het geld voor terugvraagt.
 • Vervolgens kies je de manier waarop je het Tikkie wilt versturen. Meestal is dat WhatsApp, maar het kan bijvoorbeeld ook per e-mail.
 • Je kunt zien wie er heeft betaald en je krijgt een pushbericht als iemand betaald heeft.
 • Heeft iemand nog niet betaald? Dan kun je een Tikkie nogmaals sturen.
 • Een Tikkie mag niet hoger zijn dan €750. In totaal mag je niet meer dan €2500 terugkrijgen van iedereen samen.
 • Je kunt een Tikkie ook intrekken, dan is de link niet meer te gebruiken.
 • Een Tikkie is 2 weken geldig.

Veiligheid

Als je je aanmeldt voor Tikkie moet je je IBAN opgeven. Let goed op of je het juiste nummer doorgeeft, want ABN Amro controleert dit niet.

Als de betaling niet wordt bijgeschreven op je rekening, moet ABN Amro aantonen dat jouw bank het bedrag wel ontvangen heeft. Je kunt dan bij je eigen bank vragen waarom het bedrag niet is bijgeschreven. Als ABN Amro niet kan aantonen dat je bank het bedrag ontvangen heeft, moet ABN Amro het bedrag aan jou terugbetalen.

Als ontvanger van een verzoek betaal je via je eigen bank met iDEAL. De link die je ontvangt begint met 'https'. Dit betekent dat je gegevens versleuteld zijn. Een Tikkie betaalverzoekje ziet er altijd zo uit: https://tikkie.me/pay/… Als dit niet zo is, klik er dan niet op en meld het aan bij Tikkie.

Misbruik

De naam en populariteit van Tikkie wordt helaas ook misbruikt door oplichters. Er zijn gevallen bekend waarbij oplichters reageren op een advertentie op Marktplaats. Ze vragen de verkoper een cent over te maken naar hun bankrekening en versturen de verkoper dan een link, zogenaamd een betaalverzoek via Tikkie. In werkelijkheid kom je op een nepsite terecht, waar wordt geprobeerd je gegevens te achterhalen (phishing). 

Let dus extra goed op als je op Marktplaats te maken krijgt met een betaalverzoek via Tikkie. Zeker als iemand vraagt om een cent over te boeken. Controleer de link die je ontvangt ook altijd goed. Een Tikkie betaalverzoek ziet er altijd zo uit: https://tikkie.me/pay/.

Andere toepassingen van Tikkie

Tikkie wordt niet alleen gebruikt om betaalverzoeken naar vrienden, familie en bekenden te sturen. Je kunt het ook tegenkomen bij onder andere:

 • Doneren, bijvoorbeeld met een QR-code op de collectebus. De donateur kan de QR-code scannen en zelf het bedrag kiezen.
 • Op locatie, bijvoorbeeld met een QR-code op een koffieautomaat of een tijdschrift.

Lees verder